Hoppa till huvudinnehåll

Dags att bränna bort skinkan

Sofia Broman, en av delägarna till Motionscentret Kraftverk.
Sofia Broman väntar sig en del nya motionärer till Motionscentret Kraftverk efter nyår. Sofia Broman, en av delägarna till Motionscentret Kraftverk. Bild: Yle / Hanna Othman motionscentret kraftverk,motionscentra

Efter den matglada julhelgen känner många att det är dags att börja röra på sig. Det viktigaste med motion är att man hittar den gren som passar just dig, säger Sofia Broman vid Motionscentret Kraftverk.

På tisdag morgon efter annandag jul är det lugnt och tyst i Motioncentret Kraftverk i Östermalm i Borgå. Först då klockan närmar sig nio dyker de första kunderna upp för att ta del i den ledda motionstimmen.

- Vi upplever egentligen inte några ruscher utan vi har många stamkunder. Men efter jul och speciellt nyår kommer det in en del nya ansikten, säger Sofia Broman som är en av tre delägare i Kraftverk.

Ringar i trä i Motioncentret Kraftverk.
Ringar i trä i Motioncentret Kraftverk. Bild: Yle / Hanna Othman motionsringar

Motionscentret höll öppet några timmar under julhelgen och många Borgåbor passade på att röra på sig mellan måltiderna. Det var ändå mest ”roligt” hålligång istället för stenhård träning som lockade. Bland annat trampolinerna och ribbstolarna var i hård användning.

Broman tycker inte att de som känner att de ätit för mycket under julhelgen ska ta stress av det.

- Det är helt okej ibland att äta mera och det är bara att ta en ny start efteråt.

Sofia Broman hoppar på trampolin.
Sofia Broman hoppar på trampolin. Bild: Yle / Hanna Othman sofia broman,trampoliner
Sofia Broman hoppar på trampolin.
Sofia Broman hoppar på trampolin. Bild: Yle / Hanna Othman sofia broman,trampoliner
Sofia Broman hoppar på trampolin.
Sofia Broman hoppar på trampolin. Bild: Yle / Hanna Othman motionscentret kraftverk,trampoliner

Hon tycker ändå att man inte ska skjuta framåt datumet för när man ska börja motionera eller äta hälsosamt. Vänta inte på att nästa månad börjar eller att det blir måndag.

- Det är viktigt att hitta en sådan form av motion som man tycker om så att man fortsätter röra på sig också efter att man använt slut gymkortet som tillåter tio besök.

Kettlebells på rad i Motionscentret Kraftverk.
Kettlebells på rad i Motionscentret Kraftverk. Bild: Yle / Hanna Othman motionscentret kraftverk,kettlebells,motion (idrott),motionscentra,idrottsanläggningar

För den som inte är van med motion hälsar Sofia Broman att det är bra att börja långsamt, och med grundläggande saker som kroppskontroll och balans.

- Kräv inte för mycket av dig själv, titta inte bara på vågen eller måttbandet. Tänk på helheten, hur klichéaktigt det än må låta.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland