Hoppa till huvudinnehåll

Julstormen Urd avtog

Skylt visar att Öresundsbron är avstängd.
Skylt visar att Öresundsbron är avstängd. Bild: EPA/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT Öresundsbron,Öresund,trafik,stormar,vägar

Stormen Urd har pinat Danmark, södra Norge och sydvästra Sverige på annandagens kväll och natten till tisdag, men den verkar ha gjort mindre skada än befarat. Öresundsbron har öppnat för trafik igen.

Tiotusentals hem har varit utan el men tidigt på tisdagsmorgonen rapporterades drygt 2 000 hushåll vara utan el. De flesta av dem i Skåne.

Det finns inga rapporter om att människor kommit till skada.

Öresundsbron mellan Sverige och Danmark var tidigare avstängd, men den har nu öppnat för trafik. Vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra över bron.

Stormen har börjat avta, men det var fortfarande hårda vindar i tisdags. Vädertjänsten SMHI varnar ännu för höga vattenflöden i Västra Götaland och Skåne.

Stormen har fällt träd och orsakat mindre översvämningar, enligt lokala medieuppgifter.

I Halmstad på svenska västkusten har det rapporterats om att vattennivån legat på 170 centimeter ovanför det vanliga och vatten har trängt in i flera källarlokaler.

Också i Norge ser det ut som om man kommit relativt billigt undan. Sent i går kväll saknade 70 000 hushåll ström i södra och västra Norge. Det har däremot inte kommit några rapporter om personskador, skriver NRK.