Hoppa till huvudinnehåll

Jägarrörelsen i fokus när Vasa firar Finland 100 år

Bildningsdirektör Christina Knookala och stadsdirektör Tomas Häyry vid jägarstatyn.
Vasas bildningsdirektör Christina Knookala och stadsdirektör Tomas Häyry vid jägarstatyn. Bildningsdirektör Christina Knookala och stadsdirektör Tomas Häyry vid jägarstatyn. Bild: Yle/Joni Kyheröinen christina knookala,jägarstatyn,jägarstatyn i vasa,tomas häyry,Tomas Häyry,Vasa

Vasa inleder firandet av det hundraåriga självständiga Finland med fyrverkerier i blått och vitt på nyårsafton. Det som speciellt lyfts fram under jubileumsåret är jägarrörelsen.

Nästa år uppmärksammar städerna och kommunerna runt om i landet att det självständiga Finland fyller hundra år. Till exempel i Vasa har man redan i ett par år funderat på hur firandet ska synas i stadens verksamhet.

Det börjar med nyårsfyrverkerier som domineras av färgerna blått och vitt. I år går det åt en extra tusenlapp till fyrverkeriet, totalt handlar det om 3 000 euro.

Nationell parad

Firandet av Finland genomsyrar en stor del av stadens verksamhet under 2017, berättar bildningsdirektör Christina Knookala, som har lett planeringsgruppen.

- Det syns på museerna, på teatern, i stadsorkesterns repertoar och i daghemmen och skolorna, säger Knookala.

Speciellt för Vasa är givetvis jägarrörelsen. Jägarna landsteg i Vasa i februari 1918 och därför kommer firandet i Vasa att fortgå ett par månader in på 2018.

En utställning om jägarrörelsen öppnas på Österbottens museum i oktober 2017. I februari 2018 ordnas en nationell parad i Vasa till minnet av jägarna.

Blickar framåt

Jubileumsåret syns i stadens ekonomi. Man har reserverat ett extra anslag på 35 000 euro för dekorationer och för att få in firandet i årligen återkommande evenemang.

- Vi har reserverat lite mer pengar än vanligt. Det är viktigt att vi lyfter fram självständighetens betydelse och allt det fina vi har i Finland, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

Häyry betonar dock att man också måste blicka framåt.

Så hur blickar då Vasa framåt? Till exempel genom att lobba för att elbilstillverkaren Tesla ska bygga en fabrik i Vasatrakten.

Ett minst sagt ambitiöst projekt som man faktiskt tror kan gå vägen.

- Utan vidare. Vi har gått igenom de faktorer som talar för Finland och Vasa och vi har ett bra utgångsläge. Vi kommer att köra fullt ut, säger Häyry.

Österbottningarna står enade

Att Vasa blev utan omfattande jour tog hårt på österbottningarna. För vissa kanske det till och med kastar en skugga över firandet av det hundraåriga Finland.

Frågan om jouren blev nämligen mycket mer, den kom att handla om läget för de svenskspråkiga finländarna i dagens Finland.

Tomas Häyry tror att österbottningarna nu är mer sammansvetsade än tidigare.

- Många var nedstämda när beslutet kom. Men samtidigt tror jag att vi nu står mer enade än någonsin inför framtiden.

 • Stora barriärrevet

  Sämre än befarat med Stora barriärrevet

  Blekningen av korallerna är allvarligare än någonsin.

  Korallerna i Stora barriärrevet utanför Australien mår sämre än man trott, varnar forskare. Enligt dem är blekningen av korallerna allvarligare än någonsin och revets tillstånd kommer bara att bli sämre om inte utsläppen av växthusgaser minskar.

 • Christina Andersson i sitt vardagsrum på Observatorieberget i Helsingfors. Maj 2017.

  Bärtils bokklubb: Christina Andersson har en barnboksöverblick ända från 1930-talet

  Jacob Dunderskägg hör forfarande till hennes favoriter.

  Gröna tomaten är en av Christina Anderssons över tjugo böcker om och för barn. I Bärtils bokklubb berättar hon nu om sitt liv och arbete med böcker samt det faktum att Gröna tomaten väldigt mycket handlar om hennes dotter Henrika, som upplevde något förfärligt under sin skolgång.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • En bild tagen från toppen av storberget i gerby. Man ser havet där wasalinefärjan åker.

  Tidtabellen håller för ny Kvarkenfärja

  Finansieringen ska bli klar i år.

  Ett år efter att Kvarkenprojektet fick back på sin stödansökan i Bryssel arbetas det fortfarande lika hårt på att få en ny färja till Kvarken. Stödpengarna spelar nu en mindre roll - och tidtabellen är fortfarande den samma.

 • Närbild av en mjökkos huvud

  Bättre läge för djurskyddet i Österbotten

  En tillsynsveterinär kunde anställas till sist.

  Västkustens miljöenhet har fått en tillsynsveterinär till sist. Tjänsten har varit obesatt sedan 2012 på grund av brist på sökande.

 • Aktia Bank finns i Campus Allegro i Jakobstad

  Banken behöver mindre utrymmen än tidigare

  Ändrat kundbeteende minskar på utrymmesbehoven.

  Aktia i Jakobstad behöver bara hälften av sina nuvarande utrymmen i Campus Allegro. Aktias hyreskontrakt går ut den sista februari 2018 och ett alternativ är att helt lämna Campus Allegro om det inte går att minska på utrymmena.

 • Polisbil i Vasa.

  Försvunna kvinnan i Vasa har hittats

  Kvinnan var på charterresa, hade inte meddelat anhöriga.

  En kvinna född 1932 som hade anmälts saknad i Vasa har nåtts. Enligt polisen visade sig att den 85-åriga kvinnan hade varit på charterresa. Hon hade inte meddelat sina anhöriga.

 • Polisbil i Vasa.

  Kvinna försvunnen i Vasa

  Kvinnan, född 1932, är 163 centimeter lång.

  En kvinna född 1932 försvann från sin bostad på Rådhusgatan i Vasa under natten mellan lördag och söndag eller på söndagsmorgonen. Polisen efterlyser tips om var hon kan befinna sig.

 • Polis vid polisbil.

  Försvunna i Karleby och Vasa återfunna

  Bägge hittades i gott skick.

  En man född 1962 försvann i centrum av Karleby vid 12-tiden på lördagen. Han hittades i gott skick under söndagen. En kvinna född 1932 som anmäldes saknad i Vasa har också nåtts.

 • Fredric Portin.

  Portin nära täten i världscupen: "Ger råg i ryggen"

  En vägvalsmiss stoppade Fredric Portin i världscupen.

  En vägvalsmiss stoppade Fredric Portin från en riktigt fin placering i världscupen i orientering. ”Det kostade för mycket. Det har man inte råd med”, säger han till Yle Sporten.

 • Vps tränar inför första matchen på nya stadion.

  VPS segrade mot PS Kemi

  VPS - PS Kemi 1-0

  Vasalaget VPS slog bottengänget PS Kemi med 1–0 efter ett tidigt mål av Juha Hakola. Det här var VPS femte seger för våren och samtidigt ett snabbt svar på 2–0-förlusten mot Ilves i onsdags.

 • En person försöker bryta sig in genom en ytterdörr till ett höghus.

  Inbrottsvåg i Karleby - polisen efterlyser tips

  Tre inbrott i Björkhagen under natten till lördagen.

  Tre inbrott inträffade i Björkhagen i Karleby under natten till lördagen. Inbrottstjuvarna tog sig in när invånarna var borta och stal guldsmycken och alkohol.