Hoppa till huvudinnehåll

Mika Lintilä svor ministereden: Jag har väntat i snart 18 år

Mika Lintilä är en av Centerns skatteexperter.
Mika Lintilä är en av Centerns skatteexperter. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press mika lintilä

Regeringen fick en ny näringsminister då Mika Lintilä (C) svor ministereden i dag. Lintilä efterträder Olli Rehn som blir medlem i Finlands Banks direktion.

Lintilä har förekommit i ministerspekulationerna redan en längre tid. Men det var först i samband med Olli Rehns beslut att lämna rikspolitiken som möjligheten att bli minister öppnade sig för Toholampibon.

I motsats till många av sina politikerkolleger har Lintilä inte stuckit under stol med sina politiska ambitioner. "I snart aderton år", löd svaret då Svenska Yle frågade hur länge Lintilä väntat på att utnämnas till minister.

"Det en plikt att ställa upp då statsministerpartiets ordförande ber om det och jag gör det gärna," tillade Lintilä i intervjun som gjordes i slutet av oktober efter att valet av ny näringsminister hade avgjorts.

Bild på Centerns Mauri Pekkarinen
Tidigare näringsministern Mauri Pekkarinens försök till comeback misslyckades. Bild på Centerns Mauri Pekkarinen Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Mauri Pekkarinen

Omstridd utnämning

Utnämningen till näringsminister blev ändå ingen promenadseger för Lintilä. Till mångas förvåning valde veteranpolitikern Mauri Pekkarinen att ställa upp som motkandidat till Lintilä kvällen innan Centerns riksdagsgrupp skulle fatta beslut i ärendet.

Lintilä vann till slut omröstningen med knapp marginal. Pekkarinen fann sig i resultatet och utåt har Centerns riksdagsgrupp betonat att det inte ingick någon dramatik i valet.

Den jämna omröstningen i riksdagsgruppen kan ändå ses som en knäpp på näsan både för Mika Lintilä och statsminister Juha Sipilä.

Malmhögar ryker i Talvivaara vintern 2015
Talvivaara-gruvans framtid väcker frågor. Malmhögar ryker i Talvivaara vintern 2015 Bild: Yle/Anna Savonius malmhögar ryker

Upp till bevis

Nu gäller det för Lintilä att visa sig på styva linan under återstoden av regeringsperioden. Till Lintiläs fördel talar förtrogenheten med finans- och skattepolitiska frågor samt de goda kontakterna till näringslivet.

Samtidigt är näringsministersportföljen förknippad med många utmaningar: de svaga tillväxtutsikterna för 2017 och 2018 ger inte något större svängrum åt regeringen och redan på våren kan det bli aktuellt att ta ställning till nya ekonomiska anpassningsåtgärder.

Talvivaaragruvans framtid och säkerhetsproblemen vid kärnkraftsbygget i Pyhäjoki lär också ge den tillträdande näringsministern en hel del gråa hår i framtiden.

Själv ser Lintilä ändå med tillförsikt på framtiden. Han beskriver näringsministersportföljen som "tung och ansvarsfull men också intressant".

Till näringsministerns ansvarsområden hör bland annat näringslivs- och energifrågor samt innovationspolitik.

Juha Sipiläs regering tillträder.
Ministrarna har roterat i Juha Sipiläs regering. Juha Sipiläs regering tillträder. Bild: Statsrådet / Sakari Piippo regeringen sipilä

Ministrarna roterar

Olli Rehn är inte den första ministern i Juha Sipiläs trepartiregering som ger stafettpinnen vidare. Tidigare har ministrarna Lenita Toivakka (Saml), Alexander Stubb (Saml) och Hanna Mäntylä (Sannf) lämnat över sina uppdrag i regeringen.

På våren kommer dessutom Juha Rehula (C) att ge över uppdraget som omsorgsminister till Annika Saarikko i enlighet med en tidigare överenskommelse.

Sammanlagt består Juha Sipiläs regering av 14 ministrar.

Mika Lintilä i ett nötskal

  • Föddes 1966 i Toholampi i Mellersta Österbotten
  • Valdes till riksdagen år 1999 från Vasa valkrets. Femte periodens riksdagsledamot
  • Utbildning: student (1986), merkonom (1992), förvaltningskandidat (2000)
  • Tjänstgjorde i slutet av 80-talet som fredsbevarare i en FN-insats på Golanhöjderna
  • Riksdagsledamot i andra generation: Fadern Aaro Lintilä (C) satt i riksdagen åren 1962-72
  • Travsportsentusiast: Långvarig ordförande för Hippos rf (centralorganisation för travsport och hästuppfödning)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes