Hoppa till huvudinnehåll

6 steg för att fota och filma i 360 grader

En 360-graders bild på ett laboratorium vid Östra Finlands universitet
En 360-graders bild på ett laboratorium vid Östra Finlands universitet Bild: FinEduVR 360 grader,inlärning,laboratorier,Östra Finlands universitet

Du kan ta 360-graders panoramabilder med din smarttelefon. Vi testade hur enkelt det är att ta en bild i 360 grader och att sedan lägga den till Google Street View-kartan.

Steg 1: ladda ner Google Street View-applikationen

I applikationen kan du se både de gator som Google har fotograferat och användarnas egna bilder. Du kan se på panoramabilderna virtuellt med till exempel Google Cardboards papphållare.

För att kunna uppleva bilden virtuellt ska du ändra vyn i applikationen genom att klicka på Cardboardikonen som liknar en ögonmask. Då syns bilden som en stereobild dvs. som tredimensionell på grund av att du egentligen ser två stycken tvådimensionella bilder, en för vartdera ögat.

Vy i Google Maps över Helsingfors.
I Google Maps ska du dra den orange Pegman-gubben till en plats för att se platsen i gatuvy. Vy i Google Maps över Helsingfors. Bild: Skärmdump Google Maps,kartor,pegman

Steg 2: skapa en profil

För att kunna publicera dina egna bilder i Google Street View ska du skapa en profil eller logga in t.ex. genom att använda ditt gmail-konto.

Steg 3: för att börja filma ska du trycka på den orange kameraikonen

Då GPS:n har lokaliserat dig klickar du på kameraknappen. Ifall du tagit panoramabilder tidigare borde själva fotograferandet inte vara svårt. Du trycker bara en gång på utlösaren så sköter applikationen resten.

Efter att du tryckt på utlösaren ska du rikta kameran mot en orange punkt som uppenbarar sig på skärmen. Efter det vänder du kameran åt ett annat håll, och en annan orange punkt uppenbarar sig. Det här upprepas tills omgivningen är fotograferad från alla håll.

Panoramabildtagning med smarttelefon.
Följ den orange pricken! Panoramabildtagning med smarttelefon. Bild: Yle/Leo Kosola 360,Google Maps,Google Street View,Panorama,smarttelefoner

Om du inte tagit panoramabilder tidigare visar den här videon på Youtube hur man gör här.

Det är lätt så länge man har tålamod nog att vrida kameran åt alla håll. På skärmen kan du följa med när panoraman byggs upp. Publiceringsknappen blir grön då du tagit tillräckligt många bilder.

Applikationen hindrar dig ändå inte från att publicera ett halvfärdigt foto.

Steg 4: publicerandet är smidigt men klurigt

Google Street View har inget kvalitetsfilter. Det här betyder att du i princip kan publicera vad som helst på kartan. Efter en stunds bearbetning har bilden lagts till i din profil och är färdig för publicering.

Då du publicerat bilden syns den både i applikationen och i Google Maps på alla apparater. Det lönar sig inte att fota något pinsamt eftersom bilderna inte publiceras bara i Google Street View och Google Maps utan också i Google+.

Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken.
Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken. Bild: Yle/Leo Kosola 360,Google Maps,Panorama
Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken.
Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken. Bild: Yle/Leo Kosola 360,fotografier,Panorama

Då du använder Google Maps på en dator kan du urskilja de bilder som privatpersoner tagit från Googles eget material. Då du tar den lilla orange så kallade Pegman-gubben i nacken och drar honom omkring på kartan ser du Googles bilder som klarblåa linjer medan det material som laddats upp av Street View-appens användare syns som ihåliga blåa bollar.

Dessa bilder kallas för Photo Sphere-bilder. Photo Sphere är Googles benämning på de panoramabilder som användare tagit. Panoramabilder kan man ta med flera av Googles applikationer.

Steg 5: att fotografera med en 360-kamera

Om du känner dig taggad för att börja fota i 360 grader och smarttelefonen känns för primitiv för ändamålet, finns det flera 360-graders kameror på marknaden. De kostar från 200 euro uppåt. Du behöver bara trycka på en knapp för att fota en gatumiljö med en 360-graders kamera.

