Hoppa till huvudinnehåll

De mest lästa artiklarna på Yle Östnylands webb 2016

Bild på östnyländska åkrar med åratalet 2016 skrivet i grönt.
Bild på östnyländska åkrar med åratalet 2016 skrivet i grönt. Bild: Yle / Sofia Strömgård, Hanna Othman östnyland 2016

Nyhetsåret 2016 har varit händelserikt i Östnyland. Här listar vi de tio mest lästa artiklarna från året som gått – minns du dem alla?

I årets mest lästa artikel berättade en forskare att problem med mögel och dålig inomhusluft kan förebyggas med sämre städning.

Ämnet är ständigt aktuellt i och med att nyheter om skolor med mögel och dålig inomhusluft haglar tätt. Mirja Salkinoja-Salonen, professor emerita vid Helsingfors universitet anser att man borde städa med mindre kemikalier och med mera vatten.

Vid Näse skola, som lidit av dålig inneluft, var personalen aningen skeptisk till förslaget. Men i artikelns kommentarsfält fick teorin stöd av läsarna.

En mikrofiberduk.
En mikrofiberduk. Bild: Yle / Hanna Othman mikrofiberduk,Mikrofiber,städning,Städa,städare

Taxichaufför förlorade körkortet

Den näst mest lästa artikeln på Yle Östnylands webbsidor handlade om taxichauffören Oskar Packalén från Sibbo som förlorade körkortet efter att ha kört 178 kilometer i timmen enligt polisen. Något som han ändå dementerade.

Packalén trodde att han kört max 115 kilometer i timmen, men polisen sade att deras radare visade mycket mera. De trodde också att han hade försökt köra undan dem.

Eftersom Packalén förlorade körkortet kunde han inte jobba som taxichaufför. Han hade också svårigheter att få reda på när hans fall skulle behandlas i tingsrätten.

Stora förändringar på ÖN

Tidningen Östnyland har haft ett stormigt år. Flera anställda vid redaktionen i Borgå fick gå och tidningen förvandlades till en tvådagarstidning. I och med förändringen skulle också innehållet bli mera lokalt och webbsidan uppdateras alla dagar i veckan.

Artikeln om att chefredaktör Micaela Röman tvingas lämna Östnyland var den tredje mest lästa artikeln under 2016.

Micaela Röman
Micaela Röman. Micaela Röman Bild: Yle/Fredrika Sundén tidningen östnyland

Baby föddes med hjärnskada vid Borgå bb

Valvira utreder ett fall vid Borgå förlossningsavdelning där en ansvarig läkare misstänks för att i våras i samband med en förlossning gjort en felbedömning och väntat för länge med att göra ett kejsarsnitt.

Ett liknande fall skedde vid Borgå bb för sex år sedan och Linda och Sami Dahlberg i Forsby i Lovisa delade med sig av sin historia.

Sami, Alex och Linda Dahlberg.
Sami, Alex och Linda Dahlberg. Sami, Alex och Linda Dahlberg. Bild: Yle/Katarina Lind sami, alex och linda dahlberg

Östnylands luciakandidater intresserade

Många var nyfikna på att se vem som vill bli Östnylands lucia i år. Artikeln som presenterade de sju unga damerna och röstningsinstruktionerna fick många klick.

I slutändan var det Nea Nordström från Ebbo som blev lucia, med Maria Strandvik och Julia Halttunen som tärnor.

Luciakandidater.
Luciakandidater. Bild: Kristoffer Åberg och KSF Media emeliina lökström,Lucia

Hjul brann i Östermalm

En stor brand bröt ut i Euromaster i Borgå i oktober. Taket på en av hallarna var under renovering och det var där som branden startade.

Den mörka röken från branden kunde ses på många håll i Borgå. Trafiken kring affären omdirigerades och byggnader evakuerades på grund av giftig rök.

Ingen skadades i branden men en bil, många vinterhjul och en hall på 1000 kvadratmeter totalförstördes. Skadorna kunde räknas i miljoner.

brand på industrivägen i borgå 24.10.16
brand på industrivägen i borgå 24.10.16 Bild: Yle/Stefan Härus brand,Euromaster

Lärare försvann i Sibbo

En lärare från Helsingfors söktes i Sibbotrakten i början av året. Enligt de gps-koordinater som polisen fick från hennes mobiltelefon hade hon befunnit sig i Nickby innan spåret försvann.

Trots att polisen letade efter kvinnan och bad Sibboborna kolla sina utbyggnader hittades hon död först i april. Inget brott misstänks i fallet.

Mord i Lovisa

En kvinna hittades död nära sitt hem i Forsby i augusti. Efter en biljakt fick polisen fast den man som låg bakom dådet.

Mannen hade rymt från Mariefors psykiatriska sjukhus fyra dygn innan dådet. Tingsrätten har dömt mannen till sinnesundersökning, en slutgiltig dom har inte ännu getts.

Polishunden Börje skadades då mannen togs fast. Den mördade kvinnans anhöriga samlade in 13 000 euro till förmån för polishundarna som tack för Börjes insats i samband med gripandet.

Några trähus i en skogsdunge.
Mordplatsen i Forsby. Några trähus i en skogsdunge. Bild: Yle/Mikael Kokkola rike,Lovisa

Linnea Skog charmade som Varpu

Borgåflickan Linnea Skog hade huvudrollen i filmen Tyttö nimeltä Varpu (Den lilla sparven) och fick mycket uppmärksamhet också från utlandet för sin prestation. Filmen visades på den internationella filmfestivalen i Toronto.

Hennes pappa är skådespelaren Frank Skog som hjälpte henne med bland annat tips om hur man ska få fram rätt känslor framför kameran.

Linnea Skog fick också besöka Hollywood då filmen skulle marknadsföras inför Golden Globe-nomineringarna.

Frank och Linnea Skog i Söderveckoski i Borgå.
Frank och Linnea Skog. Frank och Linnea Skog i Söderveckoski i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind linnea skog

De tio mest lästa artiklarna 2016

1. Forskare: Städning bereder väg för mögel
2. Taxichaufför i Sibbo miste körkortet: "178 km/h - aldrig!"
3. Chefredaktör Micaela Röman tvingas lämna tidningen Östnyland
4. Linda och Sami: ”Vår pojke föddes med hjärnskador vid Borgå bb"
5. De vill bli Östnylands lucia 2016
6. Baby föddes med hjärnskada vid Borgå bb – fallet utreds av Valvira
7. Explosionsrisk i brand på Euromaster i Borgå
8. Försvunnen lärare söks i Nickby
9. Mord i Lovisa - gripande efter biljakt
10. Linnea Skog: ”Pappa är en stor förebild”