Hoppa till huvudinnehåll

6 steg för att fota och filma i 360 grader

En 360-graders bild på ett laboratorium vid Östra Finlands universitet
En 360-graders bild på ett laboratorium vid Östra Finlands universitet Bild: FinEduVR 360 grader,laboratorier,Östra Finlands universitet,inlärning

Du kan ta 360-graders panoramabilder med din smarttelefon. Vi testade hur enkelt det är att ta en bild i 360 grader och att sedan lägga den till Google Street View-kartan.

Steg 1: ladda ner Google Street View-applikationen

I applikationen kan du se både de gator som Google har fotograferat och användarnas egna bilder. Du kan se på panoramabilderna virtuellt med till exempel Google Cardboards papphållare.

För att kunna uppleva bilden virtuellt ska du ändra vyn i applikationen genom att klicka på Cardboardikonen som liknar en ögonmask. Då syns bilden som en stereobild dvs. som tredimensionell på grund av att du egentligen ser två stycken tvådimensionella bilder, en för vartdera ögat.

Vy i Google Maps över Helsingfors.
I Google Maps ska du dra den orange Pegman-gubben till en plats för att se platsen i gatuvy. Vy i Google Maps över Helsingfors. Bild: Skärmdump pegman,Google Maps,kartor

Steg 2: skapa en profil

För att kunna publicera dina egna bilder i Google Street View ska du skapa en profil eller logga in t.ex. genom att använda ditt gmail-konto.

Steg 3: för att börja filma ska du trycka på den orange kameraikonen

Då GPS:n har lokaliserat dig klickar du på kameraknappen. Ifall du tagit panoramabilder tidigare borde själva fotograferandet inte vara svårt. Du trycker bara en gång på utlösaren så sköter applikationen resten.

Efter att du tryckt på utlösaren ska du rikta kameran mot en orange punkt som uppenbarar sig på skärmen. Efter det vänder du kameran åt ett annat håll, och en annan orange punkt uppenbarar sig. Det här upprepas tills omgivningen är fotograferad från alla håll.

Panoramabildtagning med smarttelefon.
Följ den orange pricken! Panoramabildtagning med smarttelefon. Bild: Yle/Leo Kosola 360,Panorama,smarttelefoner,Google Maps,Google Street View

Om du inte tagit panoramabilder tidigare visar den här videon på Youtube hur man gör här.

Det är lätt så länge man har tålamod nog att vrida kameran åt alla håll. På skärmen kan du följa med när panoraman byggs upp. Publiceringsknappen blir grön då du tagit tillräckligt många bilder.

Applikationen hindrar dig ändå inte från att publicera ett halvfärdigt foto.

Steg 4: publicerandet är smidigt men klurigt

Google Street View har inget kvalitetsfilter. Det här betyder att du i princip kan publicera vad som helst på kartan. Efter en stunds bearbetning har bilden lagts till i din profil och är färdig för publicering.

Då du publicerat bilden syns den både i applikationen och i Google Maps på alla apparater. Det lönar sig inte att fota något pinsamt eftersom bilderna inte publiceras bara i Google Street View och Google Maps utan också i Google+.

Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken.
Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken. Bild: Yle/Leo Kosola 360,Google Maps,Panorama
Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken.
Ett misslyckat panoramafoto från Gräsviken. Bild: Yle/Leo Kosola 360,Panorama,fotografier

Då du använder Google Maps på en dator kan du urskilja de bilder som privatpersoner tagit från Googles eget material. Då du tar den lilla orange så kallade Pegman-gubben i nacken och drar honom omkring på kartan ser du Googles bilder som klarblåa linjer medan det material som laddats upp av Street View-appens användare syns som ihåliga blåa bollar.

Dessa bilder kallas för Photo Sphere-bilder. Photo Sphere är Googles benämning på de panoramabilder som användare tagit. Panoramabilder kan man ta med flera av Googles applikationer.

Steg 5: att fotografera med en 360-kamera

Om du känner dig taggad för att börja fota i 360 grader och smarttelefonen känns för primitiv för ändamålet, finns det flera 360-graders kameror på marknaden. De kostar från 200 euro uppåt. Du behöver bara trycka på en knapp för att fota en gatumiljö med en 360-graders kamera.

360-graders bild tagen av en grupp människor.
Testbild tagen med Ricoh Theta S-kameran på konstens natt. 360-graders bild tagen av en grupp människor. Bild: Yle/Leo Kosola 360,Panorama,fotografier

Yle testade Ricoh Theta S-kameran med vilken man lätt kan ta bilder av Googles gatuvykvalitet. Det lönar sig att fästa kameran på en pinne eller på ett stativ så att den egna handen inte skymtar i bilden.

Genom att ladda ner en applikation kan du se det som syns genom kameralinsen. Om du har kameran på en pinne behöver du också en applikation för att trycka på utlösaren.

De bilder du tagit kan du sedan överföra via en applikation till din telefon och via telefonen till en dator eller direkt ut på internet och t.ex. till Google Maps.

På Youtube hittar du otaliga detaljerade videor som ger tips och råd för hur du fotograferar i 360 grader.

Steg 6: att filma i 360 grader

Med Theta S-kameran kan du också filma videor. Kameran räcker ändå inte riktigt till för att filma 360-graders videor av god kvalitet.

Ifall du vill testa på filma i 360 grader rekommenderar Yles testgrupp därför kameror i en snäppet dyrare prisklass, ca 400 euro. Om du är nöjd med din 360-graders video går det lätt att ladda upp den på Youtube.

Skip Facebook iframe

Yles vetenskapsprogram Prisma Studio testade på att publicera en 360-graders video. Tanken var att publiken får insyn i vad som händer bakom kameran under en studiodiskussion.

En GoPro-tärning med vilken man kan filma i 360 grader.
En GoPro-tärning som kan filma 360 grader. En GoPro-tärning med vilken man kan filma i 360 grader. Bild: Yle/Janne Lindroos virtuell verklighet,360 grader,GoPro,Gopro-kameror

I Prisma Studios filmningar använde man en hemgjord box som hade en GoPro-kamera på var sin sida. Alla sex kameror filmar samtidigt och bilderna kombineras till en 360-video på en dator, t.ex. i editeringsprogrammet Adobe Premiere.

Skip Facebook iframe

Var kan jag titta på 360-graders videor och bilder?

Det enklaste sättet är att gå in på Youtube som har en helt egen kategori för 360-graders videor. Om du tittar på en 360-graders video på telefonen borde synvinkeln i bilden förändras då du rör på telefonen.

Genom att klicka på Cardboardikonen kan du göra bilden tredimensionell. Då kan du också använda virtuella glasögon av papp som kostar några euro.

Här hittar du mera 360-material:

Facebook 360 Community

En Facebook-grupp på ca 40 000 medlemmar som delar 360-graders material och diskuterar ämnet. Ibland delas också arbetserbjudanden i gruppen.

Photosynthvärldskarta

Photosynth är Microsofts plattform för 360 graders filmande och fotande. Under fliken ”explore” kan du hitta en världskarta som bygger på Nokias tidigare karttjänst Here. Du kan lägga till dina egna 360-graders fotografier till kartan.

Googles virtuella rundvandringar

Google har gjort omkring femton virtuella rundvandringar på olika ställen i världen genom att kombinera gatuvybilder. Du kan bland annat besöka Petra i Jordanien, världens högsta byggnad Burj Khalifa eller regnskogarna i Amazonas.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix