Hoppa till huvudinnehåll

Många oförberedda på att räntorna kan stiga

Eurosedlar i en hög.
Eurosedlar i en hög. Bild: Anssi Leppänen/Yle euro,sedlar,Eurosedlar,pengar,ekonomi

Över en tredjedel av dem som har bolån är inte förberedda på att räntorna kan höjas, visar en enkät som Aktia har beställt. En femtedel säger att de inte vet hur en räntehöjning påverkar deras ekonomi.

Över en tredjedel av dem som har bolån är inte förberedda på att räntorna kan höjas, visar en enkät som Aktia har beställt. En femtedel säger att de inte vet hur en räntehöjning påverkar deras ekonomi.

Nästan hälften - 46 procent av de svarande - har ändå garderat sig genom att spara, binda lånet till fast ränta eller med räntetak.

- Den långa perioden med låga räntor kan skapa en illusion av att det är bestående, varnar Erno Kiukkonen på Aktias affärsområde låna.

Ränteskydd rekommenderas

- Ränteskydd är det bästa sättet att garantera att hushållens utgifter för bolånet hålls på en önskad nivå, säger Kiukkonen

Kunderna är i huvudsak intresserade av hur stor låneamorteringen är i förhållande till inkomsterna, inte så mycket av lånetiden. Mest intresserade av räntetak eller fast ränta är högre tjänstemän, företagare och personer i ledande ställning eller med inkomst på över 50 000 euro per år.

Det är mycket få som anser att det är viktigt att betala tillbaka lånet snabbt. De flesta som svarade på enkäten ansåg att en lämplig amortering i förhållande till ekonomin var viktigare än att lånet betalas tillbaka snabbt.

Nästan en femtedel kunde inte säga om de hade informerats om räntetak då de lyfte lånet i banken.

Enkäten för Aktia gjordes av IRO Research.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes