Hoppa till huvudinnehåll

Den förödande fyrverkeripjäsen gjorde nyårsfirandet till en mardröm för många för 20 år sedan - "jag förstod att allt inte var ok"

Kuopiobon Samuli Remes som fick skador i samband med att fyrverkeripjäs exploderade nyårsaftonen 1997
Kuopiobon Samuli Remes miste sitt ena öga den ödesdigra nyårsaftonen för 20 år sedan Kuopiobon Samuli Remes som fick skador i samband med att fyrverkeripjäs exploderade nyårsaftonen 1997 Bild: Toni Pitkänen/ Yle fyrverkeripjäser,Ögonskador,nyårsfirande

Genast efter explosionen visste Samuli Remes att det hade gått illa. Han hade nog försökt flytta sig längre bort från den fyrverkeripjäs han hade antänt, men han hann inte ens ställa sig upprätt innan det blixtrade till och han bara såg stjärnor.

Någon smärta kände han inte - det berodde på att explosionen hade skadat nerverna i ansiktet.

- Nog anade jag ju att allt inte var ok. Men det ville man inte medge då, minns han i dag.

Det har nu gått 20 år sedan den nyårsnatten. Samuli Remes blev en del av ett olyckskeende som inte har upprepats efter det - pjäsen Komet Bomb 3, en s.k. kaskadbomb, skadade 263 personer. Det var nära att någon skulle ha mist livet.

När stubinen brann var det för sent att gå bort

Det som gjorde Komet Bomb så oförutsägbar berodde på en felaktig stubintråd. I bruksanvisningen sades inte att man skulle ta bort skyddet från tråden. Den med svartkrut impregnerade bomullstråden brann oväntat snabbt då skyddet var på.

Nog anade jag ju att allt inte var ok. Men det ville man inte medge då― Samuli Remes

När stubinen väl brann var det alltså för sent att flytta sig bort från pjäsen. Explosionen slungade iväg tre-tumskulan med grym energi. Vilken laddning som helst hade kunnat döda - det var antagligen tur i oturen att ingen dog den nyårsnatten.

- Det ledde till frakturer i ansiktsbenen och annat allvarligt. Det var nog mycket nära att någon skulle ha dött, konstaterar överinspektör Mikko Ojala vid säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

En av offren fick en hjärnskada och miste helt arbetsförmågan. Mångas ansikten fick bestående skador. Samuli Remes är en av dem. Han miste ena ögat och luktsinnet i samband med explosionen.

Det var nog mycket nära att någon skulle ha dött― Överinspektör Mikko Ojala, Tukes
Kuopiobon Samuli Remes som fick skador i samband med att fyrverkeripjäs exploderade nyårsaftonen 1997
Kuopiobon Samuli Remes som fick skador i samband med att fyrverkeripjäs exploderade nyårsaftonen 1997 Bild: Toni Pitkänen/ Yle fyrverkeripjäser,nyårsfirande,Ögonskador

Händelserna för 20 år sedan påverkar fortfarande

För många som i år skjuter nyårsraketer säger inte nödvändigtvis Komet Bomb någonting alls. Men fallet påverkar fortfarande vilka slags fyrverkeripjäser som får säljas och användas i Finland.

Det går inte längre att köpa s.k. kaskadbomber av samma kaliber (3 tum) som Komet Bomb 3. Då (1997) fanns det t.o.m. ännu kraftigare, 4-tums kaskadbomber på marknaden - pjäser som i dag betraktas som ganska stora t.o.m. i samband med professionella fyrverkerishower.

Om någonting går snett med sådana pjäser, då går det riktigt illa.― Överinspektör Mikko Ojala, Tukes

I dag kan man köpa endast 50 millimeters (ungefär 2 tums) kaskadbomber med mindre pyroteknisk massa.

- Det handlar om produkter med helt annan effekt, säger Mikko Ojala vid Tukes.

På diverse webbforum finns det fortfarande de som skulle vilja ha de kraftigare pjäserna tillbaka i butikerna. Ojala avfärdar den nostalgin med att pjäser på 3 eller 4 tum skall skötas av proffs.

- Om någonting går snett med sådana pjäser, då går det riktigt illa.

Varje ögonskada är förstås onödig, men med tanke på hur mycket fyrverkeripjäser som säljs i dag sker det i dag få olyckor. Men att olyckor av den typen som skedde år 1997 aldrig kommer att upprepas, det vågar Ojala inte lova.

En fyrverkeripjäs är trots allt en sprängladdning, och därmed är den aldrig helt trygg att använda.

- Man får bara hoppas att importörernas kvalitetskontroll fungerar så bra, att det aldrig uppstår en liknande situation igen.

Fyra miljoner i ersättningar

Komet Bombs importör dömdes till skadestånd på sammanlagt fyra miljoner dåvarande mark. Också Samuli Remes fick ersättningar för sveda och värk.

- Något smått, säger Remes, som i dag har en protes istället för det ena ögat.

- Visst skulle jag hellre ge pengarna tillbaka om allt vore som innan olyckan.

Man skulle kanske tro att Remes inte vill ha något att göra med fyrverkerier efter det som skedde. Men nej, Kuopiobon Remes tittar gärna på dem - ju större, desto bättre.

Men röra dem vill han inte, utan han föredrar att titta på dem inomhus.

- Det finns alltid riskfaktorer när man har med fyrverkerier att göra. Den risken kan jag inte ta. Därför tänder jag dem inte längre själv.

Dethär är en översättning av en artikel skriven av Veli-Pekka Hämäläinen vid Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes