Hoppa till huvudinnehåll

Yle granskar: Tunga droger säljs med mobilappar - också minderåriga köper droger på webben

Internet-trafik som färdas över Tor-nätet
Internet-trafik som färdas över Tor-nätet Bild: Yle/Eetu Pietarinen Tor

”Rent kokain, lite oljigt men silkeslent för näsan, 250 euro per gram.” Så kan det låta i fri översättning i en av många finskspråkiga annonser på handelsplatsen Silkkitie (Sidenvägen).

Postleverans av drogerna utlovas på ett par dygn. Många av försäljarna lovar dessutom gömma drogerna ute i terrängen mot en liten tilläggsavgift.

Skärmdumpar från handelsplatsen Silkkitie
Försäljningsannonser på Silkkitie Skärmdumpar från handelsplatsen Silkkitie Bild: Skärmdump Tor,narkotika -- smuggling

Silkkitie är en finländsk webbshop där vem som helst kan köpa och sälja droger. Då köparen skickar sina kontaktuppgifter till säljaren sker det krypterat med PGP-tekniken. Köpet betalas med virtualvalutan Bitcoin.

Shoppen syns inte på den normala webben. Silkkitie finns i det krypterade Tor-nätverket, där användarna kan vara helt anonyma.

Utbudet på Silkkitie har vuxit kraftigt i år. I december fanns 12 400 försäljningsannonser för droger så som kokain.

Antalet drogannonser på Silkkitie under 2016
Antalet drogannonser på Silkkitie under 2016 Bild: Yle/Eetu Pietarinen Tor,narkotikahandel,datajournalistik

Det säljs också bland annat cannabis, LSD, designerdroger, amfetamin och metamfetamin. Flera försäljare lockar dessutom med julrea.

Därtill finns egna avdelningar för potensmedicin och ”självförsvar”, det vill säga vapen. Vapenannonserna är fåtaliga men till exempel en 9 mm:s pistol går att få för under tusen euro.

Merparten av annonserna handlar ändå om droger. I samband med köpen får kunderna recensera försäljarna, på samma sätt som på Airbnb eller Uber.

- Bästa kokset någonsin på Silkkitie… Bra men dyrt, allt yes. … Hellre betalar jag för det här än för någonting utspätt, skriver några kunder som har köpt kokain..

Det har varit livlig kommers. Försäljaren i fråga har fått ungefär 1 500 positiva recensioner och endast ett tiotal negativa

Detta recensionssystem är grunden för Silkkities virtuella basar.

- Människor köper hellre av försäljare med bra recensioner kundrespons och som har stora mängder produkter i lager, säger Juha Nurmi, en expert på it-säkerhet som i flera års tid har forskat i droghandeln på Tor-nätverket.

Datasäkerhetsexperten Juha Nurmi
Datasäkerhetsexperten Juha Nurmi har programmerat sökmaskinen Ahmia som hämtar uppgifter från Tor-nätet. Datasäkerhetsexperten Juha Nurmi Bild: Yle/Derrick Frilund juha nurmi,Ahmia

Nurmis uttalande slutsats bygger inte på uppskattningar utan på noggrann statistisk analys. Han är en av Finlands främsta experter på Tor-nätet. Har bland annat utvecklat Ahmia, en sökmotor som letar reda på Tor-sidor.

För att följa med droghandeln skapade Nurmi ett system som följde med droghandeln näst intill i realtid under perioden november 2014 till september 2015.

Då någon köpte droger, till exempel 10 gram metamfetamin, minskade försäljarens lager och den uppgiften registrerades i Nurmis system. På detta sätt är det möjligt att skapa sig en uppfattning om hur stora mängder droger som såldes till finska kunder via Silkkitie.

Under denna period på knappt ett år registrerades köp för över två miljoner euro. Snittköpet var 84 euro men under dessa elva månader det skedde också betydligt större affärer. Den största enskilda transaktionen var värd 85 000 euro.

Hur försäljningen av droger på Tor-nätet går till
Hur försäljningen av droger på Tor-nätet går till Bild: Yle/Eetu Pietarinen Tor,narkotikahandel

Bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen vid Tullen anser att Nurmis metod ger en bra uppskattning av värdet på droghandeln, som annars är svår att bedöma..

Det finns inga tillförlitliga uppgifter om värdet på hela drogmarknaden i Finland och Sinkkonen vill inte ens gissa hur stora summor det handlar om. En sak är Sinkkonen ändå säker på: handeln på webben har vuxit.

Då Nurmi presenterade sina forskningsresultat noterades detta på Silkkitie. De exakta uppgifterna om lagerstatus städades snabbt bort. Därför är det inte längre möjligt räkna ut hur mycket pengar som rör sig på sidan.

Siffror över utbudet går ändå fortsättningsvis att få fram. Nurmi och Yle har tillsammans forskat i hur utbudet har utvecklats i år.

Månad för månad har Nurmi registrerat de drogannonser som publicerats på Silkkitie. Genom att räkna antalet annonser går det att uppskatta tillväxten.

I mars fanns det 7 400 annonser för droger på Silkkitie, men i december var antalet 12 400. Ur den synvinkeln har utbudet ökat med 68 procent.

Kokain erbjuds i allt fler annonser på Silkkitie
Kokain erbjuds i allt fler annonser på Silkkitie Bild: Yle/Eetu Pietarinen Tor,narkotikahandel

För vissa droger har antalet annonser ökat betydligt mera än så. Ännu för några år sedan var kokain ovanligt i Finland. Nu finns det kring tusen annonser på Silkkitie. På bara nio månader har antalet ökat med 120 procent.

Enligt Nurmi var de enskilda köpen små då Silkkitie började sin verksamhet. Nu kan till och förekomma annonser där ett halvt kilogram amfetamin bjuds ut. Det senaste året har flera affärer på tiotusentals euro gjorts.

- Handeln har fortsatt öka i år. Flera stora, nya försäljare har kommit med som säljer verkligt mycket. Dessutom har många utländska försäljare också kommit med, säger Nurmi.

Den finska droghandeln utvidgar utomlands

En orsak till att aktiviteten ökar på Silkkitie är internationaliseringen. Sidan var ursprungligen på finska och betjänade i första hand finländska kunder. I fjol gjorde Silkkitie som många tillväxtföretag och etablerade sig utomlands. Samtidigt togs också varumärket Valhalla i bruk.

Nurmi berättar att det finns ett tiotal betydande handelsplatser för droger på Tor. Under den senaste tiden har Silkkitie/Valhalla växt till sig och anses nu vara en av de fem största handelsplatserna. Silkkitie har gått om en konkurrent med det Östersjörelaterade namnet Hansamarket.

Om Silkkitie hade varit en nätbutik för lagliga varor skulle grundaren sannolikt föreläsa på mässor för uppstartföretag och bli intervjuad i finanspressen.

En mystisk ”Kapten” bakom drogmarknaden

Silkkitie grundades av en person eller grupp som kallar sig Kapteeni (Kaptenen). Denna persons eller grupps bakgrund är höjd i dunkel.

Det finns ändå tydliga signaler om en koppling till Finland. Då Kapteeni grundade Silkkitie år 2014 var sidan specifikt inriktad på finländska kunder. Att Silkkitie har avancerade säkerhetsfunktioner tyder i sin tur på att Kapteeni har erfarenhet av att bygga upp liknande system.

Kapteeni har lagt ner mycket tid på att bygga upp handelsplattformen. I en intervju berättar hen också om andra åtgärder. Kapteeni har betalt för reklam, för nyhetstips åt medier och för människor som hittar säkerhetsproblem på sidan.

Kapteeni har tidigare meddelat att sidan är grundad av ideologiska skäl, det vill säga för släppa droger fria. I dagens läge verkar den drivande faktorn ända vara pengabegär. Kapteeni tar en provision på några procent för varje transaktion på Silkkitie.

- På Silkkitie säljs varor för flera miljoner. Kapteeni tjänar alltså hundratusentals euro skattefritt på handeln, säger Nurmi.

Kriminalöverkommissarie Jukka Paasio jobbar vid Helsingforspolisens narkotikarotel. Han säger att Kapteeni gör sig skyldig till främjande av narkotikabrott genom att upplåta en handelsplats för droger och dessutom ta en del av vinsten. Paasio bedömer att brottet är grovt eftersom drog- och penningvolymerna på Silkkitie är så stora. .

En sak gällande Kapteeni är i varje fall klar: myndigheterna utreder hens verksamhet.

”Droger säljs åt minderåriga”

Bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen vid Tullen berättar att den anonyma droghandeln på webben nu också hittat nyare kundgrupper, bland annat minderåriga.

Tullöverinspektör Hannu Sinkkonen utanför tullen
Tullens bevakningschef Hannu Sinkkonen bedömer att knarkhandeln på mörka webben har sänkt tröskeln att handla med droger. Tullöverinspektör Hannu Sinkkonen utanför tullen Bild: Pasi Peiponen / Yle tullen

- Många langare lät bli att sälja åt minderåriga. I fall som Tullen undersökt visar det sig att droger har sålts till mycket unga personer, säger han.

Enligt Sinkkonen är det mycket tydligt att tröskeln för att börja sälja droger numera är lägre

Han berättar att försäljarna kan köpa droger från olika källor, bygga upp ett varumärke åt sig och sedan sälja produkterna vidare.

Så verkar det ha gått i fallet Douppikauppa som nyligen framskred till domstolsbehandling. Den huvudmisstänkte levde utåt sett ett fullständigt normalt liv. Det är frågan om en högutbildad man i 30-årsåldern som inte har någon tidigare kriminell bakgrund.

Enligt förundersökningen förmedlade den huvudmisstänkte droger till mindre återförsäljare, såsom ekstaasikauppa (ecstasybutiken) och hamppukauppa (hampbutiken) på Silkkitie. Det påminner alltså om en franchising-affärsmodell.

Användarna bedömer ofta att det är mindre riskabelt att posta droger inom landet än att utsätta transporterna för tullens övervakning.

Sinkkonen uppger att en del av de utländska droghandlarna på Silkkitie därför utger sig för att verka inom landet, trots att drogerna skickas från utlandet. De försändelser som Tullen har upptäckt tyder på att så är fallet.

I tillägg till större narkotikabeslag avslöjar Tullen varje vardag ett tiotal inkommande läkemedels- och drogförsändelser.

Tullen har fäst särskilt uppmärksamhet vid så kallade designade eller syntetiska droger, De marknadsförs via nätet och där användarna också utbyter erfarenheter.

- Varje år upptäcker tullen 25-30 nya ämnen, säger Sinkkonen.

Kokainutbudet i Finland ökar

Enligt Helsingforspolisens narkotikachef Jukka Paasio förklaras Silkkities tillväxt helt enkelt av det har kommit allt mer droger till den finländska marknaden. Han säger att ökningen syns i polisens vardag. Arbetsmängden ökar.

- Allt mer droger förs in i landet. Också antalet användare kan ha ökat. Möjligheten att förbli anonym sänker säkerligen tröskeln för att köpa eller sälja droger, säger Paasio.

Helsingforspolisens narkotikachef Jukka Paasio
Jukka Paasio Helsingforspolisens narkotikachef Jukka Paasio Bild: Yle/Jussi Koivunoro jukka paasio,Polis

Han fäster uppmärksamhet vid kokainhandeln. Enligt Paasio har utbudet av ”lyxdrogen” ökat kraftigt både på nätet och i gatuhandeln.

- Kokain är inte längre enbart en nöjesdrog i nattlivet, utan används till och med av narkomaner, lyder hans analys.

Tullen har märkt av samma fenomen: för några år sedan var kokainmängderna i Finland små, men under de två senaste åren har Tullen beslagtagit omkring sex kilo kokain.

Gatuhandeln sker med mobiltelefoner

Vid sidan om välkända Silkkitie har också gatuhandeln digitaliserats, betonar Paasio. Gatuhandelns ”killer-app” verkar vara Sipulikanava som används via Tor-webbläsare på mobilen. Köpare och säljare kan använda tjänsten medan de rör sig på stan.

Gatuhandeln digitaliseras
Gatuhandeln digitaliseras Bild: Yle/Eetu Pietarinen Tor,narkotikahandel

- Traditionella brottslingar har börjat använda nätet för att hemlighålla sin verksamhet. Personer som tidigare har träffats och kommit överens om saker per telefon sköter numera saken med hjälp av smarttelefonappar, säger Paasio.

Många försäljare erbjuder sina tjänster på Sipulikanava i det krypterade Tor-nätet och det går att söka dem på olika håll i landet och i olika stadsdelar.

- Bra bubblor! Säljes mycket kompetent fart i Östra Vanda, det här för dig långt utan downs.... Nöjd kundkrets, stamkunderna känner kvalitet, lyder en amfetaminhandlares reklam.

På diskussionsforumet berättar också kunderna om sina behov.

- Om nån sku vara i sörkka me extra benen, liksom NU, så är jag där som en blixt (fan ja vill sova....) .... enkelt nyktert köp.

Köpare och säljare kommer överens om detaljerna genom krypterade meddelanden i tjänsten Wicker, och köpet betalas kontant.

- Sipulikanavas popularitet bygger delvis på att användarna antar att polisen inte hinner följa med de snabba affärerna. Men visst hinner vi. Senast igår grep vi en person som sålde på Sipulikanava, säger Paasio.

Enligt Paasio händer det också ofta, att affären inte sker som avtalat, utan säljaren rånar köparen eller vice versa.

Mörkertalet är stort när det gäller sådana brott. Man går inte till polisen och berättar ”jag blev rånad då jag skulle köpa narkotika”.

Nuvarande tvångsåtgärder fungerar

Myndigheterna är ense om att modern krypteringsteknologi, såsom Tor-nätet, VPN-uppkopplingar, PGP-kryptering och krypterade mobilmeddelanden, har skapat nya möjligheter för kriminella.

Ingen av de intervjuade tjänstemännen efterlyser ändå utökade myndighetsbefogenheter för nätövervakningen. Förklaringen är enkel: droghandlare och smugglare åker fast med de nuvarande metoderna.

- Senast i går (14 december) grep vi en knarkhandlare som var verksam på Tor-nätet. Vi hittade amfetamin och ämnen i vätskeform. Samtidigt hittade vi patroner till ett handeldvapen, berättar Paasio.

Tvångsåtgärder användes också i ett annat fall i somras. Förundersökningen där flera personer misstänks för grova narkotikabrott har framskridit till åtalsprövning.

- Vi kom överens om ett möte på nätet och grep en misstänkt person, avslöjar Paasio.

Trodde personen att det var fråga om ett möte med en kund?

- Ja.

Skärmdump på annonser där droger säljs
Skärmdump på annonser där droger säljs Bild: Skärmdump Tor,narkotikahandel

”Vi tar fast Kapteeni”

Istället för att vara ute efter större befogenheter understryker Polisen och Tullen vikten av investeringar och rekryteringar som har gjorts. Direktören för Centralkriminalpolisens Cyberbrottsbekämpningscentral Timo Piiroinen avslöjar att CKP redan för ett år sedan anställde en specialsakkunnig som koncentrerar sig på att spåra transaktioner i kryptovalutan Bitcoin som bland annat används på Silkkitie.

- Vi undersöker vad som har sålts eller köpts och med vem i olika transaktioner. Vi har satsat på den här analysen under de sista månaderna, säger han.

Kriminalöverkommissarie Timo Piiroinen leder Centralkriminalpolisens Cyberbrottsbekämpningscentral
Kriminalöverkommissarie Timo Piiroinen leder Centralkriminalpolisens Cyberbrottsbekämpningscentral. Han berättar att polisen har utvecklat metoder för att följa den virtuella valutan bitcoin. Kriminalöverkommissarie Timo Piiroinen leder Centralkriminalpolisens Cyberbrottsbekämpningscentral Bild: Yle/Jussi Koivunoro timo piiroinen,Centralkriminalpolisen (CKP)

Helsingforspolisen anställde å sin sida i våras en expert som huvudsakligen ska avslöja narkotikabrottslighet på nätet, i praktiken genom att följa med Tor.

Tullen har redan i åratal följt med laglig och olaglig näthandel, och utvecklat analytik för ändamålet.

Enligt Yles uppgifter har uttryckligen Tullen gjort en stor mängd bitcoin-beslag i samband med narkotika- och övriga brott. Enbart i fallet Douppikauppa beslagtog Tullen bitcoins värda ungefär en miljon euro.

Att följa penningflödena är centralt då man utreder brott på nätet. Data om penningflöden försvinner ingenstans, vilket innebär att brott kan komma att klaras upp åratal efter att de har begåtts.

- Även om vi just nu inte skulle kunna räkna ut vem som har tagit emot pengarna och varifrån de kommer, så kan det bli möjligt senare. Bitcoin lämnar efter sig ett evigt dataspår, konstaterar datasäkerhetsexperten Juha Nurmi.

Paasio, Piiroinen på CKP och Tullens Sinkkonen understryker att de har ett betydligt närmare samarbete än förr om droghandeln på nätet. De gör bedömningen att Silkkities grundare Kapteeni inte kan hålla sig gömd i oändlighet.

- Jag tror att Kapteeni åker fast, säger Jukka Paasio.

Artikeln är ursprungligen skriven av Tuomas Kerkkänen och publicerad av Yle Uutiset. Grafiken är gjord av Eetu Pietarinen. För översättningen står Peter Sjöholm och Linus Lång vid Svenska Yle