360-graders bild tagen av en grupp människor.
Testbild tagen med Ricoh Theta S-kameran på konstens natt. 360-graders bild tagen av en grupp människor. Bild: Yle/Leo Kosola 360,fotografier,Panorama

Yle testade Ricoh Theta S-kameran med vilken man lätt kan ta bilder av Googles gatuvykvalitet. Det lönar sig att fästa kameran på en pinne eller på ett stativ så att den egna handen inte skymtar i bilden.

Genom att ladda ner en applikation kan du se det som syns genom kameralinsen. Om du har kameran på en pinne behöver du också en applikation för att trycka på utlösaren.

De bilder du tagit kan du sedan överföra via en applikation till din telefon och via telefonen till en dator eller direkt ut på internet och t.ex. till Google Maps.

På Youtube hittar du otaliga detaljerade videor som ger tips och råd för hur du fotograferar i 360 grader.

Steg 6: att filma i 360 grader

Med Theta S-kameran kan du också filma videor. Kameran räcker ändå inte riktigt till för att filma 360-graders videor av god kvalitet.

Ifall du vill testa på filma i 360 grader rekommenderar Yles testgrupp därför kameror i en snäppet dyrare prisklass, ca 400 euro. Om du är nöjd med din 360-graders video går det lätt att ladda upp den på Youtube.

Skip Facebook iframe

Yles vetenskapsprogram Prisma Studio testade på att publicera en 360-graders video. Tanken var att publiken får insyn i vad som händer bakom kameran under en studiodiskussion.

En GoPro-tärning med vilken man kan filma i 360 grader.
En GoPro-tärning som kan filma 360 grader. En GoPro-tärning med vilken man kan filma i 360 grader. Bild: Yle/Janne Lindroos 360 grader,GoPro,gopro-kameror,virtuell verklighet

I Prisma Studios filmningar använde man en hemgjord box som hade en GoPro-kamera på var sin sida. Alla sex kameror filmar samtidigt och bilderna kombineras till en 360-video på en dator, t.ex. i editeringsprogrammet Adobe Premiere.

Skip Facebook iframe

Var kan jag titta på 360-graders videor och bilder?

Det enklaste sättet är att gå in på Youtube som har en helt egen kategori för 360-graders videor. Om du tittar på en 360-graders video på telefonen borde synvinkeln i bilden förändras då du rör på telefonen.

Genom att klicka på Cardboardikonen kan du göra bilden tredimensionell. Då kan du också använda virtuella glasögon av papp som kostar några euro.

Här hittar du mera 360-material:

Facebook 360 Community

En Facebook-grupp på ca 40 000 medlemmar som delar 360-graders material och diskuterar ämnet. Ibland delas också arbetserbjudanden i gruppen.

Photosynthvärldskarta

Photosynth är Microsofts plattform för 360 graders filmande och fotande. Under fliken ”explore” kan du hitta en världskarta som bygger på Nokias tidigare karttjänst Here. Du kan lägga till dina egna 360-graders fotografier till kartan.

Googles virtuella rundvandringar

Google har gjort omkring femton virtuella rundvandringar på olika ställen i världen genom att kombinera gatuvybilder. Du kan bland annat besöka Petra i Jordanien, världens högsta byggnad Burj Khalifa eller regnskogarna i Amazonas.

Läs också

Vetamix

 • Närbild av stackmyra

  I myrstacken har alla en uppgift

  Myran gillar honungsdagg som faktiskt är bladlusbajs.

  Myran är en insekt som har sex ben och är ungefär 1 cm lång. De vuxna myrornas favoritföda är den söta avföringen från bladlöss som kallas honungsdagg.

 • En citronfjäril på en tussilago

  Citronfjärilen är en turfjäril

  Citronfjärilen är inte alltid citrongul.

  Förr i tiden ansåg man att det året skulle bli lyckosamt om den första fjärilen man såg om våren var en citronfjäril. Citronfjärilen Gonepteryx rhamni är en av våra vanligaste dagfjärilar.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

 • Två tranor

  Tranan dansar in våren

  Tranplogar är ett säkert vårtecken.

  Då tranplogarna dyker upp i april kan ingen längre undvika att inse att våren är här. Plogarna är högljudda, väl synliga och rör sig långsamt framåt, så man hinner studera dem i lugn och ro. Många andra fåglar flyger också i plogformation, men tranplogarna är lätta att känna igen. Tranan är en stor fågel som flyger med både halsen och de långa benen utsträckta och slår lugnt med vingarna.

