Hoppa till huvudinnehåll

Näthatet fortsatte efter Hannas död -
nu tar pappan upp kampen

Smyckesdesignern och jogainstruktören Hanna Ruax tog öppet ställning mot rasism och hat. Det gjorde henne till en måltavla för näthatarna. Hanna dog i en brand i Oakland i USA i början av december, men näthatet fortsatte. Nu har Hannas far bestämt sig för att ta fighten mot hatarna.

När jag träffar Yrjö Timonen första gången har det bara gått en dryg vecka sedan sedan han förlorade sin dotter. Sorgen är stor.

Hanna hade rest till USA tillsammans med sin amerikanska partner Alex F Ghassan i slutet av november. Paret hade inte ännu bestämt sig för om de skulle bosätta sig i Europa eller i USA.

Den andra december gick de på fest i Oakland. En brand bröt ut i lokalen där festen hölls, och både Hanna och Alex förolyckades. Yrjös röst stockar sig när han berättar om sin dotter.

- Hanna var fördomsfri, modig och hjälpsam. Om någon behövde hjälp, så skapade hon snabbt nätverk för det. När Hanna dog förlorade världen en begåvad, vacker, god, tuff och företagsam ung kvinna. Min dotter, säger Timonen.

Skip Instagram post

Det var just viljan att hjälpa som ledde till att Hanna blev en nagel i ögat på de finländska rasisterna och nazisterna. När flyktingar plötsligt började strömma till Finland 2015, så behövde de vinterkläder.

Hanna Ruax började samla in begagnade kläder som sedan fördes till mottagningscentralerna. Efter det började hatkampanjen mot henne.

Minnesstund för Jimi Karttunen

I september 2016 blev 28-årige Jimi Karttunen misshandlad av en nynazist intill Helsingfors järnvägsstation. En vecka senare dog han.

Fallet fick mycket uppmärksamhet, och Hanna Ruax reagerade. Hon tyckte att ingen ska behöva dö för sina åsikter, och att rasistiska och nazistiska grupperingar borde kriminaliseras.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Yesterday we took flowers and candles where a 28 year old guy was violently attacked by a racist group member after commenting something during their racist demonstration. He died two days ago due to internal brain bleeding. Nobody should get killed over their opinions and these racist groups should be criminalized. I can't be silent anymore and hide behind my computer, only commenting in social media. Im so happy to see how many more flowers have appeared after our small set last night. Come and meditate with us on the same spot et Elielinaukio, Helsinki, today 8 pm 🙏🏼 I made an event which you can find from Facebook under my yoga studio's page Pihasali - Joogaa Räjähtäneille! . #entrepreneurlife #yoginilife #stylistlife #jewelrydesigner #bosslady #bossbabe #girlboss #queenshit #stopviolence #stopracism #stopnazis #jimikarttunen #eirasismille #eiväkivallalle

A post shared by Hanna Ruax (@hannanda) on

Hanna tog initiativ till en minnesstund för Jimi på den plats där han blev nersparkad, och hon var också med på den demonstration som samlade tusentals människor till Helsingfors för att protestera mot rasism och fascism.

Skip Instagram post


Skip Instagram post

De rasistiska och nynazistiska näthatarna uppfattade henne allt tydligare som en fiende. Hon blev utsatt för trakasserier.

Det blev inte bättre av att Hanna och hennes vänner delade ut flygblad och demonstrerade för fred i Syrien.

Skip Instagram post


Skip Instagram post
Hanna blev bara starkare av hatet. Det bekom henne inte.

- De angrep både Hannas värderingar och hennes personlighet på ett fult, nedrigt och kriminellt sätt. Men Hanna blev bara starkare av det. Hon sa att hatet inte bekom henne. Alla skriverier och allt dörrknackande sade mer om dem som hatade och hur lågt de hade sänkt sig, säger Timonen.

Men så kom den ödesdigra kvällen när Hanna och hennes partner Alex gick på fest i Oakland. När nyheten om Hannas och Alex död nådde Finland, så stannade tiden för Hannas far. Men inte för näthatarna.

Näthatande artikel i MV-lehti om den brand där Hanna Ruax och hennes partner Alex F Ghassan dog.
MV-lehti om branden i Oakland, Näthatande artikel i MV-lehti om den brand där Hanna Ruax och hennes partner Alex F Ghassan dog. Näthat,alex f ghassan,Oakland

Näthatande postning om Hanna Ruax på forumet Murha.info.
Postning från forumet murha.info Näthatande postning om Hanna Ruax på forumet Murha.info. Näthat,murha.info

- De gladde sig och häcklade henne. De var lyckliga över att en ung kvinna hade dött. De osakliga kommentarerna på nätet är det nedrigaste jag någonsin sett. Jag har slutat läsa dem. Jag skyddar mig själv, säger Yrjö Timonen.

- Ingen borde behöva bli utsatt för sådan smutskastning som Hanna fått utstå. De som gjort det är nazister och deras lakejer. Det är sjukt och förstärker bara den onda cirkeln av hat. De som är med blir allt sjukare. Och därför vill jag tala offentligt om detta. Hånet mot Hannas död är ingen engångsföreteelse. Det är ett etablerat fenomen. Så behandlas toleranta människor i Finland, säger Timonen.

Därför tänker han ta fighten mot näthatarna. Han har för avsikt att polisanmäla det som skrivits om Hanna efter hennes död. När det kom ut, så lät näthatarnas reaktion inte vänta på sig.

Näthatande inlägg mot Hanna Ruax och hennes far Yrjö Timonen på forumet Murha.info.
Näthatande inlägg mot Hanna Ruax och hennes far Yrjö Timonen på forumet Murha.info. Näthat,hanna ruax,Oakland

- Jag tror att de inte är så många. De använder tiotals pseudonymer och hetsar upp debatten. Intrycket blir att hatarna är ett stort fenomen, säger Timonen.

- Jag vill få folket att inse att om vi godkänner det här hatpratet så försätter vi samhället i fara. Vi försätter också yttrandefriheten i fara. Jag är bekymrad för vår åsiktsfrihet, jag är bekymrad för att nynazisterna och de politiker som lierar sig med dem tar över allt mer av vårt öppna samhälle. Nazistflaggor börjar vaja här som på 30-talet i Tyskland, säger Timonen, och frågar:

- Är det så vi vill ha det?

*Bilderna av Hanna Ruax i artikeln kommer från hennes Instagram-sida. De används med tillstånd av Hannas anhöriga.