Hoppa till huvudinnehåll

Raketer för 40 000 euro bränns av för att fira Finlands 100 år - miljöaspekten beaktas inte

fyrverkerier mot en mörk himmel Bild: SXC fyrverkeri,nyår

På nyårsafton ställer staten och Helsingfors stad till med gemensam stor fest. Höjdpunkten blir ett stort fyrverkeri som kostar 40 000 euro. Staden har inte tänkt på miljöaspekten när fyrverkeriet beställdes.

På nyårsafton firas inledningen av Finlands 100-årsjubileum med ett stort fyrverkeri vid Tölöviken. Fyrverkeriet som produceras av Suomen pyrotekniikka ska ta åskådaren på en resa genom hela Finland och de fyra årstiderna.

Luonto-Liittos verksamhetsledare Leo Stranius anser att nyårsraketer kunde ersättas av ljus- eller lasershower. Det här eftersom fyrverkerierna lämnar efter sig tungmetaller i omgivningen.

Utvecklingsdirektör Laura Aalto på Visit Helsinki berättar att man inte tagit i beaktande miljöaspekten då fyrverkeriet konkurrensutsattes.

Att fyrverkerier kunde förbjudas har jag inte hört talas om. Helsingfors som alla andra storstäder har en lång tradition av att ordna fyrverkerier på nyårsafton.

- Att fyrverkerier kunde förbjudas har jag inte hört talas om. Helsingfors som alla andra storstäder har en lång tradition av att ordna fyrverkerier på nyårsafton. Om fyrverkerier förbjuds i framtiden så kommer Helsingfors att göra som det ska vara sedan, säger Laura Aalto på Visit Helsinki.

Pris och konstnärlighet avgjorde konkurrensutsättning

Suomen pyrotekniikka valdes genom en konkurrensutsättning. De valdes på grund av priset, den erfarenhet företaget har av ordna fyrverkerier och på konstnärliga grunder.

Invigningsfesten för Finland 100-jubileumsåret ordnas på nyårsafton på Medborgartorget och kring Tölöviken i centrala Helsingfors. Helsingfors stad ordnar festen i samarbete med statsrådets kansli.

Helsingfors stad har samma budget för nyårsfesten som ifjol, 355 000 euro. Men till skillnad från tidigare år slås den här budgeten ihop med statens pengar. Ifjol kostade fyrverkeriet 20 000 euro, i år går festfyrverkeriet lös på 40 000 euro.

Läs mera:

Miljöaktiv förutspår: Ljusshower ersätter fyrverkerier

Det är bara en tidsfråga när fyrverkerierna förbjuds, säger Luonto-Liittos verksamhetsledare Leo Stranius. Det är i dag tekniskt möjligt att genomföra ljusshower av olika slag i stället, de förorenar inte och bullerskadorna kan också begränsas.

 • Biskoparna godkänner inga homovigslar

  Det blir påföljder för präster som bryter regler.

  Biskoparna inom Finlands evangelisk-lutherska kyrka är entydiga; det är inte tillåtet för präster att viga samkönade par. Yle har gjort en enkät bland de lutherska biskoparna.

 • Simon Nygård från Vasa lever modelivet på Instagram

  Simon Nygård satsar på Instagram.

  För att lyckas på Instagram måste du nischa dig, och ha ett intressant liv att visa upp. Simon Nygård lämnade Vasa för ett internationellt modeliv och har samlat på sig många följare på Instagram.

 • Solen nästa för Nasa

  Solar Probe Plus blir vårt första besök till en stjärna.

  Solen är den enda regionen i solsystemet som hittills är outforskad av rymdsonder från jorden. Men nästa år ska det bli en ändring på den saken då Nasas rymdsond Solar Probe Plus styr kosan mot vår kära stjärna.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen