Hoppa till huvudinnehåll

Gamla Kungsvägen ska locka turister från när och fjärran

Mia Aitokari projektledare för Gamla Kungsvägen
Mia Aitokari från Isnäs är projektledare för Gamla Kungsvägen-projektet. Mia Aitokari projektledare för Gamla Kungsvägen Bild: Yle/Sune Bergström gamla kungsvägen

En ny turismförening ska få Gamla Kungsvägen att bli en populär turistled från Bergen i väster till S:t Petersburg i öster igen.

Man kunde säga att Gamla Kungsvägen, eller Stora Strandvägen som den först hette, i tiden hade lika stor betydelse som dagens motorvägar.

Mia Aitokari från Isnäs i Lovisa ska som projektledare samla landskap, kommuner och privatpersoner kring ett projekt för att återuppliva Gamla Kungsvägen som en populär turistled.

Kungsvägen vägskylt
Sådana här vägskyltar visar var Gamla Kungsvägen finns Kungsvägen vägskylt Bild: Yle/ Maria Wasström pickala

I slutet av 1980-talet började kommunerna och landskapen marknadsföra Kungsvägen som turismled. Efter en tid föll landskapen bort ett efter ett och då blev allt ansvar kvar på Nylands landskapsförbund.

Från och med juli 2016 gav landskapsförbundet upp både rätten till varumärket Kungsvägen och vägens turismstatus. I december 2016 grundades därför turismföreningen Kuninkaantie - Kungsvägen.

Mia Aitokari tror att Kungsvägen har en framtid:

- Här finns väldigt goda, lokala nätverk som upprätthåller ett fint turistiskt utbud. Vi måste också se till att turisttillströmningen sker i balans. Både utbud och efterfrågan måste hitta varandra, så att inte turisterna strömmar hit och vi har stängda dörrar eller maten är slut.

Läs också