Hoppa till huvudinnehåll

Tvåspråkigheten ger Österbotten mer pengar

Skyltar i Närpes
Österbotten får pengar för tvåspråkigheten. Skyltar i Närpes Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik närpiö

Österbottens landskap kommer att få 10 miljoner mer i statsbidrag än väntat. Det här tack vare att man nu får mer pengar för tvåspråkigheten.

Statsandelarna har ändrats och de kalkylerade kostnaderna ska kompletteras med en tvåspråkighetskoefficient för att beakta de förvaltningskostnader som tvåspråkigheten medför.

Totalt rör det sig om 52 miljoner, av vilka 18 tillfaller Österbotten. Totalt blir det dock "endast" 10 miljoner mer i statsbidrag för Österbottens del.

- Det ändrades en del också på andra kriterier för statsandelar och det hade tydligen en negativ effekt. Men vi får ändå 10 miljoner mer, säger Auvo Rauhala, chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus.

Ändringen i finansieringen av landskapen betyder att det tidigare sparkravet på Österbotten nu minskar från 170 euro per invånare till 111 euro per invånare, meddelar Rauhala.

- Vårt sparbehov blev alltså mycket mindre. Det här är inte något som givits gratis, utan något som landskapet, dess politiker och Vasa centralsjukhus har stridit för, säger Auvo Rauhala.

"Viktigt för Österbotten"

Kaj Suomela. Österbottens landskapsdirektör, säger att man lyfte upp tvåspråkigheten när mininstrarna Juha Rehula och Anu Vehviläinen besökte Vasa.

- Då undrade vi hur det är möjligt att man beaktat flerspråkighet men inte tvåspråkighet? Nu har det rättats till och det måste man ge erkänsla för, säger Suomela.

Suomela säger att tvåspråkighetstillägget är väldigt viktigt för Österbotten.

- Tidigare var vi de största förlorarna ekonomiskt. Men nu hjälper språkpengarna oss en aning.

Läs också