Hoppa till huvudinnehåll

Här får du skjuta raketer i Västnyland

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Det ordnas också flera nyårsfyrverkerier i Västnyland i år. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,raket

Västra Nylands räddningsverk har sammanfattat en rad råd och tips för att nyårsafton ska bli en fest utan olyckor. Det finns bland annat vissa lokala begränsningar för fyrverkerier. Om du inte vill skjuta raketer själv ordnas det fyrverkeri på flera håll i Västnyland.

På nyårsafton får du skjuta raketer från klockan 18 fram till klockan 02. För att undvika ögonskador är det viktigt att bära skyddsglasögon då du tänder fyrverkeripjäser. Det är också bra för publiken att bära skyddsglasögon.

Nu när nyår ser ut att bli snöfattigt är det viktigt att välja underlaget med omsorg.

Öppna platser är bra för raketer

Åkrar, fält, vattenområden och andra öppna platser är lämpliga för fyrverkerier. I vissa delar av Västnyland finns det begränsningar var du får skjuta raketer.

  • I Hangö centrum får du bara avfyra fyrverkeripjäser vid frihetsmonumentet på Regattastranden.
  • I Karis är det förbjudet att skjuta raketer i närheten av järnvägsstationen.
  • I Ekenäs centrum får du bara skjuta raketer vid Södra viken, Ormnäs strand, Knipnäs strand, Norra hamnen och Stallörsparken.
  • I Sammatti i Lojo är det förbjudet att skjuta raketer inom en 300 meters radie från kyrkan.

Kom ihåg att det är olagligt för personer under 18 år att köpa, inneha eller använda fyrverkeripjäser. Det är också förbjudet att hantera raketer när du är berusad och att använda nödraketer som fyrverkeripjäser.

Nyårsfyrverkerier för allmänheten

I år ordnas flera offentliga nyårsfester i Västnyland. Det här på grund av att Finland fyller 100 år i nästa år.

  • I Hangö tas det nya året emot i Kyrkparken. Festen inleds klockan 18 och avslutas ungefär en halvtimme senare med fyrverkerier som lokala företag och Hangötidningen sponsrar.
  • I Raseborg ordnar Pojo frivilliga brandkår traditionsenligt fyrverkeri i Pojo centrum. Festen inleds 16.30 och fyrverkeriet startar klockan 18.
  • I Sjundeå samarbetar kommunen och de lokala företagarna och ordnar ett fyrverkeri som börjar klockan 19. Det här sker på sportplanen i Sjundeå.
  • I Lojo inleds stadens nyårsfest klockan 19.30 på Lojo torg. Fyrverkeriet startar ungefär klockan 20.

Artikeln preciserades 28.12 klockan 15.38 med informationen om att man i Hangö får skjuta raketer endast vid frihetsmonumentet.