Hoppa till huvudinnehåll

Alla farliga raketer troligen hittade i Åboland

Fyrverkeritårtan Kolme Kunkkua i en pappförpackning.
Fyrverkeritårtorna Kolme Kunkkua och Evoluutiopakkaus får inte avfyras. Fyrverkeritårtan Kolme Kunkkua i en pappförpackning. Bild: Säkerhets- och kemikalieverket Tukes kolme kunkkua,Fyrverkeritårta,fyrverkeripjäser

De farliga fyrverkeritårtorna Evoluutiopakkaus och Kolme Kunkkua får inte skjutas under nyår, och i Åboland har alla farliga raketer troligen hittats i tid.

Vid M-Market Houtskär i Näsby hann man sälja några tårtor, innan säkerhets- och kemikalieverket Tukes meddelade att man upptäckt allvarliga säkerhetsbrister i dem, och att de absolut inte fick avfyras.

Köpman Johnny Wikstedt fick snabbt tag på alla köpare.

- Det är fördelen med ett litet samhälle, att man känner varandra, säger Wikstedt, och vi kom ihåg vilka som hade köpt Evoluutiopakkaus.

Också Dragsfjärds Varutjänst i Genböle hade fått de farliga tårtorna till försäljning, men där hade ingen förpackning hunnit säljas ännu.

- Fyrverkeriförsäljningen har annars gått bra, säger köpman Kjell Heinonen, men vi hade tur med att alla tolv paket finns kvar.

Enligt den förteckning som Tukes publicerat har Kolme Kunkkua eller Evoluutiopakkaus funnits till salu i Houtskär och Dragsfjärd, men troligen inte på andra ställen i Åboland.

Tukes stoppade på torsdagen försäljningen av tårtorna efter att man upptäckt allvarliga fel i dem. I tester sprängdes laddningarna antingen för tidigt eller inte alls. Konsumenterna uppmanades föra tillbaka förpackningarna till försäljningsstället.

Felaktiga dekaler på andra tårtor

Tukes varnar också för fyrverkeritårtor som fått felaktiga dekaler. På fyrverkeriförpackningarna finns en gul dekal med texten "Tämä kylki kohti yleisöä - Denna sida mot publiken". Dekalen har av misstag limmats ovanpå fyrverkeripjäsen, och tårtorna utgör en stor fara för publiken om de avfyras.

Importören upptäckte själv felet, och har levererat nya dekaler till affärerna. Några affärer har också dragit tillbaka produkterna.

Gul dekal med texten "Tämä kylki kohti yleisöä - Denna sida mot publiken".
Gul dekal med texten "Tämä kylki kohti yleisöä - Denna sida mot publiken". Bild: Säkerhets- och kemikalieverket Tukes Säkerhets- och kemikalieverket,denna sida mot publiken,fyrverkeripjäser,Fyrverkeritårta

Den felaktiga dekalen finns åtminstone på förpackningarna för Finlandia, Final Countdown, Paratiisin valloitus, Gold, Maanjäristys, Taivassalamoi, Megabosse och Superbosse. Om produkterna har en dekal med felaktiga instruktioner får de inte avfyras.

Det har i år gått 20 år sedan kaskadbomben Komet Bomb 3 skadade 263 personer.

Läs också