Hoppa till huvudinnehåll

Flera farliga fyrverkeripjäser har dragits tillbaka - kolla vad du har köpt!

Fyrverkeripjäser
Fyrverkeripjäser Bild: Yle/Stefan Härus fyrverkeripjäser,fyrverkerier,nyår,Nyårsafton

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har beslutat att dra två fyrverkeripjäser av grytmodell från marknaden. Dessutom har ytterligare två pjäser på marknaden en felaktig märkning som kan göra pjäserna farliga.

De farliga grytorna heter Kolme Kunkkua respektive Evoluutiopakkaus och är i princip samma produkt.

Enligt Tukes exploderade vissa av pjäserna för tidigt medan vissa inte exploderade alls.

Importören av pjäserna, Suomen Ilotulitus, meddelar att ifrågavarande pjäser har dragits från marknaden. De som hunnit köpa dem uppmanas att lämna fyrverkeripjäserna till den butik där man köpt dem. De får absolut inte avfyras.

- Vi hann faktiskt sälja några pjäser innan ordern kom att de inte längre fick säljas, så jag hoppas att de som köpte av dem nu är medvetna om att de är farliga och att de returnerar dem till oss, säger Mathias Törnqvist på Mikrokulma i Borgå.

Mika Lindroos vid K-butiken i Nickby i Sibbo har inte sålt ett enda paket av de nu bannlysta pjäserna.

- Vi fick meddelandet natten till fredag om att pjäserna inte får säljas, så vi plockade genast bort det vi hade på hyllan. Tur nog hann vi aldrig sälja av dem, säger Lindroos.

fyrverkeripjäser på en butiksdisk
fyrverkeripjäser på en butiksdisk Bild: Yle/Stefan Härus fyrverkeripjäser,pyroteknik,fyrverkeri
Skyddsglasögon i plastlådor
Använd alltid skyddsglasögon. Skyddsglasögon i plastlådor Bild: Yle/Stefan Härus fyrverkeripjäser,fyrverkeri,skyddsglasögon,ögonskydd

Mera farliga pjäser

På fredag eftermiddag gick Suomen Ilotulitus ut med ytterligare ett säkerhetsmeddelande. Fyrverkeripjäserna Pyrofestivaali Megabosse och Pyrofestivaali Superbosse har en felaktig självhäftande märkning.

På en del av de ovannämnda fyrverkeritårtorna finns en gul dekal med texten Tämä kylki kohti yleisöä - Denna sida mot publiken. Märkningen är missvisande eftersom den är placerad på fel ställe på produkten.

De konsumenter som köpt fyrverkeripjäser som har ifrågavarande gula märkning, måste returnera produkten till butiken där den är köpt. Produkterna har sålts i S-gruppens Prisma-, S-market- och Kodin Terra-butiker.

Försäljning av fyrverkeripjäser i Mikrokulma i Borgå
Ingen rusning trots att Finland fyller 100 år. Försäljning av fyrverkeripjäser i Mikrokulma i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus fyrverkeripjäser,Borgå,fyrverkeripjäser
Matias Törnqvist i Mikrokulma i Borgå
Mathias Törnqvist. Matias Törnqvist i Mikrokulma i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus matias törnqvist,Borgå,fyrverkeripjäser

Ingen extra rusning efter pjäser i år

Trots att fyrverkerierna i år får en extra guldkant i och med att Finland år 2017 fyller jämnt 100 år, verkar inte fyrverkeripjäserna ha någon större åtgång i butikerna än normalt.

- Pjäserna går i stort sett åt i samma takt som under tidigare år. Inte kan vi tala om någon rusning direkt, säger Mathias Törnqvist vid Mikrokulma i Borgå.

Vid K-supermarketen i Nickby i Sibbo är Mika Lindroos inne på samma linje.

- Försäljningen har åtminstone tillsvidare hållit samma takt som under tidigare år. Ingen större rusning här inte, säger Mika Lindroos.

Populära grytor

En viss skillnad i kundernas beteende skönjer i alla fall Mathias Törnqvist.

- De så kallade grytorna är kanske mera efterfrågade i år än de mera ordinarie fyrverkeripjäserna, säger Törnqvist.

Grytor är raketbatterier som står stadigt på marken, vilket är bra en snöfri vinter som denna. De ordinarie fyrverkeripjäserna behöver avskjutningsramper i brist på snö.

Grytorna bjuder också på sitt skådespel på en lägre höjd, vilket är en fördel om det är dimmigt eller om molnen hänger lågt.

Fyrverkeritårtan Kolme Kunkkua i en pappförpackning.
Kolme Kunkkua har dragits från marknaden eftersom de är farliga. Fyrverkeritårtan Kolme Kunkkua i en pappförpackning. Bild: Säkerhets- och kemikalieverket Tukes kolme kunkkua,Fyrverkeritårta,fyrverkeripjäser

Felaktiga dekaler har hittats i de här fyrverkeriprodukterna:

– Finlandia

– Final Countdown

– Paratiisin valloitus

– Paratiisin valloitus-B

– Gold-patalajitelma

– Gold 3, 4 ja 5

– Maanjäristys

– Taivassalamoi

– Megabosse

– Superbosse

Källa: Tukes

Läs mera:

Varningsmeddelande gällande hela landet

Farlig information på fyrverkerigrytorna. De grytor på vilka det finns en gul dekal med texten "Denna sida mot publiken" bör inte användas.

Läs också