Hoppa till huvudinnehåll

Församlingar förberedde sig på nödinkvartering av papperslösa - istället kom finländska bostadslösa

Församlingens frivilliga viker undan filtar efter natten.
Annu Suvanto och pastorn Petri Patronen städar undan efter natten. Församlingens frivilliga viker undan filtar efter natten. natthärbärgen,nödinkvartering,Alphyddans kyrka

Helsingfors församlingar har i en månads tid ordnat nödinkvartering för flyktingar som fått negativa asylbeslut och stannat kvar i landet. Den som inte är registrerad har inte rätt att sova på stadens natthärbärgen. Men det har visat sig att bara ett fåtal asylsökande övernattat hos församlingarna.

Klockan är kvart över sex på morgonen och ett tjugotal män och kvinnor sitter och äter frukost i Alphyddans kyrka. De har övernattat på tunna madrasser på golvet i aulan. Berghälls församling ordnar den här veckan nödinkvartering här. Två frivilligarbetare hjälper till att servera kaffe och smörgåsar.

Natten har varit lite orolig, säger pastorn Petri Patronen.

- Vissa hade kanske druckit lite starkare drycker så vi var lite oroliga för att feststämningen skulle smitta av sig på alla. Annars var det lugnt och stämningen var absolut inte hotfull, säger Patronen.

Det blev inte riktigt som man tänkt sig― Stefan Forsén, kyrkoherde, Matteus församling

Meningen var att församlingarna skulle inkvartera papperslösa asylsökande men bara enstaka papperslösa har dykt upp under månaden som har gått. I stället har de allra flesta varit finländska bostadslösa missbrukare.

Det blev inte riktigt som man tänkt sig, säger Stefan Forsén, kyrkoherde i Matteus församling, som hade jour förra veckan.

- Jag är glad att ingen utsattes för att knivar blänkte fram eller annat som jag nog vet att fanns med i kulisserna. Det skulle ha behövts en ganska liten gnista för att det hade gått överstyr, säger Forsén.

Farligt utan kompetens

Församlingarna har beslutat att fortsätta med nödinkvarteringen till slutet av januari, men Forsén betonar att det är en tillfällig lösning. Församlingarna har inte den kompetens som krävs för att hantera missbrukare.

- Vi har inte möjlighet att anställa, utbilda eller anvisa personal. De som ställde upp nu gjorde det frivilligt på egen risk, säger han.

Forsén anser att Helsingfors stad flyr sitt ansvar. De borde ordna mer inkvartering.

- Man får inte vara så handfallen när vi vet att det är många som får avslag på sin asylansökan och det kommer att bli ett problem med de papperslösa som blir kvar här i stan, säger Forsén.

Det skulle ha behövts en ganska liten gnista för att det hade gått överstyr.― Kyrkoherde Stefan Forsén

Maarit Sulavuori, avdelningschef vid Social och hälsovårdsverket vid Helsingfors stad påpekar att församlingarna själva har erbjudit sig att hjälpa till. Staden håller som bäst på att fundera på hur inkvarteringen ska skötas efter januari.

- Vi håller på att förhandla men jag kan inte säga vilka strukturer som kommer att bli aktuella. Vi har fortfarande tidsbundna kontrakt med Diakonissanstalten så vi diskuterar tillsammans om fortsättningen, säger Sulavuori.

I Alphyddans kyrka börjar det bli dags att packa ihop och ge sig av ut i kylan. Klockan sju måste alla vara ute ur kyrkan.

Det här är alldeles konkret att älska sin nästa― Petri Patronen, pastor

Frivilligarbetarna packar in överblivna smörgåsar i aluminiumfolie. För många av de bostadslösa är det här det enda de äter före de igen återvänder till kyrkan klockan nio i kväll.

Frivilliga städar undan efter frukosten på härbärget.
Frivilliga städar undan efter frukosten på härbärget. bostadslöshet,Alphyddans kyrka,natthärbärgen

Patronen tycker att nödinkvarteringen har varit en fin erfarenhet.

- Det löser ju inga problem, men det är den här typen av verksamhet som kyrkan borde syssla med. Det här är alldeles konkret att älska sin nästa, säger han.

Han menar att talkot framför allt visat att det finns ett stort behov av tak över huvudet. Det har varit närapå fullt hus i kyrkorna och församlingshemmen varje natt.

Läs också