Hoppa till huvudinnehåll

"Den långa flyktens" författare Richard Adams är död

Richard Adams älskade roman blev både animerad film och tv-serie. Bild av kaninerna i filmen Watership down som baserar sig på Richard Adams bok. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Richard Adams,Watership Down

Den brittiske författaren Richard Adams har avlidit. Adams dog på julaftonskvällen i en ålder av 96 år, meddelar hans familj.

Adams var mannen bakom en av 1970-talets mest lästa och älskade böcker, en berättelse om en grupp vildkaniner som söker efter nya hem sedan deras koloni förstörts av människor.

"Watership Down", som uppkallats efter en kulle i Hampshire, var Adams debutverk och utkom 1972, då han var 52 år. I Britt G. Hallqvists svenska översättning fick boken heta "Den långa flykten".

Richard Adams Richard Adams Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Richard Adams

"Den långa flykten" belönades med bland annat Carnegie-medaljen och tidningen The Guardians pris för barnlitteratur. Den har sålts i tiotals miljoner exemplar världen över, och räknas av många bokexpeter som en av världens 100 främsta böcker.

År 1978 hade en animerad film, baserad på boken, premiär. Mellan 1999 och 2001 blev kaninfabeln dessutom TV-serie.

Bilresan födde en bestseller

Richard Adams var född i Berkshire som son till en landsortsläkare. Han studerade i Oxford, deltog i andra världskriget och verkade därefter som tjänsteman.

Den avgörande händelsen i hans liv inträffade under en bilresa till Stratford-on-Avon, där han och familjen skulle se Shakespeares "Trettondagsafton". Adams uttråkade döttrar ville höra en saga, och han började berätta om en grupp kaniner som flyr från sin hotade koloni.

Familjen uppmanade Adams att skriva ner berättelsen, en process som tog två år. Han skildrade det sydengelska landskapet, dess flora och fauna med sakkunskapen hos en biolog, men gav också kaninerna ett eget språk, en mytologi och legender.

Filmen Watership Down blev Storbritanniens första hellånga animationsfilm 1978. Kaniner ur filmen Watership down från 1978. Bild: imago stock&people/ All Over Press Den långa flykten,Watership Down

Blev refuserad - kaninvärlden ansågs för brutal

Att hitta en förläggare till berättelsen var till en början omöjligt. I refuseringsbreven hette det att barn skulle skrämmas av den brutala kaninvärld Adams beskriver. Äldre läsare skulle för sin del inte vara intresserade av en bok om kaniner.

Efter fjorton refuseringar gavs "Den långa flykten" 1972 ut av förlaget Rex Collings i en lagom anspråkslös upplaga på 2 500 exemplar - och resten är historia, som det heter.

Även Adams övriga romaner, som "Flickan i gungan", "Pesthundarna" och "Shardik" vann en stor läsekrets, även om inget av verken fick likadan kultstatus som "Den långa flykten".

1996 följde en sorts uppföljning till boken, berättelsesamlingen "Tales of Watership Down", som inte finns översatt till svenska.

Adams var under sina sista år bosatt i Whitchurch i Hampshire, inte långt från den kulle vars namn han gjort odödligt.

 • Stekfett från julskinka ger diesel för resa fyra varv runt jorden

  10 000 liter diesel förädlas fram ur stekfettet.

  Kampanjen Skinktricket under julen lyckades fint, och både arrangörer och industri har uttryckt sin belåtenhet. Mängden skinkfett som samlades in översteg till och med förväntningarna. Av fettet kan man tillverka 10 000 liter diesel - en mängd som gör det möjligt att köra fyra varv runt jorden.

 • Oh, la la - vilken Oscarsgala det blir i år!

  Bra år för Norden och La La Land.

  Nu är det klart vilka filmer och stjärnor som tävlar om årets gyllene statyetter. Överraskningarna är inte så många - men visst är det roligt att två nordiska filmer finns med i täten och att Mel Gibson plötsligt gör comeback.

 • Kommunikationsverket föreslår maxpris för tre operatörers bredband

  Operatör: Konsumentpriset sjunker knappast

  Kommunikationsverket säger att fibermarknaden inte har utvecklats på grund av att grossistpriserna är för höga. Verket föreslår nu maximipriser för marknadsledarna Elisas, Telia Soneras och DNA:s bredband för att få ökad konkurrens i fibernäten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Oh, la la - vilken Oscarsgala det blir i år!

  Bra år för Norden och La La Land.

  Nu är det klart vilka filmer och stjärnor som tävlar om årets gyllene statyetter. Överraskningarna är inte så många - men visst är det roligt att två nordiska filmer finns med i täten och att Mel Gibson plötsligt gör comeback.

 • Syriska flyktingläget hotar bli permanent i Mellanöstern – FN bad om miljarder i Helsingfors

  Syrierna hotar hamna i samma position som palestinierna.

  Inbördeskriget i Syrien har nu pågått lika länge som hela andra världskriget. FN bad under en konferens i Helsingfors om 4,3 miljarder euro för att hjälpa syriska flyktingar både i hemlandet och i de länder som tar emot flest flyktingar. Samtidigt finns det en risk att de syriska flyktingarna blir ett permanent inslag i Mellanöstern, precis som de palestinska flyktingarna.

 • Merkel utmanas av Martin Schulz i Tyskland?

  De tyska socialdemokraternas Gabriel kastar in handduken.

  De tyska socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel ställer inte upp som kandidat för förbundskanslerposten mot Angela Merkel i valet i september.

 • Ryssland, Iran och Turkiet vill trygga eldupphör i Syrien

  Trepartsmekanism ska säkra eldupphör.

  Ryssland, Turkiet och Iran har avslutat sina två dagar långa förhandlingar i Kazakstans huvudstad Astana. Länderna har enats en mekanism som ska stärka det bräckliga eldupphöret i Syrien.