Hoppa till huvudinnehåll

Houtskärsbor filmstjärnor i Yles tv-serie

Tv-fotografen Dan Gustafsson filmar i Houtskär.
Tv-fotografen Dan Gustafsson filmar i Houtskär. Tv-fotografen Dan Gustafsson filmar i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman dan gustafsson,tv-inspelning,Houtskär,Roslax Näs

Skärgårdsläkaren Nina Alopaeus och flera av hennes patienter på hälsostationen i Houtskär spelar en viktig roll i tv-serien Vid liv 24h (Elossa 24h), som har premiär på söndag, den 1 januari 2017.

- Egentligen skulle det vara en vanlig mottagningsdag, för jag måste ju tänka på patienterna, säger Alopaeus. Men man vet ju aldrig hur en dag ser ut, så lite annorlunda blev det nog för jag intervjuades flera gånger både i radio och tv.

Läkare Nina Alopaeus
Skärgårdsläkaren Nina Alopaeus. Läkare Nina Alopaeus Bild: Yle/Linus Hoffman houtskär

Onsdagen den 21 september spelades hela tv-serien in på 24 timmar. Totalt 40 fotografer följde med sina kameror med händelser och människoöden på hälsostationer och sjukhus. Det är förlossningar, cancervård, dödsfall, utryckningar med ambulans och helikopter och andra hjälpinsatser i Houtskär, Åbo, Helsingfors, Tammerfors, Uleåborg, Kuopio, Rovaniemi, Tavastehus och Nilsiä.

Fast i Houtskär var det inte fråga om några snabba utryckningar. Visst hade Alopaeus några akutfall som kom in, men annars kom Houtskärsborna med båt, bil eller cykel till hälsostationen och hade gott om tid att umgås och skvallra lite i väntsalen innan de blev inkallade till läkaren.

Viktigt att särförhållandena i skärgården visas

Ändå ansåg alla att det var bra att visa hur viktigt det är med en läkare i skärgården, där avstånden är långa, och det alltid inte ens är möjligt att snabbt komma fram. Egentligen var vädret oförskämt vackert då tv-inslaget spelades in, en av de vackraste dagarna på hela hösten.

Jan Gräsbeck.
Jan Gräsbeck. Jan Gräsbeck. Bild: Yle/Linus Hoffman jan gräsbeck

- Det är väldigt bra att vi får visa upp oss, säger Jan Gräsbeck, för till och med Åbo vet inte ens var Houtskär finns. De har ingen aning om våra förhållanden, utan skickar från ÅUCS tillbaka folk till Houtskär sent på kvällen utan att tänka på hur det är att komma fram mitt i natten.

- Det är jättefint att folk över hela Finland får se hur det är här i skärgården, säger Maria Tainio. Och här är fint. Tills vidare kan man få hjälp strax, tvärtemot hur det är för mina vänner som bor till exempel i Helsingfors, som måste vänta 2-3 veckor innan de får hjälp.

Maria Tainio.
Maria Tainio. Maria Tainio. Bild: Yle/Linus Hoffman maria tainio

Professionella sköter om Finland dygnet runt

Ingen av de medverkande har ännu sett inslaget, eller vet ens om de alls är med i det slutliga programmet. Enligt förhandsinformationen kommer Nina Alopaeus och en del av hennes patienter att finnas med i det andra inslaget, på måndag 2.1 klockan 20.00 på Yle TV1.

På måndag får vi också träffa barnmorskan Martiina Grönholm, som jobbar på ÅUCS intensivvårdsavdelning för nyfödda. Under inspelningsdagen skötte hon om prematuren Eetu, innan mamman för första gången skulle få hålla honom i famnen.

Tv-serien Vid liv 24h (Elossa 24h) sänds samma tid under sju kvällar, klockan 20 från söndag 1.1 till lördag 7.1. På söndag 8.1 kan man se alla sju avsnitt i följd. Serien finns också på Yle Arenan.

Tv-fotografen Dan Gustafsson filmar i Houtskär.
Tv-fotografen Dan Gustafsson filmar i Houtskär för tv-serien Vid liv 24h. Tv-fotografen Dan Gustafsson filmar i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman dan gustafsson,tv-inspelning,Houtskär,Roslax Näs

Tv-serien visar berättelser från levande livet om patienter och deras anhöriga och om personal som vårdar och behandlar dem. Kameragrupperna filmade under dagen på flera olika sjukhus, hälsovårdscentraler, jourmottagningar, i ambulanser, larmutryckningar och helikoptrar runt om i Finland. Serien visar hurdan professionalism och hurdant maskineri det behövs inom offentlig hälso- och sjukvård i vårt land under 24 timmar.

- Det var roligt att få föra fram vårdpersonalens yrke och vad de på riktigt håller på med, säger tv-fotografen Dan Gustafsson som var den som filmade i Houtskär. Här förskönar vi ingenting, utan vi visar verkligheten och det hårda jobb de gör.

Serien producerades för Yle TV1 av ITV Studios Finland och baserar sig på ett brittiskt tv-format, Keeping The Nation Alive, från 2013. Formatet har sänts i flera länder runt om i världen, bland annat i Storbritannien, Danmark, Norge, Nederländerna, Kanada, Australien och Irland.

Under 24 timmar i Finland

152 föds
18 skadas i trafikolyckor
14 insjuknar i bröstcancer
70 får en hjärtinfarkt
144 dör
90 000 vårdas inom den offentliga hälsovården
45 000 yrkeskunniga håller Finland i liv på 5 universitetscentralsjukhus

Ur Yle TV1:s serie Elossa 24h.