Hoppa till huvudinnehåll

Bibliotekarie misshandlades vid lånedisken - "hon hotade döda mig om jag inte far tillbaka dit jag kom ifrån"

Nahla Hewidy i silhouett mot solnedgång.
Nahla Hewidy tycker att det finns skrämmande drag av främlingsfientlighet i Finland i dag. Nahla Hewidy i silhouett mot solnedgång. Bild: Nahla Hewidy nahla hewidy

En kvinna grälade på barn och slog en kvinnlig bibliotekarie i Malmgård. Bibliotekarien Nahla Hewidy upplever att attacken hade rasistiska drag.

Hewidy arbetade vid lånedisken eftermiddagen innan julafton. Det var lugnare än vanligt.

Då hörde hon hur en kvinna i trettioårsåldern kom i gräl med några barn i tio-elvaårsåldern, först inne i biblioteket och sedan utanför. Hewidy gick för att medla i situationen.

Det var då kvinnan slog till henne.

- Jag tog hennes ryggsäck för att hon inte skulle försvinna från platsen, och så sprang jag in i biblioteket med barnen och ropade till min kollega att ringa polisen, säger Hewidy.

Drog bort hijaben

Kvinnan ska då ha följt efter in i biblioteket och börjat ropa och kasta saker omkring sig.

- Hon slängde en kortläsarställning av metall mot mig. Den kom farande rakt mot mitt ansikte men jag hann vända mig om så den träffade mig i nacken i stället, säger Hewidy.

- Kvinnan hotade döda mig om jag inte far tillbaka dit jag kom ifrån, och hon sa att man borde döda alla som är som jag.― Nahla Hewidy

Kvinnan drog också av Hewidy hennes hijab och slog henne i huvudet, och hotade att slå henne med en brandsläckare som fanns i närheten.

Kvinnan var i färd med att lämna platsen när polisen kom.

- Innan det blev jag slagen med allt möjligt som kvinnan lyckades få tag på.

Rasism

Nahla Hewidy är styrelsemedlem i Numu ry (Nuoret muslimit), som är en intresseorganisation för muslimer. Från och med årsskiftet kommer hon att vara ordförande för Helsingforssektionen.

Hon upplever att attacken hade rasistiska drag.

- Kvinnan hotade döda mig om jag inte far tillbaka dit jag kom ifrån, och hon sa att man borde döda alla som är som jag.

Barnen som kvinnan verbalt hade gett sig på hade enligt Hewidy invandrarbakgrund.

"Bibliotekarier deltar i barnens uppfostran"

Fredagens händelse har fått Hewidy att tvivla på det hon har upplevt som en viktig del av sitt jobb som bibliotekarie, nämligen att leda barn och unga till kunskap om olika kulturer.

- En av våra viktigaste uppgifter är att rekommendera barnen böcker att läsa. På det viset kan jag för min del ge bildning åt barn och unga och minska på rasism som de kan ha fått med sig från annat håll, säger hon.

Jag tycker att det är alarmerande att se åt vilket håll dagens Finland är på väg.― Nahla Hewidy

Just nu känns uppgiften ändå otacksam.

- Jag undrar om det alls går att bygga ett land där alla är ett och det inte har någon betydelse vilken religion man hör till eller vilket land man kommer ifrån. Jag tycker att det är alarmerande att se åt vilket håll dagens Finland är på väg.

Hewidy tror ändå att hon snart kommer att återfå passionen för ett arbete som hon uppfattar som mycket viktigt.

Oro och illamående syns i bibban

Chefen för Malmgårds bibliotek Helena Ohene Menu är ledsen och chockad över det som har hänt. Enligt henne kan man dock i biblioteken lätt känna av stämningen i samhället.

- Om det är dåliga tider och en känsla av allmän otrygghet syns det nog hos kunderna. Vi är ett gratis offentligt rum dit vem som helst kan komma, och också gör det.

Det handlar ändå så gott som alltid om att människor ger sig på personalen verbalt och inte fysiskt.

- Det här får ju en att börja fundera ifall det här rör sig om ett enskilt fall, eller om det är ett symptom på en allt mera utspridd hatkultur, säger bibliotekschefen.

Polisen undersöker fallet som misshandel. Den misstänkta är en 33-årig kvinna.