Hoppa till huvudinnehåll

Medborgarinitiativet om eutanasi når riksdagen - tidigare mätning tyder på ett JA

En hand håller i en spruta med medel som ska injiceras via en kanyl.
En hand håller i en spruta med medel som ska injiceras via en kanyl. Bild: AOP sprutor

Medborgarinitiativet för att legalisera aktiv dödshjälp har redan över 60 000 namn, och det är därmed så gott som klart att riksdagen får lov att ta upp frågan.

Tidigare riksdagar har varit återhållsamt inställda till att behandla eutanasilagar, och för vissa är det ingen liten fråga.

– Livet är heligt och det ska inte vara i människans makt att bestämma när vi ska avsluta livet, säger Peter Östman från Kristdemokraterna, som är det enda antieutanasipartiet i riksdagen.

Kampen blir ändå ojämn. I Yles valkompass från riksdagsvalet 2015 var en stor majoritet av dem som blev invalda för eutanasi. Förutom Kristdemokraterna var endast Centerns invalda med knapp majoritet emot aktiv dödshjälp.

Tudelade partier

De mest tillåtande var Vänsterförbundets invalda kandidater, följda av De gröna, sedan kom det lite mer tudelade Samlingspartiet, SDP, SFP och Sannfinländarna.

Sannfinländarna har en hård eutanasimotståndare i sin partiordförande Timo Soini. Tills vidare säger man att partiet inte har tagit ställning till om riksdagsgruppen ska få rösta fritt eller inte.

Centern kommer högst antagligen att låta sina riksdagsledamöter rösta enligt samvete.

Det är ändå inte många inom de tudelade partiernas ledningsskikt som nu under mellandagarna vill tala om den kommande riksdagsbehandlingen. Speciellt Socialdemokraterna vill absolut inte röra om i soppan inför sin partikongress i februari.

En som går med på att ge en kommentar är SFP:s Anna-Maja Henriksson.

– Det är en sådan fråga där vi inte kommer att ha någon övergripande syn, utan var och en av riksdagsledamöterna har naturligtvis själv rätt att bilda sig en uppfattning, säger Henriksson.

Henriksson är själv kritisk till en eutanasilag, medan hennes riksdagsgrupp är för en eutanasilag med siffrorna 6 mot 3 om man ser till valkompassen 2015.

”Många kan ännu ändra uppfattning”

Trots att majoriteten av de riksdagsledamöter som svarade i kompassen var för eutanasi tror ändå Peter Östman att situationen kan ändras när frågan kommer till grundligare behandling i lagutskottet och social- och hälsovårdsutskottet.

– Det är svårt att säga hur det går i det här skedet, men jag tror att det kan vara många som ännu ändrar sin uppfattning i frågan, säger Östman.

En färsk opinionsmätning visar att en överlägsen majoritet av finländarna godkänner eutanasi.