Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Karin reste i timmar för att rädda sin hund

Anna-Karin Åkers med sin hund Nalah.
Anna-Karin Åkers med sin hund Nalah. Bild: Anna-Karin Åkers hund

Det kan löna sig att försäkra sina djur för att undvika att veterinärkostnaderna skjuter i höjden. Försäkringen har ändå hjälpt Vasabon Anna-Karin Åkers. Hon äger en häst, två katter och en hund.

I somras blev hunden Nalah svårt sjuk. En morgon hade hon lyckats tugga i sig huvudvärkstabletter som legat i Anna-Karins väska. Huvudvärksmedicin för människor är väldigt hälsofarliga för hundar och deras njurar.

Nalah hade fått i sig kring fyra stycken, men redan små mängder kan göra stor skada. Speciellt med tanke på att Nalah bara var åtta månader gammal när det hände.

På kvällen hade Anna-Karin märkt att något var fel och hon började ringa runt till veterinärer i trakten. De rekommenderade att avvakta eftersom symptomen dröjde.

Hunden Nalah i koppel.
Nalah insjuknade efter att ha fått i sig huvudvärkstabletter. Hunden Nalah i koppel. Bild: Anna-Karin Åkers anna-karin,hund

Bruten rumsrenlighet det första tecknet

Nästa morgon vaknade Anna-Karin av att Nalah ivrigt drack vatten. I vardagsrummet hittade hon flera pölar av hundkiss, trots att Nalah varit rumsren i flera månader.

Inga kliniker i Vasaregionen hade hunnit öppna, så Anna-Karin ringde till en djurklinik i Helsingfors. De sa att Nalah redan kvällen innan borde ha förts till veterinär för att få bort medicinerna ur systemet. Så fort en klinik i Vasa öppnade åkte Anna-Karin in för att få medicin och kolla Nalahs värden.

På kliniken tyckte man att Nalah verkade pigg och ganska kry. Så var inte fallet.

Jag frågade veterinären rakt ut om Nalah kommer att dö och fick svaret ”det kan hända”. Jag kände mig så hjälplös.― Anna-Karin Åkers, hunden Nalahs ägare

Kommer Nalah att dö? "Det kan hända"

Nalah började må sämre och sämre. Nästa dag konstaterade veterinären att njurvärdena stigit allvarligt och att man egentligen bara kunde hoppas på att Nalah överlever. I Vasaregionen fanns inga resurser för de ingrepp som skulle krävas.

- En del kan tycka att det är knasigt, men vår familj tar djuren på stort allvar. De är som barn för mig. Jag frågade veterinären rakt ut om Nalah kommer att dö och fick svaret ”det kan hända”. Jag kände mig så hjälplös.

Anna-Karins mamma har själv fött upp Nalah. Hon hade genast hjälpt till med att ringa runt och hitta en lösning. Så fick de reda på sitt enda alternativ: att åka till djurintensiven i Helsingfors – en fem timmar lång resa söderut.

Förvånade över färden

Efter att ha fixat undan remisser och pappersarbete åkte Anna-Karin iväg mot Helsingfors med Nalah, som blev allt mer hängig och apatisk.

- På djurintensiven tog de emot oss jättefint. De garanterade inget, men lovade att kunna öka chanserna att Nalah överlever. De var också förvånade över att vår enda möjlighet fanns i Helsingfors, så långt borta hemifrån.

Hunden Nalah i dropp på djurintensiven i Helsingfors. Lätt apatisk.
Nalah blev allt mer hängig och apatisk. Hunden Nalah i dropp på djurintensiven i Helsingfors. Lätt apatisk. Bild: Anna-Karin Åkers hund

Djursjukhuset hade dygnetruntvård för smådjur och kunde därför rädda livet på Nalah. Kostnaderna för resan och vården landade till sist på ett fyrsiffrigt belopp.

- Som tur var hade vi skaffat hundförsäkring bara några månader innan, så den kom faktiskt väl till användning.

Alla djur behöver inte dyr försäkring

Anna-Karin har försäkrat både hund och häst. Enligt henne lönar det sig att fundera över hur utsatt ens husdjur är.

- Vi har två innekatter som klarar sig relativt bra utan försäkring, men om min häst skulle halka eller bli sparkad blir det lätt dyrt. Samma gäller hundar, som gärna hänger med ut i skogen och då kan fastna någonstans eller skada sig.

Hon säger också att man borde tänka över alla kostnader innan man skaffar ett husdjur, också mat och försäkring under hela dess livstid. En försäkring på medelnivå för hundar kan kosta kring 200 euro om året, men priset varierar mycket mellan raser.

- För mig ger djuren så mycket tillbaka att det är värt det. Men jag skulle till exempel inte ha haft råd med hund när jag ännu studerade.

Hur mår Nalah i dag då?

- Nalah är helt friskförklarad. Vården på djurintensiven räddade nog livet på henne.

Anna-Karin Åkers med sin hund Nalah.
Anna-Karin Åkers med sin hund Nalah. Bild: Anna-Karin Åkers nalah

Nyligen publicerat - X3M