Hoppa till huvudinnehåll

"Den långa flyktens" författare Richard Adams är död

Richard Adams älskade roman blev både animerad film och tv-serie. Bild av kaninerna i filmen Watership down som baserar sig på Richard Adams bok. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Richard Adams,Watership Down

Den brittiske författaren Richard Adams har avlidit. Adams dog på julaftonskvällen i en ålder av 96 år, meddelar hans familj.

Adams var mannen bakom en av 1970-talets mest lästa och älskade böcker, en berättelse om en grupp vildkaniner som söker efter nya hem sedan deras koloni förstörts av människor.

"Watership Down", som uppkallats efter en kulle i Hampshire, var Adams debutverk och utkom 1972, då han var 52 år. I Britt G. Hallqvists svenska översättning fick boken heta "Den långa flykten".

Richard Adams Richard Adams Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Richard Adams

"Den långa flykten" belönades med bland annat Carnegie-medaljen och tidningen The Guardians pris för barnlitteratur. Den har sålts i tiotals miljoner exemplar världen över, och räknas av många bokexpeter som en av världens 100 främsta böcker.

År 1978 hade en animerad film, baserad på boken, premiär. Mellan 1999 och 2001 blev kaninfabeln dessutom TV-serie.

Bilresan födde en bestseller

Richard Adams var född i Berkshire som son till en landsortsläkare. Han studerade i Oxford, deltog i andra världskriget och verkade därefter som tjänsteman.

Den avgörande händelsen i hans liv inträffade under en bilresa till Stratford-on-Avon, där han och familjen skulle se Shakespeares "Trettondagsafton". Adams uttråkade döttrar ville höra en saga, och han började berätta om en grupp kaniner som flyr från sin hotade koloni.

Familjen uppmanade Adams att skriva ner berättelsen, en process som tog två år. Han skildrade det sydengelska landskapet, dess flora och fauna med sakkunskapen hos en biolog, men gav också kaninerna ett eget språk, en mytologi och legender.

Filmen Watership Down blev Storbritanniens första hellånga animationsfilm 1978. Kaniner ur filmen Watership down från 1978. Bild: imago stock&people/ All Over Press Den långa flykten,Watership Down

Blev refuserad - kaninvärlden ansågs för brutal

Att hitta en förläggare till berättelsen var till en början omöjligt. I refuseringsbreven hette det att barn skulle skrämmas av den brutala kaninvärld Adams beskriver. Äldre läsare skulle för sin del inte vara intresserade av en bok om kaniner.

Efter fjorton refuseringar gavs "Den långa flykten" 1972 ut av förlaget Rex Collings i en lagom anspråkslös upplaga på 2 500 exemplar - och resten är historia, som det heter.

Även Adams övriga romaner, som "Flickan i gungan", "Pesthundarna" och "Shardik" vann en stor läsekrets, även om inget av verken fick likadan kultstatus som "Den långa flykten".

1996 följde en sorts uppföljning till boken, berättelsesamlingen "Tales of Watership Down", som inte finns översatt till svenska.

Adams var under sina sista år bosatt i Whitchurch i Hampshire, inte långt från den kulle vars namn han gjort odödligt.

 • Marthaförbundet vill inspirera Karlebyfamiljernas matvardag

  Projektet Tack för maten! Vill locka barn att prova ny mat.

  Barnfamiljernas vardagsmeny består ofta av ungefär fem återkommande rätter. Det här vill Marthaförbundet ändra på. På torsdagen bjöd man in till en inspirationskväll i Hållhagens skola i Karleby.

 • Med blicken stadigt fäst på Youtube

  På lördag är det fest i Borgå för alla som gillar Youtube.

  På lördag är det fest i Borgå för alla unga som gillar att följa med kända profiler på Youtube. Många inhemska youtuber är då på plats i Konstfabriken.

 • Riksdagen röstar om Anne Berners förtroende

  Omröstningen sker på initiativ av socialdemokraterna.

  Riksdagen röstar i dag om förtroendet för kommunikationsminister Anne Berner från Centern. Omröstningen sker på initiativ av socialdemokraterna efter att riksdagen diskuterat Berners agerande i frågan om statsbolaget Finavias förlustbringande derivataffärer.

Läs också

 • En signalflagga på toppen av kroppen

  Kort, långt eller inget alls - håret berättar vem du är.

  Vår identitet är något vi ständigt skapar, presenterar, visar för världen. I den processen spelar håret en viktig roll. När vi klipper, fönar, fuskar och färgar formar vi också vår identitet. Försöker få håret att berätta vem vi är – eller vill vara.

 • Dyrt barnskydd privatiseras i snabb takt

  Privata aktörer får starkare grepp om marknad.

  De privata aktörernas roll har vuxit så det knakar inom barnskyddet och de flesta anstalter drivs i dag av företag. Än så länge har myndigheterna beslutanderätt i de viktigaste frågorna, så som omhändertagning.

 • De vackraste klänningarna på Oscarsgalan 2016 - hur blir det i år?

  En tillbakablick och en prognos för årets festmode.

  Att gå på den klassiska och arketypiska röda mattan, symboliserar att gå på berömmelsens och glamourens smala väg. Det är få som får spegla sig i stjärnglansen och publikens blick kan vara både smekande och dömande. Vi tar en titt på de vackraste kreationerna i fjol och spår årets trender.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Kim Jong-Nam mördades med nervgasen VX enligt Malaysia

  VX är ett kemiskt stridsmedel som har bannlysts av FN.

  Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam mördades med nervgasen VX, enligt utredare i Malaysia. Polisens kemiska experter har funnit spår av det ytterst dödliga giftet VX på Kim Jong-Nams ansikte och i ögonen.

 • Inte ett ord om muren när Trumps representanter besöker Mexiko

  Trumps politik väcker irritation och oro i Mexiko.

  Utrikesminister Rex Tillersons och minister för inrikes säkerhet John Kellys besök i Mexiko har inletts med allvarliga miner. Relationen mellan Mexiko och USA har svalnat sedan Donald Trump tillträdde som president.

 • Tårgas mot ungdomar i Paris

  Undomarna protesterade mot polisbrutalitet.

  Polisen i Paris har skjutit tårgas mot ungdomar som protesterade mot att polisen använder för mycket våld.