Hoppa till huvudinnehåll

Finland 100 år firas i Åbo: "Viktigt att stärka gemenskapen"

fyrverkerier mot en mörk himmel
fyrverkerier mot en mörk himmel Bild: SXC fyrverkeri

På lördag är det dags att gräva fram champagnen då vi firar nyår. År 2017 är ett speciellt år, då Finland firar 100 år.

Kommunerna runt om i landet ordnar specialprogram under jubileumsåret. I Åbo händer det en hel del år 2017, berättar kommunikations- och marknadsföringsplanerare Mari Kaarnavaara-Puutio. Hon är med och planerar Finland 100 år- programmet i Åbo och Egentliga Finland.

- Staden ordnar program bland annat i skolor och på äldreboenden. Men så har vi också stora publikevenemang och då fylls åstranden av folk, säger Kaarnavaara-Puutio.

I Åbo inleds jubileumsåret med nyårsfirandet, med blåvita nyårsraketer och annat specialprogram. Under år 2017 ordnas sedan både mindre och större evenemang, allt från rågbrödsbakning och plantering av träd till storevenemang såsom Tall Ships' Races och Paavo Nurmi Games, berättar Kaarnavaara-Puutio.

Tall ships race i Åbo 2003
Tall Ships' Races i Åbo 2009. Tall ships race i Åbo 2003 Bild: Åbo stad segelfartyg

Åbo var Europas kulturhuvudstad år 2011. Staden har goda erfarenheter från den tiden, och den kunskap man fick i samband med Åbo2011 drar man nytta av då programmet för Finland 100 år planeras.

Gemenskap är en viktig röd tråd och det är meningen att Åbobor får göra saker tillsammans. Många föreningar är också engagerade och intresset för att delta har varit stort, berättar Kaarnavaara-Puutio.

- Jag vill att Åboborna minns det som ett viktigt år. Att det hände mycket, att vi gjorde saker tillsammans, och att vi fick erfarenheter tillsammans med andra Åbobor och också med folk från andra orter. Det viktigaste är att stärka gemenskapen.

Vinter i Åbo
Vinter i Åbo Bild: Yle/Linus Hoffman vinter i åbo

Finland 100 år är ett viktigt jubileumsår för Åbo stad, forsätter Kaarnavaara-Puutio.

- Det är väldigt viktigt för Åbo stad. Vi vill visa att vi kan och vill fira Finlands självständighet stort.

Även Kimitoön och Pargas har reserverat pengar för program under jubileumsåret. I Pargas planeras bland annat ett konstverk i Centralparken i Pargas centrum.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland