Hoppa till huvudinnehåll

Åbo förvaltningsdomstol stoppar vindkraftsplan för Nordanå-Lövböle

Testvindmöllan i Sundom i Vasa
Testvindmöllan i Sundom i Vasa Bild: Yle/Mira Myllyniemi mervento

Åbo förvaltningsdomstol har upphävt beslutet om godkännande av vindparksdelgeneralplan för Nordanå-Lövböle på Kimitoön.

Förvaltningsdomstolen upphävde beslutet eftersom det hade tillkommit i felaktig ordning på grund av jäv.

Enligt domstolen har kommunens dåvarande infrachef Roger Hakalax varit närvarande trots att han var jävig, då godkännandet av planen hade behandlats på kommunfullmäktiges möte.

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta beklagar domstolens beslut.

- Det är förstås inte på något sätt önskvärt. Det har varit väldigt jobbigt för kommunens tjänstemän att bereda ärendet och för företaget som vill bygga kraftverk. Det är inte på något sätt önskvärt för någon part.

Det var i december 2014 som Kimitoöns kommunfullmäktige godkände delgeneralplanen för vindparken i Nordanå-Lövböle. Området i fråga är ungefär 1 635 hektar stort och Egentliga Finlands energi har för avsikt att bygga 29 vindkraftsverk där.

Kimitoöns kommun har rätt att söka ändring i beslutet hos Högsta förvaltningsdomstolen. Kommunen kan också ta ett nytt beslut i frågan om delgeneralplanen.

- Vi måste nu gå igenom det här riktigt noggrant och återkomma i början av nästa år, kommenterar Pahta kommunens olika alternativ.

Janne Salonen, ordförande för föreningen Pro Kimitoön och en av besvärsställarna, är nöjd med Förvaltningsdomstolens beslut.

- Ett väntat och bra beslut. Det har skett oegentligheter i samband med planläggningsprocessen och de oegentligheterna fällde nu planen.

Enligt Salonen är fortsättningen nu i kommunfullmäktiges och framför allt Svenska folkpartiets händer.