Hoppa till huvudinnehåll

Staden har eget pund - i Bristol kan man leva med enbart lokal valuta

Köpmannen Andy förevisar en Bristolpund-sedel.
Köpmannen Andy förevisar en Bristolpund-sedel. Bild: Petri Burtsov / Yle Storbritannien,Bristol,bristolpund,valutor,betalningsmedel,pengar

Bristol är den näst största staden i södra England, och här ökar den lokala valutan - Bristolpundet - i popularitet. Bristolpundet stöder stadens företagare, och förankrar cirkulationen av pengar lokalt.

I kampen för den brittiska frigörelsen från EU användes det som argument bland annat att landet skulle återfå sin självbestämmanderätt. I staden Bristol syns både det lokala och självbestämmandet.

Det unika pund som cirkulerar i staden är inte en officiell valuta men kan användas som betalningsmedel på många ställen. Det går att betala med stadens egen valuta i tusentals affärer i Bristol. Man kan också betala sina biljetter i stadens kollektivtrafik och sin elräkning med valutan.

Pengarna ska stanna i den lokala ekonomin

Tanken bakom projektet som fick sin början för för fyra år sedan är enkel.

Ciaran Mundy - som är eldsjälen bakom projektet med Bristolpund - säger att den lokala valutan ser till att pengarna cirkulerar på lokal nivå.

- Officiella valutor som det brittiska pundet är multinationella. De försvinner i samband med valutaspekulationer och skatteflykt.

Då en kund betalar för en produkt eller en tjänst med Bristolpund kan betalningsmottagaren använda pengarna för införskaffningar enbart i Bristol. Avsikten är att få människor att stöda lokala underleverantörer och producenter.

Bristolpund accepteras här.
Bristolpund accepteras här. Bild: Petri Burtsov / Yle Storbritannien,Bristol,bristolpund,pengar,betalningsmedel,valutor

Eftersom stora internationella kedjor har problem med att ta emot lokal valuta gagnar användandet av Bristolpundet också de lokala småföretagen.

Men i praktiken är allt inte så enkelt. Man kan inte få allt med lokal valuta. Av den här orsaken har värdet på Bristolpundet bundits (1-1) till det officiella pundet. Invånarna i staden kan växla Bristolpund till officiell valuta utan tilläggskostnader på ett flertal ställen runt om i staden.

- Det ska vara lätt att använda lokal valuta och det går också att använda pengarna digitalt. Man ska kunna ta ut pengar på normalt sätt.

Människor var i början misstänksamma

Tusentals stadsbor använder sig av Bristolpundet. Att betala via mobiltelefon är populärt men också papperssedlar är flitigt i bruk.

Helt problemfritt har det inte varit. Människor var i början misstänksamma mot den nya valutan, säger Ciaran Mundy.

- Folk bekymrade sig över att äga stora summor pengar som inte erkänts officiellt. Småningom gick en allt större grupp lokala företagare med i projektet och då började andra också känna sig tryggare. I dag kan man leva här helt och hållet på
Bristolpund, säger Mundy.

Centralbanken ville höra sig för

En oundviklig fråga är hur centralbanken The Bank of England förhåller sig till en konkurrerande valuta.

- Till en början noterades vi inte alls av centralbanken. Vi betraktades som någon sorts amatörer. Då Bristolpundet ökade i popularitet blev vi inkallade till centralbanken, säger Mundy.

Efter långa diskussioner reglerades verksamheten med Bristolpundet men samtidigt godkändes det som valuta, och myndigheterna började till och med visa sitt stöd för verksamheten.

The Bristol Credit Union är den bank som administrerar Bristolpundet och den är underställd Storbritanniens bankinspektion. Det betyder att människors depositioner i Bristolpund garanteras på samma sätt som alla andra depositioner.

Ett av de goda tecknen på myndigheternas positiva inställning är att stadens borgmästare i fjol beslöt att ta ut hela sin lön (sammanlagt cirka 65 000 euro) i form av Bristolpund.

För företagen innebär Bristolpundet tilläggskostnader

På olika håll i Bristol kan man se företag annonsera på dörrar och i skyltfönster att de accepterar Bristolpundet som betalningsmedel. För det mesta är dessa affärer lokala småbutiker och kaféer. De stora affärskedjorna visar inte sitt intresse.

Joe Wheatcroft som förestår matbutiken Source Café, säger att han med iver gick med i projektet med Bristolpundet.

- Jag behövde inte ens tänka över saken. Valutan passar väldigt bra ihop med vårt lokala varumärke. Vi har tack vare Bristolpundet fått mycket mera uppmärksamhet och fler kunder.

Användandet av Bristolpundet handlar i hög grad om ett etiskt val.

För företagen är det ett sätt att locka kunder på. De affärer som har Bristolpundets emblem på dörren signalerar samtidigt att de handlar etiskt och uppskattar det lokala.

- Nog skapar det utgifter också för oss företagare - det är oundvikligt. Men vi beaktar det i vår marknadsföringsbudget, konstaterar Wheatcroft.

(Texten bygger på Petri Burtsovs ursprungsartikel / Yle Uutiset)