Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsåret 2016: Patrik Laine årets idrottare i Finland – ”Helt i en klass för sig”

Patrik Laine lyfter JVM-bucklan, januari 2016.
Patrik Laine vann bland annat JVM-guld under det gångna året – och är en stark kandidat till årets idrottare i Finland. Patrik Laine lyfter JVM-bucklan, januari 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Patrik Laine,Juniorvärldsmästerskapet i ishockey 2016,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Leo-Pekka Tähti kunde belönas för sin fantastiska karriär medan Henri Kontinen röjde helt ny mark, men tyckarpanelen Yle Sporten bjöd in för att sammanfatta det gångna idrottsåret utser ändå ishockeyjunioren Patrik Laine till årets idrottare.

2016 går inte till historien som de mer framgångsrika inom finländsk idrott. Snarare tvärtom, faktiskt. Konkurrensen om titeln som årets idrottare är med andra ord inte skyhög – men likväl befintlig.

När Yle Sporten satte sig ner med fyra åsiktsstarka sportjournalister för att summera idrottsåret som gått (lyssna på hela diskussionen längst ner i artikeln) vaskades till slut en vinnare fram.

Efter några om och men.

Leo-Pekka Tähti, 2008.
Leo-Pekka Tähti har vunnit fem paralympiska guld i karriären. Leo-Pekka Tähti, 2008. Bild: EPA / All Over Press leo-pekka tähti

– Min röst går till Leo-Pekka Tähti, inleder Yle Sportens Anki Karhu. Inte enbart för hans prestation i Rio (paralympiskt guld på 100 meter i T54-klassen i rullstol), utan också en lång karriär.

– Jag tycker det är dags nu. Det finns en social beställning på att lyfta fram paraidrott i det här sammanhanget, och det är egentligen den största orsaken till att jag lägger min röst på Tähti, säger Karhu.

Kunnas: En grym bragd

Yle Urheilus Kaj Kunnas stämmer in i hyllningarna av Finlands genom tiderna bästa paraidrottare, men håller inte med om att årets idrottare-konceptet omfattar elementet att räkna in hela livsverken.

– Vi väljer årets idrottare 2016 och då tycker jag valet står mellan två herrar: Henri Kontinen och Patrik Laine, konstaterar Kunnas och fortsätter att det knappt går att göra saker bättre än Laine gjort i år.

Henri Kontinen och John Peers, efter ATP-tourfinalen 2016.
Henri Kontinen (t.v.), här med sin dubbelpartner John Peers, rankas sjua i världen just nu. Henri Kontinen och John Peers, efter ATP-tourfinalen 2016. Bild: All Over Press Henri Kontinen

Ändå faller Kunnas val på tennisens dubbelexpert Kontinen som vann sju ATP-dubbelturneringar, varav den sista och värdefullaste i ATP-slutspelet, och tog därtill hem en historisk titel i Wimbledon i mixed dubbel.

– Man talar ofta om bragder i Sverige och en Grand Slam-titel är en grym bragd, låt vara att det är mixed dubbel. Jag värdesätter också väldigt högt när något nytt bryts och det hände här.

”Dubbeltennis överskattat”

Christoffer Herberts från Yle Sporten köper inte valet av Henri Kontinen. Inte alls. Herberts säger att dubbeltennis inte är värt särskilt mycket.

– För mig handlar stora idrottsprestationer också om rivaler, konkurrenter och historia, och det finns inte en människa som vet vem som vann motsvarande tävlingar i fjol, säger Herberts och nämner att rätt så anonyma Jean-Julien Rojer och Horia Tecău tog hem ATP-slutspelet 2015.

– Jag tycker vi i Finland har en förmåga att förstora upp de grenar vi inte vet särskilt mycket om. Nu ska man tycka att cykling för damer är en monumental stor sport, eller att dubbeltennis är jättevärdefullt.

Laines meriter odiskutabla

Ishockey är den överlägset största idrotten i Finland, säger Herberts och menar att det ytterligare talar för hans val till utmärkelsen: Patrik Laine.

HBL:s sportchef Filip Saxén håller med.

Patrik Laine med FM-ligaguldet, våren 2016.
Patrik Laine valdes till mest värdefulla spelare i FM-ligaslutspelet och herr-VM. Patrik Laine med FM-ligaguldet, våren 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Patrik Laine

– Det börjar med ett junior-VM-guld där han med ett par andra var bärande spelare, sedan våren i Tappara som inte spelat final och vunnit guld utan Laines mål, sedan en helt fantastisk VM-turnering, över alla förväntningar igen, för att inte tala om hösten i NHL som väl ingen kunnat räkna med.

– Sedan blir man ibland nästan illamående av hysterin kring honom, när han knappt ens kan gå på toaletten utan att någon skriver om det, men hans idrottsliga meriter är fullt tillräckliga, motiverar Saxén.

Populärast i Finland

Herberts tar exempel i England där man istället för årets idrottare väljer Sports Personality of the Year (årets idrottspersonlighet). Om priset skulle delas ut i Finland skulle vinnaren vara självklar, menar Herberts.

– Laine är ju helt i en klass för sig, då är de andra inte ens nära. Om vi nu har årets populäraste idrottare alla kategorier i Finland, varför skulle han inte då för en gångs skull också få vara årets idrottare?

Mira Potkonen med bronsmedaljen runt halsen, OS 2016.
Mira Potkonen tog Finlands enda medalj i sommarens OS i Rio de Janeiro. Mira Potkonen med bronsmedaljen runt halsen, OS 2016. Bild: All Over Press Olympiska sommarspelen i Rio 2016,Mira Potkonen

Andra namn som nämndes i spekulationerna var till exempel Lotta Lepistö som tog två VM-brons i landsvägscykling, Antti Ruuskanen som tog EM-brons i spjutkastning och Kaisa Lehtonen som var femma i den legendariska triathlontävlingen Ironman på Hawaii.

Samt givetvis Finlands två mest framstående damboxare: Mira Potkonen som vann såväl OS-brons, VM-brons som EM-silver, och Eva Wahlström som två gånger framgångsrikt försvarade sin VM-titel i proffsboxning.

Wahlström mot Potkonen?

Årets idrottare i Finland röstas fram av landets sportjournalister och delas ut i Helsingfors den 17 januari under idrottsgalan – dit Kaj Kunnas kommer med ett annorlunda förslag som avslutande programnummer.

– Skulle det inte vara häftigt om allt skulle avgöras med en boxningsmatch? Eva Wahlström och Mira Potkonen får gå upp i ringen och den som vinner är årets idrottare!

Filip Saxén slänger dock in en brasklapp. Om gonggongen ljuder klockan 22.00 är det hela avgjort två minuter senare – med Wahlström som vinnare, Potkonen som knockad.

Lyssna på alla motiveringar till valet av årets idrottare i Finland, samt vem panelen väljer till världens bästa idrottare, i ljudklippet nedan. I diskussionen listas även årets toppar och floppar, och avslutningsvis får debattörerna ge en önskan inför idrottsåret 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport