Hoppa till huvudinnehåll

Jägarrörelsen i fokus när Vasa firar Finland 100 år

Bildningsdirektör Christina Knookala och stadsdirektör Tomas Häyry vid jägarstatyn.
Vasas bildningsdirektör Christina Knookala och stadsdirektör Tomas Häyry vid jägarstatyn. Bildningsdirektör Christina Knookala och stadsdirektör Tomas Häyry vid jägarstatyn. Bild: Yle/Joni Kyheröinen christina knookala,jägarstatyn,jägarstatyn i vasa,tomas häyry,Tomas Häyry,Vasa

Vasa inleder firandet av det hundraåriga självständiga Finland med fyrverkerier i blått och vitt på nyårsafton. Det som speciellt lyfts fram under jubileumsåret är jägarrörelsen.

Nästa år uppmärksammar städerna och kommunerna runt om i landet att det självständiga Finland fyller hundra år. Till exempel i Vasa har man redan i ett par år funderat på hur firandet ska synas i stadens verksamhet.

Det börjar med nyårsfyrverkerier som domineras av färgerna blått och vitt. I år går det åt en extra tusenlapp till fyrverkeriet, totalt handlar det om 3 000 euro.

Nationell parad

Firandet av Finland genomsyrar en stor del av stadens verksamhet under 2017, berättar bildningsdirektör Christina Knookala, som har lett planeringsgruppen.

- Det syns på museerna, på teatern, i stadsorkesterns repertoar och i daghemmen och skolorna, säger Knookala.

Speciellt för Vasa är givetvis jägarrörelsen. Jägarna landsteg i Vasa i februari 1918 och därför kommer firandet i Vasa att fortgå ett par månader in på 2018.

En utställning om jägarrörelsen öppnas på Österbottens museum i oktober 2017. I februari 2018 ordnas en nationell parad i Vasa till minnet av jägarna.

Blickar framåt

Jubileumsåret syns i stadens ekonomi. Man har reserverat ett extra anslag på 35 000 euro för dekorationer och för att få in firandet i årligen återkommande evenemang.

- Vi har reserverat lite mer pengar än vanligt. Det är viktigt att vi lyfter fram självständighetens betydelse och allt det fina vi har i Finland, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

Häyry betonar dock att man också måste blicka framåt.

Så hur blickar då Vasa framåt? Till exempel genom att lobba för att elbilstillverkaren Tesla ska bygga en fabrik i Vasatrakten.

Ett minst sagt ambitiöst projekt som man faktiskt tror kan gå vägen.

- Utan vidare. Vi har gått igenom de faktorer som talar för Finland och Vasa och vi har ett bra utgångsläge. Vi kommer att köra fullt ut, säger Häyry.

Österbottningarna står enade

Att Vasa blev utan omfattande jour tog hårt på österbottningarna. För vissa kanske det till och med kastar en skugga över firandet av det hundraåriga Finland.

Frågan om jouren blev nämligen mycket mer, den kom att handla om läget för de svenskspråkiga finländarna i dagens Finland.

Tomas Häyry tror att österbottningarna nu är mer sammansvetsade än tidigare.

- Många var nedstämda när beslutet kom. Men samtidigt tror jag att vi nu står mer enade än någonsin inför framtiden.

 • Nya Mercedes-Benz GLC stadsjeepen vid Nystads bilfabrik.

  Fackbossar: Finlands konkurrenskraft bättre än vi tror, kommer att öka

  "Klara avtal och kommande reformer ökar sysselsättningen."

  Även om den sittande regeingen knappast når målet att öka sysselsättningen till 72 procent, pekar mycket på att vi är på väg åt rätt håll. Sysselsättningen stiger - och Finland har blivit intressantare för investeringar. Utvecklingen tyder på att konkurrenskraften blir allt bättre, anser fackbossar.

 • Volvo är en svensk bilkoncern

  Varför finns det mera jobb i Sverige än i Finland?

  Sverige har rekordsysselsättning. Varför sackar vi efter?

  Ekonomin i Sverige växer så det knakar och sysselsättningen är skyhög. I Finland är det i stället regeringen som tänker så det knakar på hur man ska få upp sysselsättningen till svenska nivåer också här. Varför finns det så mycket mera jobb i Sverige?

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Rådhuset i Kristinestad

  Kristinestad satsar extra på de anställda

  30 000 euro extra blev det för att öka välbefinnandet.

  Sjukfrånvaron har ökat bland Kristinestads anställda och stadsfullmäktige beslöt på måndagen att satsa 30 000 euro extra på personalens välbefinnande.

 • Kristian Heames tränar FF Jaro.

  Kristian Heames: Utvilat FF Jaro skall vara hungrigt

  Lugna veckor och lång paus ger hungrigt Jaro, tror tränaren.

  Kristian Heames inleder snart sin första fulla säsong som ansvarig tränare för FF Jaro i division ett. "Det är solklart att avancemanget är vårt mål. Det kommer man inte ifrån" säger Heames inför säsongen till Yle Sporten.

 • Katternö Group har sitt huvudkontor i översta våningen i Campus Allegro

  Katternökoncernen ökade vinsten

  Jakobstad får 1,2 miljoner i dividend.

  Katternökoncernen ökade vinsten i fjol trots att det blåste mindre och var torrare än 2015. Vädret minskade elproduktionen, ändå ökade koncernens vinst med 3,5 miljoner.