Hoppa till huvudinnehåll

Rörrenovering orsakade fuktskada – entreprenören skyllde på invånare

En av tio rörrenoveringar går åt skogen. För Patrick Ihalainen blev det en dyr och stressig upplevelse.

Han var införstådd med att rörrenoveringen i lägenheten, i Berghäll i Helsingfors, skulle bli dyr. Men att den skulle leda till en fuktskada kom som en överraskning.

– Jag bor i ett gammalt hus och då kostar det, men att rörrenoveringen sköts dåligt tycker jag är synd, säger Patrick Ihalainen.

Ingen skulle gå till en restaurang där var tionde portion är misslyckad.― Patrick Ihalainen

Renoveringen blev klar år 2015, men efterspelet och reklamationer pågick länge och krävde tid och energi.

– Jag hade tänkt att det skulle gå smidigt eftersom vi betalade proffs mycket pengar för att sköta om renoveringen.

Golvet började buckla sig

Själva rörrenoveringen gick smidigt till en början. När den var klar började han misstänka att allt inte stod rätt till. Golvet i tamburen bredvid badrummet bucklade sig och han kände en konstig doft.

Golvet fick bucklor.
Golvplankor började stiga upp. Golvet fick bucklor. Bild: Yle/Johan Gullmets patrik ihalainen,rörrenovering

Att reda ut vad som hade gått snett krävde mycket energi. Entreprenören skyllde på Ihalainen och menade att fuktskadan orsakats av hans ovarsamhet.

– Attityden hos entreprenören var att det var mitt fel. Att jag hade orsakat fuktskadan. Nu förväntades jag betala reparationen som uppskattades kosta tiotusentals euro.

Fukt under fuktspärr

Men Patrick Ihalainen tänkte inte betala, istället krävde han en utredning av problemet. Han var själv på plats när det gjordes mätningar för att försäkra sig om att han inte utses till den skyldiga.

– Som tur var visade mätningar att fukten fanns under den nyinstallerade fuktspärren och då blev det klart att jag inte hade orsakat den. Men jag hade en känsla av att entreprenörerna in i det sista ville få mig att ersätta deras misstag, säger han.

Han hade som sagt inte räknat med andra problem än att det blir dyrt. Om han idag skulle vara med on en rörrenovering skulle han följa med det dagliga arbetet noggrannare.

– Ta bilder och följa med vad som händer, för det gör nog ingen annan. Det låter kanske lite överdrivet, men det skulle jag göra idag.

Resultat blev mediokert

Nu anser han att slutresultatet är tämligen mediokert. Tekniskt håller det standarden, men estetiskt kunde det ha gjorts betydligt snyggare, vilket hade gett en bättre eftersmak.

– Jag kan leva med det här slutresultatet, men det är inte snyggt . Nu känns det som om jag betalar premium priser för ett nöjaktigt resultat. Och jag fick verkligen kämpa för att få entreprenören att rätta till misstaget. Det var en av de stressigaste tiderna jag har varit med om.

Patrik Ihalainen
Patrik Ihalainen Bild: Yle/Johan Gullmets patrik ihalainen,rörrenovering

Nio av tio rörrenoveringar lyckas bra, enligt en rörrenoveringsbarometer som Disponentförbundet gör bland sina medlemmar. Den siffran tröstar inte Patrick Ihalainen.

– Jag tycker att antalet nöjda borde vara högre. I synnerhet när det som i Helsingfors kostar väldigt mycket pengar att göra renoveringar. Ingen skulle gå till en restaurang där var tionde portion är misslyckad, konstaterar Patrick Ihalainen.

Vi på Svenska Yle gjorde en enkät om rörrenoveringar. Resultatet visar att traditionella rörrenoveringar är betydligt dyrare i Helsingfors än i övriga landet.

Bland de som svarat på vår enkät är medelpriset för en rörrenovering i Helsingfors 860 euro per kvadratmeter, medan det ligger på 400 euro kvadratmetern i övriga Finland.

Även Disponentförbundets rörrenoveringsbarometer visar på en liknande prisskillnad mellan Helsingfors (789 euro per kvadratmeter) och övriga landet (436 euro per kvadratmeter).

Många missnöjda

Att människor är missnöjda med hur rörrenoveringar sköts är ingen nyhet för Hans Duncker, ordförande på Boende Förbundet. Till deras kontor kommer regelbundet samtal och brev från missnöjda invånare. Ofta handlar det om ett allmänt missnöje med hur saker och ting sköts i samband med en rörrenovering.

I de bästa fallen finns ett förtroende i hela kedjan från aktieägare till entreprenör. Men förtroendet påverkas om styrelsen eller entreprenören inte kommunicerar så att invånarna förstår.

– Det kan hända att 70 procent av invånarna förstått en sak fel, då är det knappast så att de har fel i hörseln eller förståndet, snarare handlar det om att budskapet inte är tillräckligt tydligt och begripligt formulerat, säger Hans Duncker.

Små fel kan leda till stort missnöje

När tidtabeller inte håller, material för badrum byts ut till billigare och det kommer överraskande besked om hur förråd ska tömmas på kort varsel. Då sprider en negativ stämning på sig och ett allmänt missnöje breder ut sig inom husbolaget.

Den enskilda aktieägaren som får problem är i en besvärlig sits om inte styrelsen tar dennes klagomål på allvar.

– Problemet finns i aktieägarens hem och det är där det bör åtgärdas. Medan styrelsen ibland väljer att se till helheten och prioriterar att projektet blir färdigt. Men här går det fel, för styrelsen bör inte vara solidarisk mot någon annan än aktieägaren, säger Hans Duncker.

För de flesta människor och husbolag är rörrenoveringen en engångsföreteelse i livet.

– Det handlar om en händelse där amatörer möter proffs, så då är det klart vem som har kunskapsövertaget. Men amatörerna inser inte att de sitter på pengarna.

I dagens läge är aktieägarens sits svag om det blir problem. Den som har bästa chansen att lösa problem är styrelsen. Hans Duncker efterlyser en bättre utbildning av husbolagens styrelser eftersom de har en viktig roll vid renoveringar.

– Det finns tusentals styrelsemedlemmar och de kan omöjligtvis alla kunna byggbranschen. Men de kan utbildas till att förstå och fullfölja sitt uppdrag bättre, vilket är att värna om aktieägarnas intressen, säger Hans Duncker.

Tack till alla som deltagit i vår satsning på rörrenoveringar! Granskningen kommer att sändas i Yle Fem i programmet Spotlight tisdagen den 14 februari.

Några citat från de som svarat på Svenska Yles enkät om rörrenoveringar:

14 månader efter att renoveringen i min bostad var färdig, började ett rör läcka med stora vattenskador som följd.

Man var tvungen att besöka lägenheten varje vecka för att hålla koll på alla skador som uppstått på grund av entreprenörernas slarv.

Allt som allt visar det sig att rörrenovering är mycket stressande. Den kräver mycket uppmärksamhet av fastighetsägaren.

Undermålig planering och dålig kvalitet på själva arbetet.

Badrummet blev fint, men renoveringsgubbarna hade förstört väggarna och taket i hallen.

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Känner du till något som vi borde granska? Skicka i så fall in ett tips!

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.

 • Säkerhet vid festivaler består av många delar

  Information till alla viktigt för lyckad festival.

  Det är sommar och högtid för festivaler. För att göra festivalbesöket till en bra och säker upplevelse för besökarna krävs stora förberedelser, pappersarbete och riskanalyser.

 • Din längd avslöjar osteoporos

  Har du blivit kortare? Det kan vara osteoporos.

  Vi har ofta en uppfattning om att vår vuxenlängd inte förändras med åren. Vi blir dock lite kortare med åldern och om det skiljer fem centimeter eller mer från vår tidigare vuxenlängd så finns det risk för osteoporos.