Hoppa till huvudinnehåll

Insektprotein kryper närmare våra tallrikar

mjölbaggens larver
Mjölbaggsmaskar. mjölbaggens larver Bild: Yle/Parad Media mjölbaggens larver

Om drygt ett år ska det bli lättare att få tillstånd att sälja insekter som livsmedel i Finland. Redan nu finns burkar med syrsor på butikshyllan, men tillsvidare säljs burken som köksprydnad.

Intresset för att äta insekter är förhållandevis stort i Finland, och helst skulle konsumenten äta insekterprotein i mjölform. Enligt Terhi Pohjanheimo och Jaakko Korpela vid Åbo Universitets centrum för utvecklande av funktionella livsmedel finns det också ett inhemskt intresse för att producera livsmedel gjorda på insekter.

- Det är ganska aktivt på den fronten i Finland. Vi har några uppstartföretag som utvecklar metoder och teknologi för uppfödning av insekter. Nyligen har också några jordbrukare intresserat sig för om insektuppfödning kunde bli en andra inkomstkälla och gjort småskaliga tester. Det är mycket intressant, säger Korpela.

Jaakko Korpela och Terhi Pohjanheimo.
Jaakko Korpela och Terhi Pohjanheimo Jaakko Korpela och Terhi Pohjanheimo. Bild: Yle/Lotta Sundström terhi pohjanheimo

Nyligen har en inhemsk produkt, en burk med mysliblandning och syrsor, nått butikshyllorna. Produkten tillverkas av Esboföretaget Entocube. Eftersom det inte ännu är tillåtet att sälja insekter som livsmedel, säljs burken istället som köksprydnad.

- Det är ett sätt att testa marknaden och göra folk medvetna om att insekter faktiskt är något man kan äta, säger Korpela.

Enligt Korpela kommer det från och med år 2018 att bli lättare för tillverkare att få tillstånd för att sälja och marknadsföra nya livsmedel i Finland och i övriga EU-länder.

- Lagen ändras så att tillståndsprocessen blir enklare och snabbare. Jag tror att vi då kommer att se många ansökningar gällande olika insektarter, säger Korpela.

Finländare nyfikna på insektmjöl

Vid Åbo universitet har man i samarbete med Naturresursinstitutet Luke undersökt insektfödans förutsättningar i Finland. Undersökningen visade att det finns ett starkt intresse för att äta insekter. Hela 70 procent av personerna som svarat uppgav att de är intresserade av att äta insekter. Hälften uppskattade att de skulle köpa insektmatsprodukter, om de fanns till försäljning i affärerna. En tredjedel hade redan smakat på insekter.

Enligt Terhi Pohjanheimo finns det orsak att tro att många av de som deltog i undersökningen redan hade ett intresse för att äta insekter. Men trots det är siffrorna höga då man jämför med andra länder i Norden och i Europa. Till exempel i Sverige är 40 procent intresserade av att äta insekter, och i Tyskland var motsvarande siffra 25 procent.

Livsmedelsprodekter gjorda på insekter.
Livsmedelsprodukter gjorda på insekter. De här produkterna är utländska och kommer bland annat från Thailand. Livsmedelsprodekter gjorda på insekter. Bild: Yle/Lotta Sundström insektmat

Enligt Pohjanheimo är det just nu som bäddat för att insekter ska locka konsumenter. Trenden är att ekologiska proteinkällor intresserar och här passar insekterna bra in.

- Finländarna verkar vara ganska fördomsfria och vill pröva nya alternativ. Insekterna platsar bra i vågen av ekologiska alternativ och vegetarisk mat, säger Pohjanheimo.

Att insekter anses vara en ekologisk proteinkälla beror bland annat på att uppfödningen inte kräver stora arealer betesmark och också vattenförbrukningen är liten. De finländare som är intresserade av att äta insekter kan i första hand tänka sig att kombinera insektprotein med bekanta rätter, visar Åbo universitets och Naturresursinstitutet Lukes undersökning.

- Konsumenterna tyckte det skulle vara lättast att blanda insektmjöl i bekanta rätter, till exempel att ha insektmjöl i köttbullssmeten eller i kexdegen. Att äta hela insekter som sådana kändes mera främmande för konsumenterna som deltog i undersökningen, berättar Pohjenheimo.

Läs också