Hoppa till huvudinnehåll

Rörrenovering orsakade fuktskada – entreprenören skyllde på invånare

En av tio rörrenoveringar går åt skogen. För Patrick Ihalainen blev det en dyr och stressig upplevelse.

Han var införstådd med att rörrenoveringen i lägenheten, i Berghäll i Helsingfors, skulle bli dyr. Men att den skulle leda till en fuktskada kom som en överraskning.

– Jag bor i ett gammalt hus och då kostar det, men att rörrenoveringen sköts dåligt tycker jag är synd, säger Patrick Ihalainen.

Ingen skulle gå till en restaurang där var tionde portion är misslyckad.― Patrick Ihalainen

Renoveringen blev klar år 2015, men efterspelet och reklamationer pågick länge och krävde tid och energi.

– Jag hade tänkt att det skulle gå smidigt eftersom vi betalade proffs mycket pengar för att sköta om renoveringen.

Golvet började buckla sig

Själva rörrenoveringen gick smidigt till en början. När den var klar började han misstänka att allt inte stod rätt till. Golvet i tamburen bredvid badrummet bucklade sig och han kände en konstig doft.

Golvplankor började stiga upp. Golvet fick bucklor. Bild: Yle/Johan Gullmets patrik ihalainen,rörrenovering

Att reda ut vad som hade gått snett krävde mycket energi. Entreprenören skyllde på Ihalainen och menade att fuktskadan orsakats av hans ovarsamhet.

– Attityden hos entreprenören var att det var mitt fel. Att jag hade orsakat fuktskadan. Nu förväntades jag betala reparationen som uppskattades kosta tiotusentals euro.

Fukt under fuktspärr

Men Patrick Ihalainen tänkte inte betala, istället krävde han en utredning av problemet. Han var själv på plats när det gjordes mätningar för att försäkra sig om att han inte utses till den skyldiga.

– Som tur var visade mätningar att fukten fanns under den nyinstallerade fuktspärren och då blev det klart att jag inte hade orsakat den. Men jag hade en känsla av att entreprenörerna in i det sista ville få mig att ersätta deras misstag, säger han.

Han hade som sagt inte räknat med andra problem än att det blir dyrt. Om han idag skulle vara med on en rörrenovering skulle han följa med det dagliga arbetet noggrannare.

– Ta bilder och följa med vad som händer, för det gör nog ingen annan. Det låter kanske lite överdrivet, men det skulle jag göra idag.

Resultat blev mediokert

Nu anser han att slutresultatet är tämligen mediokert. Tekniskt håller det standarden, men estetiskt kunde det ha gjorts betydligt snyggare, vilket hade gett en bättre eftersmak.

– Jag kan leva med det här slutresultatet, men det är inte snyggt . Nu känns det som om jag betalar premium priser för ett nöjaktigt resultat. Och jag fick verkligen kämpa för att få entreprenören att rätta till misstaget. Det var en av de stressigaste tiderna jag har varit med om.

Patrik Ihalainen Bild: Yle/Johan Gullmets patrik ihalainen,rörrenovering

Nio av tio rörrenoveringar lyckas bra, enligt en rörrenoveringsbarometer som Disponentförbundet gör bland sina medlemmar. Den siffran tröstar inte Patrick Ihalainen.

– Jag tycker att antalet nöjda borde vara högre. I synnerhet när det som i Helsingfors kostar väldigt mycket pengar att göra renoveringar. Ingen skulle gå till en restaurang där var tionde portion är misslyckad, konstaterar Patrick Ihalainen.

Vi på Svenska Yle gjorde en enkät om rörrenoveringar. Resultatet visar att traditionella rörrenoveringar är betydligt dyrare i Helsingfors än i övriga landet.

Bland de som svarat på vår enkät är medelpriset för en rörrenovering i Helsingfors 860 euro per kvadratmeter, medan det ligger på 400 euro kvadratmetern i övriga Finland.

Även Disponentförbundets rörrenoveringsbarometer visar på en liknande prisskillnad mellan Helsingfors (789 euro per kvadratmeter) och övriga landet (436 euro per kvadratmeter).

Många missnöjda

Att människor är missnöjda med hur rörrenoveringar sköts är ingen nyhet för Hans Duncker, ordförande på Boende Förbundet. Till deras kontor kommer regelbundet samtal och brev från missnöjda invånare. Ofta handlar det om ett allmänt missnöje med hur saker och ting sköts i samband med en rörrenovering.

I de bästa fallen finns ett förtroende i hela kedjan från aktieägare till entreprenör. Men förtroendet påverkas om styrelsen eller entreprenören inte kommunicerar så att invånarna förstår.

– Det kan hända att 70 procent av invånarna förstått en sak fel, då är det knappast så att de har fel i hörseln eller förståndet, snarare handlar det om att budskapet inte är tillräckligt tydligt och begripligt formulerat, säger Hans Duncker.

