Hoppa till huvudinnehåll

Raketer för 40 000 euro bränns av för att fira Finlands 100 år - miljöaspekten beaktas inte

fyrverkerier mot en mörk himmel
fyrverkerier mot en mörk himmel Bild: SXC fyrverkeri

På nyårsafton ställer staten och Helsingfors stad till med gemensam stor fest. Höjdpunkten blir ett stort fyrverkeri som kostar 40 000 euro. Staden har inte tänkt på miljöaspekten när fyrverkeriet beställdes.

På nyårsafton firas inledningen av Finlands 100-årsjubileum med ett stort fyrverkeri vid Tölöviken. Fyrverkeriet som produceras av Suomen pyrotekniikka ska ta åskådaren på en resa genom hela Finland och de fyra årstiderna.

Luonto-Liittos verksamhetsledare Leo Stranius anser att nyårsraketer kunde ersättas av ljus- eller lasershower. Det här eftersom fyrverkerierna lämnar efter sig tungmetaller i omgivningen.

Utvecklingsdirektör Laura Aalto på Visit Helsinki berättar att man inte tagit i beaktande miljöaspekten då fyrverkeriet konkurrensutsattes.

Att fyrverkerier kunde förbjudas har jag inte hört talas om. Helsingfors som alla andra storstäder har en lång tradition av att ordna fyrverkerier på nyårsafton.

- Att fyrverkerier kunde förbjudas har jag inte hört talas om. Helsingfors som alla andra storstäder har en lång tradition av att ordna fyrverkerier på nyårsafton. Om fyrverkerier förbjuds i framtiden så kommer Helsingfors att göra som det ska vara sedan, säger Laura Aalto på Visit Helsinki.

Pris och konstnärlighet avgjorde konkurrensutsättning

Suomen pyrotekniikka valdes genom en konkurrensutsättning. De valdes på grund av priset, den erfarenhet företaget har av ordna fyrverkerier och på konstnärliga grunder.

Invigningsfesten för Finland 100-jubileumsåret ordnas på nyårsafton på Medborgartorget och kring Tölöviken i centrala Helsingfors. Helsingfors stad ordnar festen i samarbete med statsrådets kansli.

Helsingfors stad har samma budget för nyårsfesten som ifjol, 355 000 euro. Men till skillnad från tidigare år slås den här budgeten ihop med statens pengar. Ifjol kostade fyrverkeriet 20 000 euro, i år går festfyrverkeriet lös på 40 000 euro.

Läs mera:

Miljöaktiv förutspår: Ljusshower ersätter fyrverkerier

Det är bara en tidsfråga när fyrverkerierna förbjuds, säger Luonto-Liittos verksamhetsledare Leo Stranius. Det är i dag tekniskt möjligt att genomföra ljusshower av olika slag i stället, de förorenar inte och bullerskadorna kan också begränsas.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen