Hoppa till huvudinnehåll

Julen känns lättare om någon lyssnar på dig

Julgran med julbollar och kottar
Den glittriga bilden av julfirandet gäller inte för alla. Raseborgs familjecenter och Karis-Pojo församling försöker göra julhelgen lättare för dem som inte tycker att julen är trevlig. Julgran med julbollar och kottar Bild: Yle/Jeanette Winberg lillajul

Julen är här och det betyder julgran, julklappar och glädje för en del, medan andra fasar för helgen. Karis-Pojo församling och Raseborgs familjecenter ger här tips på hur du kan göra livet lättare för den som är ensam i jul och vart du vänder dig om nöden blir stor.

Birgitta Udd är ungdomsarbetsledare i Karis-Pojo församling och hon har redan en tid sett på sociala medier att det finns människor som inte tycker att julen är rolig.

- De ser inte fram emot den så som andra gör. Jag känner också personer som önskar att julen skulle vara förbi.

Birgita Udd är ungdomsarbetsledare i Karis-Pojo församling.
Birgitta Udd. Birgita Udd är ungdomsarbetsledare i Karis-Pojo församling. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland

Udd säger att ensamheten är svårt. Det kan ha hänt svåra saker i juletid som gör att minnen kommer tillbaka eller man kanske har mist någon i en sjukdom.

- Och så säger många att julen är rolig och att man ska vara tillsammans.

Kort julhelg är inte lika jobbig

Förväntningarna inför julen har alltid varit stora. Det finns en press på att julen ska vara en fin högtid, säger socialarbetare Kristina Gröning-Johansson från Raseborgs Familjecenter.

Hon tycker ändå att det känns som om pressen litet börjat lätta eftersom det har blivit accepterat att man firar jul på olika sätt och man allt mera vågat börja prata om att julen kan vara en svår tid för många.

- Julhelgen är kort i år så allt är inte stängt i så många dagar, så man behöver inte särskilt länge känna att alla andra har det bra bakom glittret i fönstren.

Kristina Gröning-Johansson är socialarbetare vid raseborgs familjecenter.
Kristina Gröning-Johansson. Kristina Gröning-Johansson är socialarbetare vid raseborgs familjecenter. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Raseborg

Gröning-Johansson säger att många familjer har det svårt med ekonomin och då är det inte trevligt att bli överöst med reklam om vilka julklappar barnen vill ha.

- Det kan vara jättejobbigt att komma tillbaka till skolan där alla berättar vad de fått i julklapp. Det är tungt för föräldrarna att inte kunna ge de julklappar de vill ge.

Lyssna på din medmänniska

Det finns en del som var och en kan göra för att göra livet lättare för den som säger att julen är hemsk, säger Birgitta Udd. Hon rekommenderar att man finns för den som behöver prata.

- Du behöver kanske inte göra något mera än att lyssna. I den stunden kan du vara närvarande och inte rusa vidare. Ta en kopp kaffe tillsammans då du ser att någon har det jobbigt. Man behöver inte prata om det som är svårt, utan bara finnas till hands.

Den som känner att det behövs litet ljusglimtar under julledigheten kan gå till församlingshemmet i Pojo som är öppet klockan 15-19 den 28 december och den 4 januari.

Där kan man bara vara eller baka pepparkakor, spela sällskapsspel och pyssla.

Samtalstjänster och öppna dörrar

Man kan ringa till Raseborgs familjecenter efter julen om man känner att det behövs utomstående hjälp. Och om man mår riktigt dåligt så ska man ringa socialjouren på nödnumret 112.

Kyrkan har också en samtalstjänst som man kan ringa, eller chatta via nätet. Uppgifterna finns på evangelisk-lutherska kyrkans webbplats och Kyrkans samtalstjänst.

Karis-Pojo församling stöder också familjerna genom att ordna tre kvällar där man kan diskutera sin parrelation. Barnen får vara med och har eget program under kvällens lopp.

Träffarna är gratis och ordnas i Stora prästgården i Karis den 31 januari och den 7 och 14 januari. Man kan anmäla sig till Birgitta Udd eller Sonja Knuts-Söderlund till och med den 24 januari.

Ring då du behöver hjälp

Mannerheims barnskyddsförbund har en linje för unga, telefonnummer 116111 varje dag under julen klockan 14-17.

Rädda Barnen ger service till unga via webben, den 24 december klockan 20-02 och klockan 16-20 på Netari.

De här är enbart på finska. Socialjouren, på numret 112, lovar att de kan betjäna på svenska under julen.