Små fel kan leda till stort missnöje

När tidtabeller inte håller, material för badrum byts ut till billigare och det kommer överraskande besked om hur förråd ska tömmas på kort varsel. Då sprider en negativ stämning på sig och ett allmänt missnöje breder ut sig inom husbolaget.

Den enskilda aktieägaren som får problem är i en besvärlig sits om inte styrelsen tar dennes klagomål på allvar.

– Problemet finns i aktieägarens hem och det är där det bör åtgärdas. Medan styrelsen ibland väljer att se till helheten och prioriterar att projektet blir färdigt. Men här går det fel, för styrelsen bör inte vara solidarisk mot någon annan än aktieägaren, säger Hans Duncker.

För de flesta människor och husbolag är rörrenoveringen en engångsföreteelse i livet.

– Det handlar om en händelse där amatörer möter proffs, så då är det klart vem som har kunskapsövertaget. Men amatörerna inser inte att de sitter på pengarna.

I dagens läge är aktieägarens sits svag om det blir problem. Den som har bästa chansen att lösa problem är styrelsen. Hans Duncker efterlyser en bättre utbildning av husbolagens styrelser eftersom de har en viktig roll vid renoveringar.

– Det finns tusentals styrelsemedlemmar och de kan omöjligtvis alla kunna byggbranschen. Men de kan utbildas till att förstå och fullfölja sitt uppdrag bättre, vilket är att värna om aktieägarnas intressen, säger Hans Duncker.

Tack till alla som deltagit i vår satsning på rörrenoveringar! Granskningen kommer att sändas i Yle Fem i programmet Spotlight tisdagen den 14 februari.

Några citat från de som svarat på Svenska Yles enkät om rörrenoveringar:

14 månader efter att renoveringen i min bostad var färdig, började ett rör läcka med stora vattenskador som följd.

Man var tvungen att besöka lägenheten varje vecka för att hålla koll på alla skador som uppstått på grund av entreprenörernas slarv.

Allt som allt visar det sig att rörrenovering är mycket stressande. Den kräver mycket uppmärksamhet av fastighetsägaren.

Undermålig planering och dålig kvalitet på själva arbetet.

Badrummet blev fint, men renoveringsgubbarna hade förstört väggarna och taket i hallen.

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Känner du till något som vi borde granska? Skicka i så fall in ett tips!

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida Bild: Yle datajournalistik,spotlight,tipsmaskinen

Läs också

 • "Äktenskapet ett förbund mellan man och kvinna"

  Kyrkoherde Daniel Norrback tänker inte viga samkönade.

  I Österbotten anser de allra flesta prästerna att kyrkolagen ska bestå, alltså att samkönade inte ska få vigas kyrkligt. Daniel Norrback är tf kyrkoherde i Kristinestads svenska församling och säger nej till att viga homosexuella i kyrkan.

 • Varför angår dödsstraffet oss?

  Behöver vi bry oss om att det finns dödsstraff i världen?

  Författaren Lars Åke Augustsson såg sin vän Willie Trottie få en dödande injektion i Huntsville i Texas, tjugoett år efter dödsdomen för dubbelmord. Däremot blev Anthony Graves frigiven efter att ha varit dödsdömd i aderton år. Och Lars Åke var med på trädgårdsfesten när Anthony återförenades med sin familj. Brottslingar ska straffas, men dödsstraffet är ett svek mot själva livet, tycker Lars Åke Augustsson

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Eftersnack frågar: Ska skolbarnen få ekomjölk?

  Varför väcker frågan om ekologisk skolmat så mycket känslor?

  "Oj, så trevligt att skolorna ska börja servera ekomjölk och –frukter till eleverna, tänkte jag. Det var i det skedet jag inte ännu insåg att allt egentligen handlar om en lömsk ideologi som påtvingas våra stackars intet ont anande barn." Magnus Londen funderar kring varför frågan om ekologisk mat i skolorna och dagisarna väcker så mycket känslor.

 • Ni tipsade: Sportlov på hemmaplan

  Publikens svar på hemmasportlovsenkät

  Hur kan man få ut det mesta av ett sportlov som inte firas bortrest utan hemma i ett grått och slaskigt Finland? Publiken svarade på vår enkät och vi presenterar nu de bästa tipsen för en avkopplande och rolig sportlovsvecka tillsammans med familjen, på hemmaplan.

 • Med VM i Lahtis är det dags att vända blad

  Hur stort är såret efter dopningsskandalen i skid-VM 2001?

  VM i skidåkning inleds i Lahtis i dag, men hur stort är såret efter dopningsskandalen år 2001? Vi frågar skidtränaren Henrik Byggmästar.