Hoppa till huvudinnehåll

Borgåmammor beslöt göra mer av sitt klädintresse

Närproducerade barnkläder från Borgå
Närproducerade barnkläder från Borgå Bild: Yle/Carmela Walder inhemska produkter,barnkläder,by kira

Sara Karlsson från Borgå tog steget ut och beslöt sig för att bli företagare under sin föräldraledighet. Sofia Antman extraknäcker, men har valt att inte grunda en firma.

Sara Karlssons företag tillverkar närproducerade barnkläder. Allting började av en slump, av intresset att göra någonting tillsammans med äldsta dottern Kira.

- Kira älskar att rita och vi började med att trycka hennes teckningar på färdiga mössor, säger Karlsson.

Meningen var att trycka mössor för att ge en personlig gåva till vänner och bekanta, men mössorna blev snabbt allt flera. Efter att ha importerat mössor från Hong Kong att trycka på blev det inhemska mössor i stället.

- I det ekonomiska läget som råder så känns det här med finländskhet som ganska viktigt, så vi började utreda möjligheten att göra allt i Borgå.

Närproducerade mössor för barn
På mössorna finns figurer som fungerar som reflexer. Närproducerade mössor för barn Bild: Yle/Carmela Walder barnkläder,mössor,by kira

Mössorna är fortfarande med i bilden, men i dag ligger tonvikten på närproducerade småbarnskläder. Alla tyger är inhemska och sömmerskorna jobbar i Borgå.

Sara Karlsson som bor i Borgå levererar till Lovisa och Helsingfors.

Ingen självklarhet att bli egenföretagare

Sara Karlsson hade inte alls planerat att bli företagare under sin föräldraledighet. Hon är nu hemma med sitt tredje barn, en son som är mycket lättskött.

- Han är huvudorsaken till att det blev ett företag. Han fungerar till och med snällt som modell.

Ett barn iklätt närproducerade kläder
Han är orsaken till att företaget grundades. Ett barn iklätt närproducerade kläder Bild: Yle/Carmela Walder barn (åldersgrupper),barnkläder,närproducerade kläder,inhemska produkter

Hon tog inte steget ut i företagsvärlden för att förtjäna pengar. Det här är ett sätt för henne att förverkliga sig själv och hålla på med någonting eget vid sidan av barnskötsel.

- Det finns en orsak till att det inte finns särskilt mycket inhemska kläder. Det är inte särskilt lönsamt, säger hon och skrattar.

Lönsamt är det kanske inte, men det blir allt trendigare att tänka ekologiskt och att återanvända. Många småbarnsföräldrar är i dag måna om att köpa hållbart och närproducerat.

Liten pojke iklädd närproducerade barnkläder från Borgå
Liten pojke iklädd närproducerade barnkläder från Borgå Bild: Yle/Carmela Walder by kira,barn (åldersgrupper)

Trendigt att göra själv

Sofia Antman ville börja sy egna kläder åt sina barn då hon fick sitt andra barn. Hon visste ingenting om att sy, men lärde sig snabbt bland annat med hjälp av videor på webben.

I dag syr hon mycket till sig själv, till sina barn och till sin man. Hon tar också emot beställningar från vänner, bekanta och också från främlingar via sociala medier.

Ofta blir hennes bekanta förtjusta i någonting hon har lagt upp en bild av på webben och ber henne sy ett exemplar åt dem också. Det brukar ordna sig.

- Jag gör nog inte det här för pengar utan för att det är roligt, säger Antman.

Hon använder ekologiska tyger och köper inhemskt. Att sy själv är för henne ett sätt att garantera att kläderna är rättvist tillverkade, att ingen har blivit underbetald.

Litet barn sitter i matstol iklädd kläder som mamma har sytt
Elin är ofta iklädd kläder som mamma har sytt själv. Litet barn sitter i matstol iklädd kläder som mamma har sytt Bild: Yle/Carmela Walder lilla buu handmade,barn (åldersgrupper),barnkläder

Sofia Antman har övervägt att grunda ett eget företag i sömnadsbranschen, men har inte tagit steget ut för hon vill återgå till sitt jobb efter föräldraledigheten. Hennes drömjobb var att bli barnträdgårdslärare och det har hon planerat att fortsätta vara också framöver.

Ofta företagare på deltid

Det är inte alltför vanligt att föräldrar som är vårdlediga grundar egna företag.

- Det händer inte varje vecka, säger Peter Backman på utvecklingsbolaget Posintra.

Peter Backman jobbar med att ge råd åt personer som planerar att grunda ett eget företag och hjälper dem med att se om företagsidén kan bli lönsam.

Då det kommer till företag som grundas under föräldraledigheten är det främst företag som personen jobbar med på deltid.

- Man ska komma ihåg att alla inkomster påverkar bidragen till exempel från FPA, säger han.

Tanken att grunda ett eget företag uppstår oftast då en person redan en tid har sålt varor åt till exempel vänner och släktingar. Peter Backman påminner om att också de inkomster som kommer den här vägen ska deklareras.

Närproducerade barnkläder från Borgå
Närproducerade barnkläder från Borgå Bild: Yle/Carmela Walder barnkläder,inhemska produkter,by kira

Kolla med arbetsgivaren först

Den som planerar att grunda ett företag under föräldraledigheten ska enligt Backman först prata med sin arbetsgivare. Det kan hända att arbetsgivaren inte är så förtjust i idén och det kanske finns någonting inskrivet om biinkomster i arbetsavtalet.

För Sara Karlsson var det en självklarhet att först prata med den bank hon är anställd hos. Hon grundade sitt företag först efter att hon hade fått grönt ljus därifrån.

- Vi får se hur allt börjar löpa, meningen är nog att återvända på jobb då pojken fyller tre, säger Karlsson.

Närproducerade barnkläder från Borgå
Närproducerade barnkläder från Borgå Bild: Yle/Carmela Walder by kira,barnkläder,inhemska produkter