Hoppa till huvudinnehåll

Åbohanken har lämnat Henriksgatan - Novia flyttar in

Aulan i Åbohanken.
Aulan i Åbohanken. Bild: Yle/Lotta Sundström åbohanken

Efter mer än 50 år i huset lämnar Åbohanken Henriksgatan 7. Nu ska byggnaden renoveras, i höst är det meningen att Yrkeshögskolan Novias Åboenhet ska flytta in.

Handelshögskolan vid Åbo Akademi flyttade in i det då nybyggda huset år 1963. Nu har studerande och personal flyttat till ASA-huset, den gamla radiofabriken där övriga fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi har hållit till i ett antal år.

Fastighetschef Ari Ahokas berättar att man valde att flytta handelshögskolan för att man försöker klara sig med färre kvadratmeter vid Åbo Akademi.

- Nu när vi fick möjligheten att få alla att rymmas i ASA-huset flyttade vi dem dit, berättar Ahokas då han visar runt i huset på Henriksgatan 7 som nu ekar tomt.

Handelshögskolan vid Åbo Akademi.
Handelshögskolans fasad mot Henriksgatan. Handelshögskolan vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Lotta Sundström åbohanken

Nästa steg är en ytrenovering, sedan är det tänkt att Novias Åboenhet ska flytta in. Enligt Ahokas har också Novia ett behov av att flytta till mindre lokaler.

- De har haft 10 000 kvadratmeter, och det är alltför mycket för dem då också de försöker minska sin mängd kvadratmeter.

Renoveringen startar i slutet av januari och ska vara klar under sommaren. Det ska målas, vissa mellanväggar tas bort och golvmattor ska bytas ut.

Föreläsningssal i Åbohanken.
I den här föreläsningssalen har många blivande studenter skrivit inträdesprov - och senare tentamen. Föreläsningssal i Åbohanken. Bild: Yle/Lotta Sundström åbohanken

Med Novia kommer kring 500 studerande att flytta in i samma kvarter som bland annat Gadolinia, teologistuderandena och Åbo Akademis huvudbibliotek. Ahokas anar att köerna till en början kan bli långa till kvarterets studentrestaurang.

- Vi får se hur det kommer att fungera i praktiken, säger Ahokas.

Även om planerna redan är långt hunna har hyresavtal med Novia ännu inte tecknats, berättar yrkeshögskolans rektor Örjan Andersson. Enligt Andersson kommer yrkeshögskolans styrelse att ta upp saken på sitt möte i januari.

Även om underteckningen saknas litar fastighetschef Ari Ahokas på att allt ändå kommer att fortskrida som man tänkt sig.

- Nog är planerna så långt redan att jag tror på att renoveringen börjar på nästa års sida, och hösten 2017 flyttar Novia in, slår Ahokas fast.

Studentkårens café i Åbohanken.
Studentkårens Café Hanken. Studentkårens café i Åbohanken. Bild: Yle/Lotta Sundström åbohanken

Fasad, Handelshögskolan vid Åbo Akademi.
Fasad, Handelshögskolan vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Lotta Sundström åbohanken

Aulan i Åbohanken.
Aulan i Åbohanken. Bild: Yle/Lotta Sundström åbohanken

Ingång till Handelshögskolan vid Åbo Akademi.
Ingång till Handelshögskolan vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Lotta Sundström åbohanken
  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland