Hoppa till huvudinnehåll

Fredspristagare kritiserar Burma för förtryck av rohingya-minoriteten

Aung San Suu Kyi under ett möte med NLD:s parlamentariker 1.3.2016
Aung San Suu Kyi blir kritiserad för att inte göra tillräckligt för att stoppa våldet mot rohingyas. Aung San Suu Kyi under ett möte med NLD:s parlamentariker 1.3.2016 Bild: EPA/HEIN HTET Aung San Suu Kyi,Myanmar

Ett antal fredspristagare har skickat ett brev för att vädja till FN om att för att få ett slut på förtrycket av rohingya-minoriteten i Burma.

Sammanlagt 13 personer som har fått Nobels fredspris har undertecknat ett brev som riktas till FN:s säkerhetsråd. Undertecknarna skriver att det pågår en mänsklig tragedi i Burma, och att det handlar om ett brott mänskligheten. Förutom fredsprisvinnarna har tio övriga personer skrivit under brevet.

Bland undertecknarna finns bland annat Malala Yousafsai (2014) och Sydafrikas ärkebiskop Desmond Tutu (1984), Östtimors tidigare president José Ramos Horta och nordirländaren Mairead Maguire (1976).

Fredspristagaren Aung San Suu Kyi, som i praktiken styr Burmas regering, får kritik för att inte göra tillräckligt för att förbättra rohingya-minoritetens situation.

Jämförs med folkmordet i Rwanda

Rohingyas är muslimer i det främst buddhistiska Burma. De flesta bor i provinsen Rakhine i sydvästra Burma. De som tillhör minoriteten Rohingya är statslösa, och burmesiska myndigheter behandlar dem som invandrare från Bangladesh och inte som ett minoritetsfolk vilket de är de facto.

Situationen i Rakhine i Burma jämförs i brevet med folkmordet i Rwanda 1994. Omkring 100 människor har dödats och över 30 000 människor flydde från området i samband med militärens ingripande efter en attack mot en gränspostering för tre månader sedan. Situationen har förvärrats under de senaste veckorna.

Rohingyakällor säger att soldater bland annat gjort sig skyldiga till våldtäkter och att de bränt ner människors hus.

Omkring 30 000 människor har varit tvungna att fly till grannlandet Bangladesh.