Hoppa till huvudinnehåll

På jakt efter hemskog åt pärlugglan i Östnyland

Fågelskådare spejar i skog.
Magnus Östman. Fågelskådare spejar i skog. Bild: Yle/Mikael Kokkola fågelskådare,magnus östman

Pärlugglan saknar allt mer lämpliga skogsmiljöer i Östnyland. Naturvänner samlar nu in pengar för att skapa ett litet reservat.

Vi står i skogarna kring Tavastas gård i gamla Strömfors. Här någonstans kan det finnas pärlugglor.

Ornitologen och miljöjournalisten Magnus Östman spanar upp mot trädstammarna. Aegolius funereus håller bo i gamla aspar.

- Pärlugglan är en skojig liten krabat med stora gula ögon. Den ger ofta ett lite förvånat intryck, säger Östman.

- Eftersom ugglan är ett nattdjur är det inte så vanligt att få syn på dem. Betydligt vanligare är att man hör dem på vårvintern när hanarna hävdar sitt revir.

Pärluggla vid sit bo.
En pärluggla som Magnus Östman fångade på bild för över 30 år sedan. (arkivbild). Pärluggla vid sit bo. Bild: Magnus Östman Pärluggla

Det är lite för glest mellan granarna och björkarna i blandskogen. Dagens ekonomiskogar är inte miljöer som pärlugglan trivs i.

- Den här skogen skulle eventuellt duga som en hemskog, om här finns äldre träd som en hackspett har hackat ut bohål i och som pärlugglan sen kan ta över.

Efter några svep med fågelkikaren hittar Magnus Östman ett tänkbart bohål, rätt högt uppe i en asp. Han knackar på stammen, men ingen uggla tycks vara hemma.

- Här i Nyland börjar det bli ont om orörd skog. Utvecklingen går allt mer mot ensidiga skogsbestånd där ett trädslag dominerar. Pärlugglan är en trängd art i våra skogar.

Fågelbo i skogen.
Här kunde det bo en pärluggla. Fågelbo i skogen. Bild: Yle/Mikael Kokkola fågelbon,skog

Han välkomnar den pågående insamlingen.

- Det är ett lovvärt initiativ eftersom det börjar bli bråttom att freda de sista spillrorna av naturskog, särskilt i Nyland.

Pärlugglan är inte den enda fågelarten som saknar orörd skog. Östman nämner sparvugglan, den minsta av alla ugglor, hackspettar, mindre flugsnapparen och tjädern.

Det är Östra Nylands natur- och miljöskyddsförening som samlar in pengar för att köpa skog åt pärlugglan.

- Vi söker efter en tät, gammal, orörd granskog, som gärna får finnas nära andra skyddade skogsområden, säger Jyrki Ikonen, ordförande för föreningen.

Snårig skog.
Snårig skog. Bild: Yle/Mikael Kokkola skog

Avsikten är att betala skogsägaren marknadspris för området.

- Vår insamling kommer nog att pågå minst några år. Vi behöver få in 10 000-tals euro.

Insamlingen sker i samarbete med Stiftelsen för naturarvet. Tidigare har föreningens och stiftelsens samarbete lett till resultat i Tomteskogen i Drägsby.

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

 • Karleby stad.

  Karleby fick ihop en jämställd stadsstyrelse

  Kompromisslösning efter långa förhandlingar.

  I Karleby möttes de politiska partierna igen på tisdagen för att sålla fram ytterligare en kvinna till stadsstyrelsen. Det lyckades till sist tack vare en kompromiss.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland