Hoppa till huvudinnehåll

Trafikljusen i Raseborg tändes till jul

trafikljus i korsning
Nu ska bilisterna köra efter trafikljus i Raseborg. trafikljus i korsning Bild: Yle/Monica Slotte trafikljus,Ekenäs,Österby

En tidig julklapp eller en jobbig köbildare. Raseborgs första trafikljus får både ris och ros när de nu har varit tända i nästan ett dygn.

Österbybon Mia Skog jublar över det nya arrangemanget. Hon har två barn som korsar Tenalavägen på väg till och från skolan.

- Det känns nog jättetryggt. Det är nästan som en liten julklapp. Det är tydligt: Har du rött så står du stilla och är det grönt så får du köra. Det är nu klarare för barn som rör sig både till fots och på cykel.

Ulf Österman och Mia Skog
Ulf Österman och Mia Skog. Ulf Österman och Mia Skog Bild: Yle/Christoffer Westerlund trafikljus,Österby,Västnyland,Ekenäs,Raseborg

Trafikljusen är i bruk under vardagar mellan klockan 6 och 22. På lördagar är de i bruk från klockan 7 och på söndagar från klockan 8.

Den tunga trafiken kan bli ett problem

För barnen är trafikljusen en lyckad lösning, men det finns en baksida med arrangemanget, menar yrkeschaufför Ulf Österman.

- Det är ju nog fel att bygga trafikljus då man på andra platser plockar bort dem. På en riksväg ska det inte finnas trafikljus som stannar upp trafiken.

Långtradardäck.
Det tar lång tid för långtradare att accelerera till högre hastigheter. Därför finns det en risk att de stannar upp hela trafiken. Långtradardäck. Bild: Yle/Antti Lempiäinen däck

Österman påpekar att det är riksväg 25 som lider och riksväg 52 (Tenalavägen) som vinner på trafikljus i korsningen.

- Jag körde genom trafikljusen fyra gånger i går och då löpte det bra. Men då var det lugnt som nu. Men det blir någonting helt annat när bilarna kommer från hamnen i Hangö och det verkligen blir livlig trafik.

Grönt för både fotgängare och bilister

Efter att Österman har iakttagit bilflödet vid korsningen en stund lägger han märke till ett problem.

- En lastbil och en paketbil kom från Ekenäshållet och väntade på att få köra mot Tenala. När bilarna sedan fick grönt ljus och fick svänga får också fotgängarna grönt. Hoppas det här går att justera.

Miljonaffär

Trafikljusen och cykelvägen mot Tenala kommer att kosta ungefär en miljon euro att bygga, berättar projektchef Jukka Vihermäki från Nylands Närings-, trafik och miljöcentral.

Eftersom det kom snö så tidigt i höstas blev byggnadsarbetena fördröjda.

- Även om snön smälte bort så går det inte att måla vägmarkeringarna nu. Det är också omöjligt att göra beläggningsarbeten före våren, säger Vihermäki.

Allt färdigt i sommar

Helt färdigt ska projektet som innefattar trafikljus och cykelväg vara i juni 2017.

Vad är nästa trafikrelaterade problem som borde få en lösning i Raseborg? Frågan går till yrkeschaufför Ulf Österman.

- Nästa grej som måste fixas är att gräva upp trafikljusen och bygga en rondell här, småskrattar Österman.

Läs också