Hoppa till huvudinnehåll

Kerry: Israels bosättningspolitik hotar freden

John Kerry håller tal inför pressen om Obamaadministrationens visioner för fred i Mellanöstern den 28 december 2016.
John Kerry talade till pressen den 28 december 2016. John Kerry håller tal inför pressen om Obamaadministrationens visioner för fred i Mellanöstern den 28 december 2016. Bild: EPA//Shaw Thew John Kerry,USA:s utrikesminister

USA:s utrikesminister John Kerry säger att Israels bosättningspolitik hotar tvåstatslösningen mellan israelerna och palestinierna. Israels premiärminister beskyller Kerry för att vara besatt av bosättningarna. Palestiniernas president säger i sin tur att fred är möjligt så fort Israel slutar bygga bosättningar.

USA:s utrikesminister John Kerry säger att både det fortsatta våldet och Israels bosättningar är viktiga orsaker till att läget mellan Israel och Palestina har stagnerat och att fredsförhandlingarna stampar på ställe.

Kerry är rädd för att det här kommer att leda till en enstatslösning. Kerry sade också att USA inte kan låta bli att handla och uttala sig "när vi ser hoppet om fred glida iväg".

Han kom med sina uttalanden under en presskonferens på onsdag kväll.

Försvarar USA:s ickeveto i FN

Kerry försvarar också USA:s agerande i FN:s säkerhetsråd i fredags.

USA lade ned sin röst då säkerhetsrådet röstade om en deklaration som kräver att Israel slutar bygga nya bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Traditionellt har USA använt sin vetorätt för att försvara Israel i säkerhetsrådet.

Enligt Kerry lade USA ned sin röst eftersom man fortsättningsvis vill arbeta för en tvåstatslösning i området.

Han understryker att röstandet skedde helt i linje med tidigare amerikanska regeringar.

Kerry sade också att det är upp till USA:s nyvalda president Donald Trump och hans administration att fatta beslut om bosättningar, Jerusalem och en tvåstatslösning.

Israel: Kerry besatt av bosättningar

benjamin netanyahu,
Benjamin Netanyahu riktar skarp kritik mot alla som fördömer Israels bosättningar. benjamin netanyahu, Bild: EPA/GALI TIBBON / POOL benjamin netanyahu

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hävdar att Kerrys tal tar ställning mot Israel och anser att talet är besatt av bosättningar.

Netanyahu kritiserar också Kerry för att inte behandla roten till konflikten, som han anser vara den palestiska motviljan mot en judisk stat.

Netanyahu för fram sina åsikter i ett pressmeddelande från statsministerns byrå, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Abbas övertygad om att fred är möjligt

Palestinas president Mahmoud Abbas.
Palestiniernas president Mahmoud Abbas är redo att förhandla om fred så fort Israel slutar med bosättningarna. Palestinas president Mahmoud Abbas. Bild: EPA/AHMAD GHARABLI / POOL Mahmud Abbas

Palestiniernas president Mahmoud Abbas sade sent på onsdag kväll att han är övertygad om att en rättvis, omfattande och bestående fred med Israel är möjlig.

Abbas säger att länderna kan komma överens om alla kärnfrågor, men han har ett villkor.

Han är redo att uppta fredsförhandlingarna med Israel så fort landet går med på att stoppa bosättningarna på ockuperad palestinsk mark.

Israel lägger planer på is

Tidigare under onsdagen bestämde sig Israel för att backa en omröstning om nya bosättningar i östra Jerusalem.

Bosättningarna skulle ha omfattat 492 nya hem för israeler på ockuperade palestinska områden. Man godkände ändå planerna för ett nytt fyravåningshus.

Israel har riktat skarp kritik mot FN:s nya resolution som fördömer landets bosättningspolitik och de länder som röstade för resolutionen.


Artikeln uppdaterad 28.12.2016 kl 22:33 med kommentar av palestiniernas president Mahmoud Abbas.
Artikeln uppdaterad 28.12.2016 klockan 20:38 med kommentarer av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Artikeln uppdaterad 28.12.2016 klockan 19:16 med mer bakgrund och stycket Israel lägger planer på is.