Hoppa till huvudinnehåll

Överlägsen majoritet godkänner eutanasi

En sjukskötare klipper en tub.
En sjukskötare klipper en tub i Belgien. En sjukskötare klipper en tub. Bild: EPA PHOTO BELGA OLIVIER HOSLET eutanasi

Stödet för att tillåta eutanasi är starkt i Finland, visar en enkät som Taloustutkimus har gjort för Yle. Nästan tre av fyra finländare godkänner eutanasi, enligt enkäten.

Bara 14 procent av finländarna motsätter sig tanken, och ungefär lika många kunde inte ta ställning för eller emot.

Åsikterna varierar mycket lite enligt kön, ort eller situation på arbetsmarknaden. Bara åldern spelar in i viss mån. Bland äldre finns det fler som förhåller sig skeptiskt till eutanasi.

Enligt Marja Saarenheimo på Centralförbundet för de gamlas väl blandar människor ihop diskussionen om dödshjälp med skräckscenarion om äldrevården.

- Folk blir rädda för att dödshjälp ska vara ett sätt att bli av med äldre personer som är i dåligt skick. Eller att äldre som behöver mycket vård borde önska eutanasi, säger Saarenheimo till Yle Nyheter.

Läkarförbundet ser dilemma

På en dryg månad har över 60 000 finländare undertecknat ett medborgarinitiativ för att Finland ska legalisera eutanasi vid utsiktslöst lidande. Initiativtagarna påpekar att saken gäller högst några hundra personer per år i Finland.

Men på Läkarförbundet tror man att eutanasi blir vanligare om det legaliseras och förbundet motsätter sig eutanasi också för att det skapar ett etiskt dilemma för vårdpersonalen.

I Europa är eutanasi tillåtet i Holland, Belgien, Luxemburg och Schweiz.