Hoppa till huvudinnehåll

"Den långa flyktens" författare Richard Adams är död

Bild av kaninerna i filmen Watership down som baserar sig på Richard Adams bok.
Richard Adams älskade roman blev både animerad film och tv-serie. Bild av kaninerna i filmen Watership down som baserar sig på Richard Adams bok. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Den långa flykten,Richard Adams

Den brittiske författaren Richard Adams har avlidit. Adams dog på julaftonskvällen i en ålder av 96 år, meddelar hans familj.

Adams var mannen bakom en av 1970-talets mest lästa och älskade böcker, en berättelse om en grupp vildkaniner som söker efter nya hem sedan deras koloni förstörts av människor.

"Watership Down", som uppkallats efter en kulle i Hampshire, var Adams debutverk och utkom 1972, då han var 52 år. I Britt G. Hallqvists svenska översättning fick boken heta "Den långa flykten".

Richard Adams
Richard Adams Richard Adams Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Richard Adams

"Den långa flykten" belönades med bland annat Carnegie-medaljen och tidningen The Guardians pris för barnlitteratur. Den har sålts i tiotals miljoner exemplar världen över, och räknas av många bokexpeter som en av världens 100 främsta böcker.

År 1978 hade en animerad film, baserad på boken, premiär. Mellan 1999 och 2001 blev kaninfabeln dessutom TV-serie.

Bilresan födde en bestseller

Richard Adams var född i Berkshire som son till en landsortsläkare. Han studerade i Oxford, deltog i andra världskriget och verkade därefter som tjänsteman.

Den avgörande händelsen i hans liv inträffade under en bilresa till Stratford-on-Avon, där han och familjen skulle se Shakespeares "Trettondagsafton". Adams uttråkade döttrar ville höra en saga, och han började berätta om en grupp kaniner som flyr från sin hotade koloni.

Familjen uppmanade Adams att skriva ner berättelsen, en process som tog två år. Han skildrade det sydengelska landskapet, dess flora och fauna med sakkunskapen hos en biolog, men gav också kaninerna ett eget språk, en mytologi och legender.

Kaniner ur filmen Watership down från 1978.
Filmen Watership Down blev Storbritanniens första hellånga animationsfilm 1978. Kaniner ur filmen Watership down från 1978. Bild: imago stock&people/ All Over Press Den långa flykten,Watership Down

Blev refuserad - kaninvärlden ansågs för brutal

Att hitta en förläggare till berättelsen var till en början omöjligt. I refuseringsbreven hette det att barn skulle skrämmas av den brutala kaninvärld Adams beskriver. Äldre läsare skulle för sin del inte vara intresserade av en bok om kaniner.

Efter fjorton refuseringar gavs "Den långa flykten" 1972 ut av förlaget Rex Collings i en lagom anspråkslös upplaga på 2 500 exemplar - och resten är historia, som det heter.

Även Adams övriga romaner, som "Flickan i gungan", "Pesthundarna" och "Shardik" vann en stor läsekrets, även om inget av verken fick likadan kultstatus som "Den långa flykten".

1996 följde en sorts uppföljning till boken, berättelsesamlingen "Tales of Watership Down", som inte finns översatt till svenska.

Adams var under sina sista år bosatt i Whitchurch i Hampshire, inte långt från den kulle vars namn han gjort odödligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.