Hoppa till huvudinnehåll

Domen mot Aarnio kan ändra polisens arbetssätt

Lasse Aapio
Lasse Aapio. Lasse Aapio Bild: Yle lasse aapio

Helsingforspolisen kommer att lusläsa domen mot Jari Aarnio för att förebygga liknande brott inom polisinrättningen i framtiden. Polischef Lasse Aapio säger att vissa förändringar redan har gjorts.

Lasse Aapio, chef för Helsingforspolisen, säger till Yle att det finns skäl att ta lärdom av domen mot den tidigare narkotikapolischefen Jari Aarnio.

- Vi kommer att gå igenom beslutet inom polisinrättningen. Då ska vi särskilt se hur man har tagit ställning till hur polisinrättningen har jobbat och vad olika personer har gjort. Utgående från det ska vi se till att detta inte kan hända igen.

Flera ändringar har redan skett

För utomstående kan det lätt ha skapats en bild av att Jari Aarnio har fått husera utan övervakning och dokumentation. Enligt Aapio ska det nu bli svårare att begå liknande brott som Aarnio har gjort sig skyldig till.

- Under de senaste åren har vi gjort förändringar i hur man dokumenterar jobbet, samt kraftigt ökat övervakningen.

Skylt med texten Poliisi Helsinki, Helsingin poliisilaitos, Polisinrättningen i Helsingfors.
Skylt med texten Poliisi Helsinki, Helsingin poliisilaitos, Polisinrättningen i Helsingfors. Bild: Yle / Christoffer Gröhn helsingforspolisen,polisen

I samband med Aarniofallet har förhållandet mellan Helsingforspolisen och Centralkriminalpolisen fått sig en rejäl törn, men instanserna har redan en tid jobbat på att återställa förtroendet.

- Förhållandet har utvecklats positivt, och vi försöker också i framtiden jobba för att det inte ska uppstå situationer där det kan förekomma missförstånd. Vi utvecklar hela tiden öppenheten och genomskinligheten i förhållande till alla enheter.

Aarnio avsattes från sin tjänst vid Helsingforspolisen redan i samband med Trevoc-rättegången.

Läs också