Hoppa till huvudinnehåll

Jul, trots allt!

Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland
Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland Bild: Yle korrespondenter,hälsningar från korren

För tyskarna är de en väsentlig del av julfirandet. Efter attacken mot en julmarknad i Berlin i början av veckan är stämningen vid många av marknaderna ändå betydligt mer dämpad än vad den brukar. Vår medarbetare Johnny Sjöblom besökte en av de mest kända julmarknaderna.

Det är som det brukar, men ändå inte. I bagaget finns den här gången en tanke som inte ännu fanns där i måndags.

Och den här tanken är säkert överhängande bland de allra flesta som besöker en tysk julmarknad under de sista dagarna före jul.

Då jag försöker ta mig fram längs en av de fullproppade smala gatorna mellan de små träbodarna är det ändå mest som det ska vara.

Människor på julmarknad i Nürnberg
Christkindlesmarkt i Nürnberg Människor på julmarknad i Nürnberg Bild: Johnny Sjöblom/Yle julmarknad,Nürnberg,Christkindlesmarkt

Det är julpynt, träsniderier, smycken, handgjorda leksaker, tusentals prydnadsgrejer som många aldrig visste att de behövde, men i den här miljön gärna vill ha.

För det är vackert, i synnerhet på kvällen. Alla ljus som lyser upp marknaden, alla ljud, alla dofter.

Och i mitt tycke är det just doften, som är det bästa och mest slående intrycket. En kombination av uppvärmd glühwein, grillad bratwurst, rostade mandlar, doftande rök från små handgjorda rökgubbars pipor och allt det övriga som inte ens går att definiera.

Utgår från färre besökare

Så jo, därtill någon minusgrad och lite snöflingor som dalar ner och smälter bort i den ångande glühweinskoppen som man håller i handen och julen kan egentligen inte vara mer närvarande.

Men också här vid Christkindlesmarkt i Nürnberg, på en av de största och sannolikt mest kända julmarknaderna i Tyskland är allt inte som det ska.

En polisbil vid julmarknaden i Nürnberg i Tysklan
En polisbil vid julmarknaden i Nürnberg i Tysklan Bild: Johnny Sjöblom/Yle poliser,Tyskland,Nürnberg

I dag rör här sig betydligt fler starkt rustade och beväpnade poliser än när jag var här senast för en vecka eller så. Det är kanske lite mindre folk än vanligt och det är mer lågmält. I flera av de diskussioner jag snappar upp talas det om Berlin.

I Tyskland räknar de flera tusen julmarknaderna närmare 300 miljoner besökare varje år och marknaderna är här mer populära än någon annanstans i världen. Bara i Nürnberg räknar man i år med 2,5 miljoner besökare.

Efter måndagens attentat utgår man ändå från att många tyskar kommer att undvika marknaderna under de sista dagarna de håller öppet.

Mer säkerhet redan före Berlin

Också här i Nürnberg har man på nytt sett över säkerhetskonceptet efter vad som hände under måndagskvällen. Men redan innan det fega attentatet i Berlin märktes det av att man i år är på helspänn.

För första gången spärrar polisbilar av alla gator som leder till torget där marknaden finns. Polisbilarna har stått här allt sedan marknaden öppnades fredagen före första advent.

Och kontrasten känns på något sätt grym. Å ena sida det varmt juliga, å andra sidan de grönvita och gröngråa paketbilarna med sina beväpnade vaktposter bredvid.

Poliserna må stå för den yttre säkerheten, men den inre tryggheten kommer för mig ändå av att se att det är så många besökare som har tagit sig hit också i dag.

Och att det är så många mänskor som fullständigt skiter i vad någon mordisk dåre eventuellt kan hitta på.

Med förhoppningar om att år 2017 blir ett bra år och med en kopp glühwein i handen önskar också jag Frohe Weichnachten och God Jul.