Hoppa till huvudinnehåll

Flykten från Mosul – Omars berättelse är både hans egen och alla flyktingars

Två kaffekoppar och två händer.
Två händer. Två vänner. Fredrik Lång har skrivit ner Omars berättelse. Två kaffekoppar och två händer. Bild: Yle/Janina Jansson flykten från mosul

–Jag hade inte alls för avsikt att berätta historien om min flykt från Irak för någon. Det kändes mycket svårt, ja helt omöjligt. Men jag lärde känna Fredrik Lång, vi blev vänner och småningom fick han mig att acceptera idén till den bok som nu heter Flykten från Mosul.

Det är Omar som berättar det här. Omar som egentligen heter något annat, men som vill hålla sin identitet hemlig. Det vill man om man kommer från ett IS-kontrollerat område som Mosul. Och har sin familj kvar där.

Och boken om Omars liv och hur det kom sig att en välutbildad ung läkare tvingades lämna allt bakom sig och fly med livet som insats – den har nu blivit Yles första webbok. Ett slags multimedial bok där Omars berättelse kompletteras med nyhetsinslag, videoklipp och bilder som hänför sig till de händelser som skildras i boken.

Det är en decemberdag kort före jul när jag för första gången träffar Omar. Vi sitter hemma hos författaren Fredrik Lång, vid samma bord där Omar under flera månaders tid har suttit och berättat sin historia. Och låtit Fredrik teckna ner den.

Den svåra berättelsen

Att de två träffades och blev vänner, så goda vänner att Omar till sist klarade av att berätta den traumatiska historien om sin flykt, det har vi egentligen Fredrik Långs fru, bibliotekarien och flyktingaktivisten Sunniva Drake att tacka för.

–Hon brukade komma till flyktingförläggningen i Evitskog med bokbussen. Och hon var alltid glad och hjälpsam, som en sol i mörkret. Hon hade många vänner bland irakierna på förläggningen och småningom lärde jag också känna henne bättre. Jag blev hembjuden till henne och hennes man doktor Fredrik (som Omar med österländsk artighet alltid kallar sin vän). Och också han blev min vän.

Fredrik Lång berättar själv med värme om de regelbundna mötena med Omar, en gång i veckan i flera månaders tid, som slutligen ledde fram till ett bokmanuskript.

–När flyktingarna började komma till vårt land visste vi ännu ingenting. Man hörde hemska historier om drunkningsdöd på Medelhavet, men själv hade jag ingen djupare kunskap om vad de här människorna hade varit tvungna att gå igenom. Så jag ville höra Omars historia.

–Jag hade idén till boken redan i ett tidigt skede, men ville inte pressa Omar. Jag såg att det var mycket svårt för honom att tala om det han varit med om och jag beslöt mig för att vänta tills han fått sitt uppehållstillstånd. Kanske skulle han då känna sig lugnare och tryggare. Och så kom det sig att vi började hela den här processen någon gång i slutet av maj 2016.

Att lämna allt bakom sig

Fredrik Lång var i början osäker på om han skulle omforma Omars berättelse till en fiktiv bok eller om han skulle berätta den rakt upp och ner, dokumentärt.

–Jag är glad att det blev det sistnämnda. Det är bättre så. Det är den sanna berättelsen.

Som dokument får Omars berättelse också en betydelse som går långt utöver det enskilda. Flykten från Mosul är både Omars djupt personliga historia och en större, kollektiv berättelse om flyktingskap.

Själva processen att berätta har i alla fall inte varit lätt för Omar. För också om den övervägande känslan sedan ankomsten till Finland har varit tacksamhet mot landet, mot människorna och för all den vänlighet han säger sig ha mött, har Omar också lidit av svåra mardrömmar. Och berättandet, som tvingade honom att återuppleva skräcken, gjorde dem om möjligt värre.

Hans strategi har därför blivit att sova bara korta snuttar på 2-3 timmar. Det håller drömmarna borta.

–Ja, det var svårt för mig att berätta min historia. Men jag är glad om boken kan ge människor en djupare förståelse av vad det innebär att vara tvungen att lämna sitt land och hela sitt liv bakom sig.

–Jag hade allt: min utbildning, mitt arbete, min familj, min månadslön, min bil, mitt hem. Skulle jag ha gett upp allt för att börja från under noll om det inte hade varit helt nödvändigt? Att fly från sitt land handlar inte om en resa. Det handlar om att vara tvungen att födas på nytt.

Läs också

 • Galtby färjfäste.

  Ingen strejk i skärgårdstrafiken

  Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp i morgon.

  Parterna i tvisten om skärgårdstrafiken godkände riksförlikningsman Minna Helles medlingsbud i natt. Färjetrafiken i skärgården skulle ha stannat upp på fredag.

 • Träning i häcklöpning vid Folkhälsan utbildning i Norrvalla.

  Idrottande unga löper risk för ätstörning

  Folkhälsan utbildar idrottledare i ämnet.

  Många idrottande ungdomar har under sin karriär antingen själv drabbats av ätstörningar eller sett en kompis drabbas.För att öka medvetenheten och kunskapen om ätstörningar har Folkhälsan utbildning startat projektet "idrott och ätstörningar" där man utbildar idrottsledare om kostens del av träningen.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Stefan Wallin.

  Wallin om sannfinländsk kulturminister: En fennomansk agenda?

  Sannfinländarna har inget kulturpolitiskt program.

  Efter regeringens halvtidsgranskning blev det klart att Sannfinländarna får posten som kultur-, idrotts- och Europaminister. Tidigare kulturministern Stefan Wallin tror inte att Sannfinländarna plötsligt kan köra in någon stark fennomansk agenda, men partiets monokulturella linje kan komma att synas i regeringens kulturpolitik. Något egentligt kulturpolitiskt program har Sannfinländarna ändå inte.

 • Jonathan Demme

  Filmregissören Jonathan Demme död

  Regisserade bland annat "När lammen tystnar".

  Filmregissören Jonathan Demme har avlidit. Han regisserade allt från komedier till thrillers, och blev mycket känd för filmen "När lammen tystnar".

 • Pappa kramar ett barn

  Då man förlorar sin kärlek till cancern

  Smärtande beskrivningar om saknad.

  Ett hus som tystnar, människor som tiger och en liten flicka som förlorar sin mamma. Direkt efter sin hustrus död skriver Phil Elverum några låtar som varken söker tröst eller försöker förstå. Genom dem andas hans kärlek och sorg.