Hoppa till huvudinnehåll

Exceptionell valperiod att vänta

Österbottniska kommunvapen i statens ämbetshus på Brändö i Vasa.
Österbottniska kommunvapen i statens ämbetshus på Brändö i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Österbotten,kommuner,kommuner i österbotten

Kommunalvalet präglas av stora utmaningar. Varken kandidaterna eller väljarna vet med säkerhet vad allt som står på spel. Följderna kan bli många.

Tiden både före och efter kommunalvalet är på många sätt exceptionell, och stora utmaningar ställs på kandidater och väljare. Det säger professor emeritus i statslära vid Tammerfors universitet, Heikki Paloheimo.

Den kommande perioden präglas av stora förändringar i kommunernas roll, men också av stor osäkerhet, inte minst för de som kandiderar. Det är i skrivande stund oklart hur exakt arbetsfördelningen kommunerna och de nya landskapen emellan ska se ut.

- Kandidaterna vet inte exakt vilka uppgifter de ska sköta. För väljarna är problemet kanske ännu större då de inte vet vad de egentligen tar ställning till, säger Paloheimo.

Heikki Paloheimo
Heikki Paloheimo Heikki Paloheimo Bild: Yle politisk forskare

Konstellationen kan få tudelade följder för båda. Å ena sidan vill man vara med och påverka de viktiga beslut som fattas, men å andra sidan väljer man att stanna utanför då allt ter sig som en sådan röra.

Kamp kommunerna emellan

Efter kommunalvalet blir det en hård kamp kommunerna emellan, då de nya landskapen bildas.

Kommunerna väntas tävla om hur mycket produktion av social- och hälsovårdstjänster som stannar i den egna kommunen.

- Det blir alltså en kamp om vilka produktionspunkter den egna kommunen får behålla, eller far man iväg med allt.

Kommunalt anställda maktfaktor

En grupp väljare som känner sig osäker är de kommunalt anställda. De kan drabbas av stora förändringar i och med de stora reformerna. Många ledamöter i fullmäktige återfinns på kommunernas lönelistor och kan bli en betydande maktutövare i valet.

- Jag utgår ifrån att de kommunalt anställda starkare än någonsin tidigare kommer att rösta fackbaserat, säger Paloheimo.

Det betyder ändå inte automatiskt goda tider för Socialdemokraterna och Vänsterförbundet.

- Nej, eftersom många olika partier får stöd av de kommunalt anställda.