Hoppa till huvudinnehåll

Laine på alla tiders fjärde plats – före herrar som Koivu X 2, Tikkanen & Barkov

Patrik Laine värmer upp inför match mot Chicago Blackhawks.
Patrik Laines namn kommer högt när det snackas poängsnitt. Patrik Laine värmer upp inför match mot Chicago Blackhawks. Bild: All Over Press Patrik Laine

Det är aldrig fel med lite NHL-statistik att kunna briljera med. Eller vad sägs om följande: Vilka finländare har genom tiderna de högsta poängsnitten i NHL:s grundserie?

Ja, där är han, den gode Patrik Laine. På fjärde plats i den interna finländska statistiken vad beträffar poängsnitt i grundseriematcherna i NHL. Etta? Jari Kurri som snittade 1.12 poäng per match – men under en era där matchresultat i stil med 7-5 var betydligt vanligare än nuförtiden. Teemu Selänne är tvåa med snittet 1.00, men inte alldeles ohotad sådan.

Den legendariska Ilves-centern Risto Jalo har nämligen samma snitt, 1.00. Men där var Selänne bokförts för 1451 NHL-grundseriematcher, har Humppilas gåva till finländsk ishockey spelat 3 matcher. Viss skillnad, inte sant?

Laine klar etta bland aktiva

På fjärde plats har vi en viss ung herreman som lystrar till namnet Patrik Laine. 18-åringen som tagit hela hockey-Finland på säng – och förmodligen hela Winnipeg och största delen av NHL likaså – har hittills spelat 36 NHL-matcher och stått för poängen 19+11=30. Det ger snittet 0.83 vilket ger honom en fjärde plats när man räknar alla finländska NHL-spelares poängsnitt.

Backen Reijo Ruotsalainen ligger strax bakom och lurar med snittet 0.77. Förvisso har den 56-årige Ruotsalainen för länge sedan lagt av med professionell ishockey, men flåsar i nacken, det gör han ändå. För håller inte Laine sin makalösa takt tar det inte länge innan Uleåborgssonen Ruotsalainen klättrar ett pinnhål uppåt.

Fast nedåt kan det ju också bära för Ruotsalainen som i NHL representerade New York Rangers, Edmonton Oilers och New Jersey Devils. Det är inte längre i hans egna mjuka händer. Femman Petri Skriko och sexan Saku Koivu utgör inte längre något hot i detta avseende, inte heller åttan Ilkka Sinisalo.

Bubbling under...

Nian, Minnesota Wilds center Mikko Koivu kan eventuellt göra det, men då måste han börja leverera rätt effektivt. I dagens läge är han god för snittet 0.72. Främsta utmanare bakom Koivu den yngre är Aleksander Barkov i Florida Panthers med snittet 0.65.

Övriga aktiva finländare som (för stunden) håller sig ovanom det "magiska" 0.5-snittet är Jussi Jokinen (0.62), Mikael Granlund (0.58), Valtteri Filppula (0.55) och Sebastian Aho (0.52). I princip också Lukkobacken Janne Niskala (0.50) och HIFK-anfallaren Joonas Rask (0.50), om de i något skede får fortsatt förtroende på andra sidan Atlanten.

Kolla in listan i sin helhet på NHL:s webbplats.Där kan man fortsätta statistikfrosseriet med att exempelvis kolla samma saldo för playoffmatcher, för givna säsonger eller för spelplats. För att nämna några...