Hoppa till huvudinnehåll

Aarnio är besviken över domen - får vänta på hovrättens beslut i cell

Jari Aarnio
Jari Aarnio Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Jari Aarnio

Jari Aarnio, Helsingfors narkotikapolis tidigare chef, överklagar sin dom till hovrätten. Den tidigare polischefen kommer att få vänta länge på behandling och ett nytt avgörande i sin rannsakningscell.

Jari Aarnio är besviken på tingsrättens dom som ger honom tio års fängelse för grova narkotika- och tjänstebrott. Han kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Aarnio har hela tiden konstaterat att han inte är skyldig till de här brotten, utan att det handlar om att Aarnio har skött sina arbetsuppgifter, speciellt kontakten med narkotikarotelns informationskällor. Klart att den här domen då är en stor besvikelse, säger Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi till Yle.

Riitta Leppiniemi är Jari Aarnios jurist.
Juristen Riitta Leppiniemi har försvarat Aarnio i rätten. Riitta Leppiniemi är Jari Aarnios jurist. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Riitta Leppiniemi,riitta leppiniemi,Jari Aarnio

Nytt avgörande först 2018?

Leppiniemi uppskattar att det kommer att ta länge innan det slutliga avgörandet kommer.

– Svårt att säga när hovrätten kommer att börja behandla det här fallet, och hur omfattande behandlingen måste vara, men den blir antagligen rätt så omfattande, säger Leppiniemi.

– Vi kommer nog också att få en lång, lång behandling i hovrätten. Svårt att säga i vilket skede vi kommer att få de avgöranden som slutligen vinner laga kraft. Antagligen inte under nästa år, säger Leppiniemi.

Åkte själv till Vanda fängelse

Cell i Vanda fängelse. Genom fönstret ser man fängelsemuren med taggtråd.
En cell i Vanda fängelse. Arkivbild. Cell i Vanda fängelse. Genom fönstret ser man fängelsemuren med taggtråd. Bild: Yle / Victoria Wirén fängelse,rannsakningsfängelse,fängelsecell,Vanda

Medan överklagan behandlas kommer Aarnio att sitta i rannsakningsfängelse, troligen i Vanda fängelse.

Tingsrätten bestämde att Aarnio skulle fängslas omedelbart. Aarnio tog sig i eftermiddags självmant till fängelset i Vanda, rapporterar Mtv3.

Tingsrätten dömde Aarnio till tio års fängelse. Tidigare har Helsingfors hovrätt dessutom dömt Aarnio till tre år för grova tjänstefel i det så kallade Trevoc-fallet. Sammanlagt har Aarnio med andra ord dömts till 13 år fängelse.

Läs också