Hoppa till huvudinnehåll

Skål för Dora från Lammholm!

Dora Siivonen från Lammholm.
Skål! Det var fullt hus då den nya dokumentären om Dora från Lammholm hade premiär på Aftonro. Dora Siivonen från Lammholm. Bild: Yle/Johanna Ventus dora från lammholm

Den nya dokumentären om Dora från Lammholm hade premiär på Aftonro. Filmen handlar om Doras flytt från sitt älskade Lammholm till äldreboendet på Iniö.

Det har nu gått tre år sedan dokumentären Dora på Lammholm berättade historien om den då 87-åriga Dora Siivonen. Dokumentären handlar om Dora och hennes liv på en holme i Åbolands skärgård där hon bor ensam utan rinnande vatten och el med katten Saku som enda sällskap i huset som hennes morfar byggt.

Dokumentären om Dora är en av Svenska Yles största publiksuccéer genom tiderna och många engagerade sig i frågan om Dora skulle stanna kvar på Lammholm eller om hon borde lämna sitt barndomshem och flytta till äldreboendet i Iniö.

Dora Siivonen tar in is att smälta, 2013
Då Dora bodde på Lammholm var hon tvungen att smälta snö om vattnet hade frusit. Dora Siivonen tar in is att smälta, 2013 Bild: Yle videostill vinter,snö

I den nya dokumentären om Dora berättar Mikaela Weurlander fortsättningen på Doras historia. Katten Saku har dött och Dora bor nu på äldreboendet Aftonro där hon firade sin 90-årsdag.

Väldspremiär på Aftonro

Dokumentären sänds i Yle Fem på annandagen men redan för en vecka sedan fick Dora själv se filmen då det ordnades premiär på Aftonro. Premiären firades med bubbel och tårta och musikern Maria Kalaniemi var på plats och spelade dragspel för publiken.

Premiären av nya filmen om Dora firades med bubbel.
Det bjöds på bubbel för att fira premiären av den nya dokumentären om Dora. Premiären av nya filmen om Dora firades med bubbel. Bild: Yle/Johanna Ventus skumppa,Pommac,Skål,Fira
Maria Kalaniemi spelade dragspel på premiären av nya filmen om Dora från Lammholm.
Musikern Maria Kalaniemi var på plats och spelade dragspel. Maria Kalaniemi spelade dragspel på premiären av nya filmen om Dora från Lammholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Maria Kalaniemi,dragspel,dragspelare
Lola Schwartz hade bakat till premiären av nya filmen om Dora från Iniö.
Lola Schwartz, som i tiderna fick en kokbok av Dora, stod för serveringen på premiären. Lola Schwartz hade bakat till premiären av nya filmen om Dora från Iniö. Bild: Yle/Johanna Ventus lola schwartz

Att se sig själv på vita duken tar Dora med ro.

- Visst känns det lite främmande men att vara nervös och rädd lönar sig inte. Inte blir något bättre av det, säger Dora.

Vid det har laget börjar hon också vara van att stå i rampljuset och poserar vant framför pressens kameror.

- Redan då jag gick i folkhögskolan fick vi lära oss att uppträda och tränade på att stå på scen i olika skådespel. Det var bra övning.

Vad tycker du då om filmen?

- Jag tyckte om den och de har gjort ett bra jobb. Jag vill tacka dem alla och jag tycker så rysligt mycket om dem, säger Dora och ler mot Mikaela Weurlander och fotografen Henrik Leppälä som tillbringat mycket tid tillsammans med Dora både ute på Lammholm och nu på Aftonro.

Mikaela Weurlander och Dora Siivonen.
Mikaela och Dora har blivit goda vänner under resans gång och arbetet med dokumentären. Mikaela Weurlander och Dora Siivonen. Bild: Yle/Johanna Ventus dora från lamholm

Saknar Lammholm men trivs bland vänner

Den nya dokumentären innehåller klipp ur den förra och nyfilmat material om Doras liv på Aftonro. Här behöver hon inte längre tänka på att förbindelsebåten ska hämta hem varor en gång i veckan eller på att smälta snö då vattnet har frusit. Visst saknar Dora ännu barndomshemmet på Lammholm, men hon trivs också med det nya livet på äldreboendet.

- Att lämna hemmet efter så lång tid kändes konstigt och ordet ålderdomshem lät så konstigt. Men jag kunde inte ana att det skulle vara så trevligt här. Här finns alla bekvämligheter man kan tänka sig och så finns här alla vänner och bekanta, säger Dora samtidigt som hon dricker kaffe tillsammans med de andra som bor på Aftonro.

Äldre vid Aftonro ser på premiären av Dora från Lammhom.
Dokumentären hade premiär på Aftonro tillsammans med filmteamet och Doras vänner och bekanta. Äldre vid Aftonro ser på premiären av Dora från Lammhom. Bild: Yle/Johanna Ventus äldreomsorg,aftonro i iniö

"Dokumentären ger en rättvis bild av levnadsglada Dora"

På plats på premiären var många av Doras vänner och bekanta. De tycker filmen ger en rättvis bild av Dora som person.

- Absolut. Hon är så livsglad. Hon klagar aldrig utan tackar och berömmer alla för minsta lilla. Hon kan det här med att berömma folk och hon ser det goda i människor. Jag känner i alla fall mig uppskattad, säger Ramona Nygård som hoppar in vid Aftonro och också har Dora som kund vid sin salong Klippan i Iniö.

Lisa Bergström som bor mitt emot Dora på Aftonro håller med.

- Dora är alltid glad. Hon tycker om att sjunga och har en så vänlig energi.

Lisa Bergmström tycker om filmen om Dora från Lammholm.
Lisa Bergström tycker filmen ger en rättvis bild av vännen Dora. Lisa Bergmström tycker om filmen om Dora från Lammholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Lisa Bergström,iniö

Också Gulle Hellström som var stuggranne med Dora på Lammholm tyckte om filmen.

- Det var mycket bra och väldigt verklighetstrogen. Just så där är Doras liv och just så är hon som människa. Hon är naturnära, gästvänlig och utåtriktad. Filmen visar också hur stor betydelse djur och natur har för Dora.

För personalen på Aftonro kändes det bra att se att Dora trivs på äldreboendet, trots att omställningen att flytta från Lammholm var stor.

- Jag tror det är svårt för dagens människor att tänka sig att leva ensamma på en holme och bära in ved och vatten året runt. Här på Aftonro finns alla bekvämligheter och Dora själv säger att om hon vetat hur bra det är här skulle hon ha flyttat hit tidigare, säger Britt-Marie Klåvus.

Britt-Marie Klåvus jobbar på Aftonro i Iniö.
Britt-Marie Klåvus är glad att Dora trivs på Aftonro. Britt-Marie Klåvus jobbar på Aftonro i Iniö. Bild: Yle/Johanna Ventus Aftonro,aftonro iniö

Dora sätter Iniö på kartan

Den första dokumentären om Dora är en av Yle Fems största publiksuccéer i alla ålderskategorier. Många av Iniöborna på plats lyfter fram att Dora satt Iniö på kartan.

- Ja speciellt Lammholm. Det är kul att Iniö på det här sättet får lite marknadsföring, säger Ramona Nygård.

- Det är säkert många som ser dokumentären och undrar var Iniö ligger så hon gör bra reklam för skärgården, säger Gulle Hellström.

Dokumentären Dora från Lammholm sänds i Yle Fem måndagen den 26 december klockan 20.50 och i repris söndagen den 1 januari klockan 14.55. Här kan du se den första dokumentären Dora på Lammholm:

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland