Hoppa till huvudinnehåll

6 steg för att fota och filma i 360 grader

En 360-graders bild på ett laboratorium vid Östra Finlands universitet Bild: FinEduVR 360 grader,inlärning,laboratorier,Östra Finlands universitet

Du kan ta 360-graders panoramabilder med din smarttelefon. Vi testade hur enkelt det är att ta en bild i 360 grader och att sedan lägga den till Google Street View-kartan.

Steg 1: ladda ner Google Street View-applikationen

I applikationen kan du se både de gator som Google har fotograferat och användarnas egna bilder. Du kan se på panoramabilderna virtuellt med till exempel Google Cardboards papphållare.

För att kunna uppleva bilden virtuellt ska du ändra vyn i applikationen genom att klicka på Cardboardikonen som liknar en ögonmask. Då syns bilden som en stereobild dvs. som tredimensionell på grund av att du egentligen ser två stycken tvådimensionella bilder, en för vartdera ögat.

I Google Maps ska du dra den orange Pegman-gubben till en plats för att se platsen i gatuvy. Vy i Google Maps över Helsingfors. Bild: Skärmdump Google Maps,kartor,pegman

Steg 2: skapa en profil

För att kunna publicera dina egna bilder i Google Street View ska du skapa en profil eller logga in t.ex. genom att använda ditt gmail-konto.

Steg 3: för att börja filma ska du trycka på den orange kameraikonen

Då GPS:n har lokaliserat dig klickar du på kameraknappen. Ifall du tagit panoramabilder tidigare borde själva fotograferandet inte vara svårt. Du trycker bara en gång på utlösaren så sköter applikationen resten.

Efter att du tryckt på utlösaren ska du rikta kameran mot en orange punkt som uppenbarar sig på skärmen. Efter det vänder du kameran åt ett annat håll, och en annan orange punkt uppenbarar sig. Det här upprepas tills omgivningen är fotograferad från alla håll.

Följ den orange pricken! Panoramabildtagning med smarttelefon. Bild: Yle/Leo Kosola 360,Google Maps,Google Street View,Panorama,smarttelefoner

Om du inte tagit panoramabilder tidigare visar den här videon på Youtube hur man gör här.

Det är lätt så länge man har tålamod nog att vrida kameran åt alla håll. På skärmen kan du följa med när panoraman byggs upp. Publiceringsknappen blir grön då du tagit tillräckligt många bilder.

Applikationen hindrar dig ändå inte från att publicera ett halvfärdigt foto.

Steg 4: publicerandet är smidigt men klurigt

Google Street View har inget kvalitetsfilter. Det här betyder att du i princip kan publicera vad som helst på kartan. Efter en stunds bearbetning har bilden lagts till i din profil och är färdig för publicering.

Då du publicerat bilden syns den både i applikationen och i Google Maps på alla apparater. Det lönar sig inte att fota något pinsamt eftersom bilderna inte publiceras bara i Google Street View och Google Maps utan också i Google+.

Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken. Bild: Yle/Leo Kosola 360,Google Maps,Panorama
Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken. Bild: Yle/Leo Kosola 360,fotografier,Panorama

Då du använder Google Maps på en dator kan du urskilja de bilder som privatpersoner tagit från Googles eget material. Då du tar den lilla orange så kallade Pegman-gubben i nacken och drar honom omkring på kartan ser du Googles bilder som klarblåa linjer medan det material som laddats upp av Street View-appens användare syns som ihåliga blåa bollar.

Dessa bilder kallas för Photo Sphere-bilder. Photo Sphere är Googles benämning på de panoramabilder som användare tagit. Panoramabilder kan man ta med flera av Googles applikationer.

Steg 5: att fotografera med en 360-kamera

Om du känner dig taggad för att börja fota i 360 grader och smarttelefonen känns för primitiv för ändamålet, finns det flera 360-graders kameror på marknaden. De kostar från 200 euro uppåt. Du behöver bara trycka på en knapp för att fota en gatumiljö med en 360-graders kamera.

Testbild tagen med Ricoh Theta S-kameran på konstens natt. 360-graders bild tagen av en grupp människor. Bild: Yle/Leo Kosola 360,fotografier,Panorama

Yle testade Ricoh Theta S-kameran med vilken man lätt kan ta bilder av Googles gatuvykvalitet. Det lönar sig att fästa kameran på en pinne eller på ett stativ så att den egna handen inte skymtar i bilden.

Genom att ladda ner en applikation kan du se det som syns genom kameralinsen. Om du har kameran på en pinne behöver du också en applikation för att trycka på utlösaren.

De bilder du tagit kan du sedan överföra via en applikation till din telefon och via telefonen till en dator eller direkt ut på internet och t.ex. till Google Maps.

På Youtube hittar du otaliga detaljerade videor som ger tips och råd för hur du fotograferar i 360 grader.

Steg 6: att filma i 360 grader

Med Theta S-kameran kan du också filma videor. Kameran räcker ändå inte riktigt till för att filma 360-graders videor av god kvalitet.

Ifall du vill testa på filma i 360 grader rekommenderar Yles testgrupp därför kameror i en snäppet dyrare prisklass, ca 400 euro. Om du är nöjd med din 360-graders video går det lätt att ladda upp den på Youtube.

Skip Facebook iframe

Yles vetenskapsprogram Prisma Studio testade på att publicera en 360-graders video. Tanken var att publiken får insyn i vad som händer bakom kameran under en studiodiskussion.

En GoPro-tärning som kan filma 360 grader. En GoPro-tärning med vilken man kan filma i 360 grader. Bild: Yle/Janne Lindroos 360 grader,GoPro,gopro-kameror,virtuell verklighet

I Prisma Studios filmningar använde man en hemgjord box som hade en GoPro-kamera på var sin sida. Alla sex kameror filmar samtidigt och bilderna kombineras till en 360-video på en dator, t.ex. i editeringsprogrammet Adobe Premiere.

Skip Facebook iframe

Var kan jag titta på 360-graders videor och bilder?

Det enklaste sättet är att gå in på Youtube som har en helt egen kategori för 360-graders videor. Om du tittar på en 360-graders video på telefonen borde synvinkeln i bilden förändras då du rör på telefonen.

Genom att klicka på Cardboardikonen kan du göra bilden tredimensionell. Då kan du också använda virtuella glasögon av papp som kostar några euro.

Här hittar du mera 360-material:

Facebook 360 Community

En Facebook-grupp på ca 40 000 medlemmar som delar 360-graders material och diskuterar ämnet. Ibland delas också arbetserbjudanden i gruppen.

Photosynthvärldskarta

Photosynth är Microsofts plattform för 360 graders filmande och fotande. Under fliken ”explore” kan du hitta en världskarta som bygger på Nokias tidigare karttjänst Here. Du kan lägga till dina egna 360-graders fotografier till kartan.

Googles virtuella rundvandringar

Google har gjort omkring femton virtuella rundvandringar på olika ställen i världen genom att kombinera gatuvybilder. Du kan bland annat besöka Petra i Jordanien, världens högsta byggnad Burj Khalifa eller regnskogarna i Amazonas.

Läs också

 • FN-utredning: Båda parter skyldiga till krigsbrott i Aleppo

  Regimen begick krigsbrott dagligen under de sista striderna.

  Både regimen och flera rebellgrupper begick krigsbrott under de sista striderna om Aleppo i fjol, slår en FN-rapport fast. Regimens krigsbrott beskrivs ändå som dagligen återkommande avsiktliga angrepp mot civila.

 • Den jämlika äktenskapslagen träder i kraft

  Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge.

  Nu kan homosexuella par gifta sig, och får också rätt till adoption. Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge och kämpat hårt för den här historiska dagen. Homoäktenskap är tillåtna i 24 länder i världen.

 • Leonardo DiCaprio oroar sig för finsk skog - men för sent

  Filmstjärnan vill bevara avverkad skog på öar i Lammasjärvi.

  Leonardo DiCaprio bekymrar sig på Instagram för skogen på de "vackra öarna i Lammasjärvi" i Finland. Filmstjärnan delar ett inlägg som Greenpeace gjort och ber sina följare sprida ordet för att bevara öarna i Kuhmo i Kajana. Budet kommer ändå för sent eftersom Forststyrelsen har avslutat sin avverkning.

Vetamix

 • Fem smarta kodningsspel för skolelever

  Lär dig kodningens grunder och logik på ett lätt sätt.

  Från och med den här hösten kommer eleverna i grundskolan att bekanta sig med kodning då den blir en del av undervisningen i den nya läroplanen. Kodningsfärdigheter kan man lära sig med hjälp av spel som gör det roligare och lättare att lära sig nytt.

 • Retorik: Väss dina argument och håll ett odödligt tal

  Så för du fram ditt budskap i tal.

  Stand-up komikern Simon Garshasebi sätts på prov i utmanande uppdrag av retorikexperten Barbro Fällman. Han får hålla tal i olika miljöer och övertyga pensionärer, fotbollssupportrar och professorer. Vi möter kända förebilder inom retoriken som politiker, musiker och talskrivare. Vad är det som gör vissa tal odödliga?

 • Skidteknik för nybörjare

  Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

  Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

 • Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Extremrörelser kan manipulera sökmotorer

  Hur fungerar Google egentligen?

  Hur funkar sökmotorer egentligen? Varför kommer vissa resultat alltid högst upp? Enligt Benjamin Särkkä som arbetar med informationssäkerhet säger att sökmotorer ofta manipuleras av sidor med alternativ sanning.

 • Minna Canth kämpade för jämställdhet

  Om författarens liv, karriär och verk.

  Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon etablerade realismen i den finska litteraturen och kallas även för den finländska feminismens moder. Idag firar vi hennes minne den 19 mars, som också är den officiella dagen för jämställdhet.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Kalevala lade grunden till finländsk kultur

  Kalevala är Finlands nationalepos.

  Berättelser om hur världen blev till, om hjältar, skurkar och onda makter, om mytiska föremål och magiska skeenden - det är Kalevala. På Kalevaladagen firar vi den finska kulturens dag.

 • Introduktion till programmering

  Programmering för elever i årskurs 1-6

  I den här filmen presenteras tankar om hur man kan introducera dataprogrammering i de lägsta årskurserna med praktiska metoder. I och med LP 2016 ska dataprogrammering tas in som en del av matematikundervisningen. Filmen ska samtidigt inspirera till utomhusmatematik Varför programmering? Diskutera i klasserna varför man ska lära sig att programmera i skolan? Det handlar bl.a.

 • Övningar i logiskt tänkande

  Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

  Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Kaj Kunnas: Det är ett val att vara positiv

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur?

  Är Finlands mest positiva person någonsin sur? Bland annat det här frågade Nyhetsskolans reportrar årets mest positiva finländare Kaj Kunnas. Läs också Kunnas tips på hur du kan välja att vara positiv.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Att stöda elever med specialbehov

  Hur undervisa elever som behöver särskilt stöd?

  Alla elever har rätt att bli sedda, få stöd och uppmuntran. Det kan vara prövande för klassläraren, speciellt om det finns flera i klassen med särskilda behov. I de här avsnitten av Håltimmen får vi tips om hur man kan stöda elever med gestaltningssvårigheter och med Downs syndrom. Elever som skolkar och elever som behöver större utmaningar än sina klasskamrater.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen!

  De här kunskaperna i första hjälpen kan rädda liv.

  Vet du vad man ska göra om en person plötsligt förlorar medvetandet? Hur återupplivar man en livlös person? Fräscha upp dina kunskaper i första hjälpen med hjälp av de här tipsen.

 • Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

 • Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Nyligen publicerat - Vetamix