Hoppa till huvudinnehåll

Finland 100 år firas i Åbo: "Viktigt att stärka gemenskapen"

fyrverkerier mot en mörk himmel Bild: SXC fyrverkeri,nyår

På lördag är det dags att gräva fram champagnen då vi firar nyår. År 2017 är ett speciellt år, då Finland firar 100 år.

Kommunerna runt om i landet ordnar specialprogram under jubileumsåret. I Åbo händer det en hel del år 2017, berättar kommunikations- och marknadsföringsplanerare Mari Kaarnavaara-Puutio. Hon är med och planerar Finland 100 år- programmet i Åbo och Egentliga Finland.

- Staden ordnar program bland annat i skolor och på äldreboenden. Men så har vi också stora publikevenemang och då fylls åstranden av folk, säger Kaarnavaara-Puutio.

I Åbo inleds jubileumsåret med nyårsfirandet, med blåvita nyårsraketer och annat specialprogram. Under år 2017 ordnas sedan både mindre och större evenemang, allt från rågbrödsbakning och plantering av träd till storevenemang såsom Tall Ships' Races och Paavo Nurmi Games, berättar Kaarnavaara-Puutio.

Tall Ships' Races i Åbo 2009. Tall ships race i Åbo 2003 Bild: Åbo stad segelfartyg,tall ships races,åbo

Åbo var Europas kulturhuvudstad år 2011. Staden har goda erfarenheter från den tiden, och den kunskap man fick i samband med Åbo2011 drar man nytta av då programmet för Finland 100 år planeras.

Gemenskap är en viktig röd tråd och det är meningen att Åbobor får göra saker tillsammans. Många föreningar är också engagerade och intresset för att delta har varit stort, berättar Kaarnavaara-Puutio.

- Jag vill att Åboborna minns det som ett viktigt år. Att det hände mycket, att vi gjorde saker tillsammans, och att vi fick erfarenheter tillsammans med andra Åbobor och också med folk från andra orter. Det viktigaste är att stärka gemenskapen.

Vinter i Åbo Bild: Yle/Linus Hoffman aboa vetus & ars nova,aura å,vinter i åbo,åbo,åbo domkyrka

Finland 100 år är ett viktigt jubileumsår för Åbo stad, forsätter Kaarnavaara-Puutio.

- Det är väldigt viktigt för Åbo stad. Vi vill visa att vi kan och vill fira Finlands självständighet stort.

Även Kimitoön och Pargas har reserverat pengar för program under jubileumsåret. I Pargas planeras bland annat ett konstverk i Centralparken i Pargas centrum.

Läs också

  • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

    Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

    I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

  • Frihet är att vara oälskad

    Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

    I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Åboland