Hoppa till huvudinnehåll

Farliga fyrverkerier kan finnas kvar i affären – systematisk kontroll lades ner, "allvarligt"

Försäljningsskåp med fyrverkeripjäser och priser.
Försäljningsskåp med fyrverkeripjäser och priser. Bild: All Over Press fyrverkerier,handel,ekonomi,nyår,fyrverkeripjäser

En person ska kontrollera säkerheten hos alla fyrverkeripjäser i Finland. Dessutom har de systematiska förhandskontrollerna lagts ner. Tukes förklarar varför ovanligt många fyrverkeripjäser har dragits tillbaka och varför hela landet fick ett varningsmeddelande om farliga fyrverkerigrytor ett dygn innan nyårsafton.

Andelen felaktiga och farliga fyrverkeripjäser är ovanligt stor i år. Yle frågade den övervakande myndigheten Säkerhets- och kemikalieverket Tukes vad den stora andelen beror på och hur det kan komma sig att felen upptäcks först när produkterna säljs i affären. Produktenhetens chef Tuiri Kerttula svarar på frågorna.

Svaren visar att myndigheterna inte har möjlighet att kontrollera alla fyrverkeripjäser.

På fredag kväll gick det ut ett varningsmeddelande om felaktiga fyrverkeripjäser i hela landet. Vad säger det om situationens allvar?

– Situationen har bedömts vara så allvarlig att man måste använda alla möjliga informationskanaler. Om en enda fyrverkerigryta installeras fel kan de träffa människor och då kan konsekvenserna bli mycket dåliga.

Hur har det kunnat gå så här, att farliga produkter har landat i kundernas händer?

– Det är mycket möjligt i dagsläge, eftersom man har bestämt att avlägsna förhandskontrollen av fyrverkerier och den till största del redan är borta. Produkterna når marknaden med tillverkarens egna anmälan och ingen myndighet granskar dem innan. Övervakningen görs med andra ord i efterskott med stickprov på initiativ av Tukes.

Fyrverkeripjäser med en gul lapp med texten "Tämä kylki kohti yleisöä - Denna sida mot publiken".
Ett varningsmeddelande i hela landet förbjöd finländare att skjuta fyrverkerigrytor med gula dekaler - de är farliga. Fyrverkeripjäser med en gul lapp med texten "Tämä kylki kohti yleisöä - Denna sida mot publiken". Bild: Tukes fyrverkeripjäser,Varningsmärken,Säkerhetsteknikcentralen (Tukes)

Hur mycket fyrverkeripjäser har Tukes testat i år?

– Vi har testat dem sedan de kom till Finland. Tukes har kontrollerat fyrverkeripjäser i importörernas lager och har tagit prover. De senaste proverna har tagits då fyrverkeripjäserna redan har funnits i affärerna.

Hur mycket resurser har Tukes för att testa fyrverkerier?

– Resurserna är små för kontroll i efterhand. Vi har ungefär en människa som kan övervaka fyrverkerierna.

Försäljning av fyrverkeripjäser i Citymarket.
Det är fortfarande möjligt att det finns farliga fyrverkeripjäser på marknaden. Försäljning av fyrverkeripjäser i Citymarket. Bild: All Over Press fyrverkerier,City Market,nyår,ekonomi,handel,raketer,fyrverkeripjäser

Är det möjligt att det ännu finns farliga fyrverkeripjäser på marknaden?

– Det är förstås mycket möjligt, eftersom produkterna inte kontrolleras i Finland utöver vad importören gör i sin egen övervakning. Det finns inte längre någon systematisk granskning, så att alla fyrverkerier skulle ha blivit kontrollerade på förhand. Myndigheterna kan övervaka först i efterhand, när produkterna redan finns i affärerna.

Kan de som har köpt raketer skjuta dem utan att vara rädda på nyårsafton?

– Det är alltid bra att komma ihåg att fyrverkeripjäser är sprängämnen. Man måste läsa bruksanvisningen mycket noga. Man måste också se till att uppfylla säkerhetsavstånden så att både den som skjuter iväg raketen och de som tittar har skyddsglasögon.

Felaktiga dekaler har hittats i de här fyrverkeriprodukterna:

– Finlandia

– Final Countdown

– Paratiisin valloitus

– Paratiisin valloitus-B

– Gold-patalajitelma

– Gold 3, 4 ja 5

– Maanjäristys

– Taivassalamoi

– Megabosse

– Superbosse

Källa: Tukes

Intervjun är gjord av Emmakaisa Jokiniemi vid Yles finska nyhetsredaktion.

Läs också