Hoppa till huvudinnehåll

Påven: Dags för vapnen att tystna för alltid

Påve Franciskus ger sin julhälsning från Peterskyrkans balkong 2016.
Påve Franciskus ger sin julhälsning från Peterskyrkans balkong 2016. Bild: EPA/DONATELLA GIAGNORI Franciskus,Påve,Vatikanstaten,romersk-katolska kyrkan,påve franciskus

Den röda tråden i påven Franciskus traditionella juldagshälsning, Urbi et Orbi, var krig, våld och lidande i en tid som borde handla om fred och enighet. Hans tankar gick också till offren i terrorattacken i Berlin.

– Fred till dem som förlorat en kär person som ett resultat av brutala terrorhandlingar som har skapat rädsla i så många länder och städer, sade påven till de 40 000 människor som hade samlats på Petersplatsen i Vatikanstaten på söndagen.

Påven lyfte speciellt fram dem som fått lida av kriget i Syrien och sade att för mycket blod har spillts. Världssamfundet måste aktivt försöka förhandla fram en lösning i Syrien så att civila kan börja leva där igen, sade han.

– Det är dags för vapnen att tystna för alltid.

Påven uppmanade också israeler och palestinier att lämna hat och hämnd bakom sig för att skriva ett nytt blad i historien.

I talet nämnde påven också de pågående konflikterna i Irak, Libyen, Jemen, Nigeria, Sydsudan, Burma, östra Ukraina, Colombia, Venezuela och den koreanska halvön.

Fjärde gången påven gav sin julhälsning

Dessutom påminde påven om att julen ska uppmuntra och inspirera alla att hjälpa mindre lyckligt lottade, även migranter och flyktingar.

– Fred till människor som lider på grund av ett fåtal människors ekonomiska ambitioner, på grund av girighet och pengadyrkan som leder till slaveri.

Franciskus höll sitt jultal från Peterskyrkans balkong för fjärde gången sedan han blev vald till påve 2013.