Hoppa till huvudinnehåll

USA utvisar 35 ryska diplomater - de ska lämna landet inom 72 h

USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin tittar på varandra.
USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin tittar på varandra. Bild: EPA/JUSTIN LANE Barack Obama,Vladimir Putin,USA,Ryssland

Utvisningarna är svar på Rysslands försök att påverka det amerikanska valet med dataintrång. De ryska diplomaterna har nu 72 timmar på sig att lämna landet. USA stänger också två byggnadskomplex i New York och Maryland.

USA:s president Barack Obama presenterade på torsdag en rad åtgärder för att slå tillbaka mot Rysslands försök att påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Sanktionerna kommer efter flera varningar från amerikanskt håll. Obama säger att det här är ett nödvändigt och acceptabelt svar på Rysslands försök att skada USA.

USA utvisar 35 ryska diplomater som nu har 72 timmar på sig att lämna landet. De har jobbat på ryska ambassaden i Washington och vid konsulatet i San Francisco.

Dessutom stänger USA två byggnadskomplex som Ryssland har använt. Efter middagstid på fredag har ryska tjänstemän inget tillträde till byggnaderna längre.

De amerikanska sanktionerna gäller en del individer och dessutom nio enheter. De är bland annat Huvudstyrelsen för den ryska underrättelsetjänsten (GRU), Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB) samt tre företag som levererade materiellt stöd till GRU.

"Sådana handlingar har konsekvenser"

USA:s president Barack Obama säger att datastölden i samband med presidentvalet 2016 enbart kan ha styrts från högsta nivå inom den ryska regimen.

Dessutom ska ryska underrättelsetjänsten och polisen också ha utsatt amerikanska diplomater i Moskva för oacceptabelt mycket trakasserier under det senaste året.

- Sådana handlingar har konsekvenser, säger Obama.

- Alla amerikaner borde vara på sin vakt på grund av Rysslands handlingar, säger han.

Mer amerikanska åtgärder att vänta

USA kommer att vidta fler åtgärder mot Ryssland, men alla åtgärder inte är offentliga.

- De här åtgärderna är inte summan av hela vår respons på Rysslands aggressiva beteende, sade Barack Obama.

Obamaadministrationen kommer att fortsätta straffa Ryssland med "en mängd handlingar vid utvalda tidpunkter".

Ryssland: Sanktionerna skadar vårt förhållande

Under de närmaste dagarna kommer Obamaadministrationen också att ge kongressen en rapport som handlar om Rysslands försök att ingripa i presidentvalet 2016. Enligt Obama ska rapporten också behandla Rysslands "ondsinta cyberaktivitet" i relation till i tidigare amerikanska val.

Rysslands utrikesministerium säger att USA:s sanktioner är kontraproduktiva och att de kommer att skada återupprättandet av ländernas bilaterala band.

Ryssland kommer att svara på USA:s åtgärder.

- Ni inser, förstås, att stegen kommer att utföras ömsesidigt. Den amerikanska ambassaden i Moskva, och möjligtvis konsulaten, kommer också att krympa, säger Vladimir Dzhabarov, vice talman för utrikespolitiska kommittén inom det ryska parlamentets överhus, till nyhetsbyrån Tass.

Trump i knepigt läge

Situtionen innebär att USA:s nyvalda president Donald Trump genast då han tillträder blir tvungen att ta ställning till om han ska häva Obama-administrationens sanktioner mot Ryssland eller inte.

Trumps rådgivare Kellyann Conway säger till New York Times att beslutet om sanktionerna är ett försök av Obama-aministrationen att begränsa Trumps rörelseutrymme i Rysslandspolitiken.

- Det är beklagligt om presidenten har politiska motiv för sitt handlande, men vi kan inte säga något än att så ofta är fallet, sa Conway.

Nästa vecka ska Trump träffa representanter for de amerikanska underrättelsetjänsterna.

Läs mer om Rysslands reaktioner här: Ryssland vill ge igen "så det känns" - kallar USA:s sanktioner olagliga

Källor: Reuters, AFP, APT, Interfax, Tass

Läs också