 • Stare vid sitt bo

  Staren är en skicklig härmare

  Är det en mobiltelefon, ett tåg eller en stare?

  Staren hör till våra tidigaste vårfåglar. Den övervintrar främst i Västeuropa. Redan i mars kan man se starar på snöfria områden, där de delar på födan med sånglärkor och tofsvipor.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 3: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 5: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 9: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 10: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 13: Koppla datorn till nätet med telefonen

  Så här delar du smarttelefonens internetuppkoppling.

  Om du är på tåget, sommarstugan eller annars bara på en plats där det inte finns fungerande trådlöst nätverk så kan du använda din telefon som uppkopplingspunkt till nätet.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 14: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning 15: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning om Instagram.

  Digiträning 19: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Huvudbild för Digiträning 20 om webbläsare

  Digiträning 20: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Pekplatta, tangentbord och hörlurar.

  Digiträning – testa din digikompetens

  Ta digitestet och se om du är utrustad för en digital värld.

  Skulle du klara dig i en värld utan butiker, banker och biljettkassor där allt sköts på internet? Gör vårt digitest så vet du hur väl utrustad du är för en digital värld.

 • Solsystemet

  Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • Dvärgplaneten Plutå med månen Charon.

  Jakten på Planet 9 är igång - du kan hjälpa till med att leta!

  Det finns gott om kandidater där ute i mörkret.

  Drygt tio år efter att Pluto blev av med titeln som planet pågår nu letandet efter en himlakropp som kunde inta dess plats som den nionde planeten. Och för att leta genom teleskopbilderna av solsystemets mörka utkanter med sina otaliga ouptäckta världar, har astronomerna vänt sig till allmänheten för hjälp.

 • En vit duva

  Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Galaxgruppen Abell 1689

  Välkommen till Kraftens mörka sida

  Sjuttio procent av universum består av den, "The dark side".

  Är du någon gång på en fest där de övriga gästerna är fysiker, förstör inte stämningen genom att fråga vad mörk energi är för någonting. De har nämligen ingen aning, trots att den sägs utgöra sjuttio procent av hela universum. Nu har ännu ett försök gjorts att förklara bort den här elefanten i vetenskapens vardagsrum.

 • Edith Södergran

  Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Still från programmet grymt härligt i norden.

  Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

  "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.

  Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Viveca Hansson är scout och ivrig miljövän.

  “Återvinning är viktigt för att få en hållbarare miljö”

  Högstadieelev: vad är återvinning?

  Slänger du dina gamla kläder i skräpkorgen? Återvinning är viktigt för en hållbarare miljö, säger Esboscouten Viveca Hansson. Bland högstadieeleverna i Storängens skola i Esbo är det många som ger tummen upp för återvinning medan andra inte ens hört ordet.

 • En bild med texten "rubriken har makten".

  En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Frivilliga hjälper barnen ur båten

  Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Vad betyder asyl?

  Hajbo Nytt: Vad betyder asyl?

  Kolla in senaste Hajbo Nytt.

  Också vuxna har svårt att hålla reda på vad orden har med flyktingar att göra betyder. Ord som asyl, flykting och familjeåterförening. Det är viktigt att veta vad de betyder. Gör man inte det är det svårt att tala om saken och följa med nyheter. Därför frågade Hajbo Andreas von Weissenberg pa Röda Korset vad de viktigaste orden betyder.

 • Uno Cygnaeus och en grupp skolelever.

  Finländska pedagoger som reformerade skolan

  Hur fick vi finländare lika möjlighet till utbildning?

  Uno Cygnaeus, Viktor von Wright och Mikael Soininen var tre betydelsefulla och inspirerande pedgoger under 1800-talet och 1900-talets början. De verkade alla för jämlikhet i samhället och för bättre utbildning.

 • Räv

  Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Europas största rovdjur

  Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Progamledaren Line Jansrud pekar på en ritning på en naken kvinnomage.

  Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

 • Smörgåsens väg genom matsmältningen.

  Matens väg genom kroppen

  Vi följer matens väg från munnen till toaletten

  Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

Nyligen publicerat - Vetamix