Hoppa till huvudinnehåll

Skidstjärnor ryter till mot IOK – kräver krafttag mot dopning

Masstart i världscupen på skidor.
Missnöjet pyr bland världsstjärnorna i längdskidåkning. Masstart i världscupen på skidor. Bild: All Over Press skidgrenar,vintersport,sport (botanik),längdskidåkare

Över 100 längdskidåkare har fått nog av Internationella olympiska kommitténs antidopningsarbete. OS och VM-medaljörer från åtta nationer kräver nu resoluta tag mot dopning av såväl IOK som internationella skidförbundet FIS.

Dopingskandalerna inom längdskidåkningen har duggat tätt den senaste tiden och över 100 välmeriterade skidåkare har fått nog av utvecklingen, skriver ESPN.

"Vi anser att en slapp inställning till antidopningsarbetet leder till att fusket fortsätter i vår sport. Vi kräver nu starkare ledarskap av både FIS och IOK", står det i inledningen av det brev man skickat till FIS.

FIS-basen risas

Underskrifterna har samlats under vinterns världscuptävlingar. Toppnamn från åtta skidnationer, inkluderat Finland, Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike har signerat brevet.

Man efterlyser ett möte med FIS ordförande Gian-Franco Kasper i samband med skid-VM i Lahtis i februari.

Enligt ESPN är skidåkarna frustrerade över en del av de uttalanden som Kasper gjort de senaste månaderna.

- Vi måste sluta inbilla oss att idrotten är ren. Det är en nobel princip, men vad är verkligheten? Det är underhållning. Det är drama, sade han i november i en intervju för New York Times.

Skidåkarna gör i sitt brev hänvisningar till den så kallade McLaren-rapporten. De anser att IOK:s reaktion till rapporten varit alltför barmhärtig. De blygsamma reaktionerna har skadat det anseende man tidigare hade som olympier, står det i brevet.