Hoppa till huvudinnehåll

Jan-Erik Frostdahl: Sannfinländarna har gått över en gräns

Jan-Erik Frostdahl i Nykarleby
Jan-Erik Frostdahl i Nykarleby. Jan-Erik Frostdahl i Nykarleby Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten (historiskt landskap),Nykarleby,jan-erik frostdahl

Jan-Erik Frostdahl, före detta kommunalpolitiker i Nykarleby, polisanmälde på torsdagen den video om finlandssvenskheten och finlandssvenskar som Sannfinländarnas ungdomsförbund har gjort. En gräns har passerats, säger Frostdahl.

Videon, där Sebastian Tynkkynen (ordförande för Finsk ungdom) kryper upp längs Domkyrkans trappa i Helsingfors medan han pryglas med piskor, har väckt anstöt också på finskt håll, inte enbart bland finlandssvenskar.

- Jag anser att man går över en juridisk gräns. Dessutom är det alldeles smaklöst att utnyttja Domkyrkan som bakgrund för videon. Fruktansvärt smaklöst.

Att påstå att Finlands tvåspråkighet är en börda och skadar vår ekonomiska utveckling är alldeles befängt, fortsätter Frostdahl.

Jan-Erik Frostdahl polisanmälde videon

Jan-Erik Frostdahl säger att han ser en trend och en strategi hos Sannfinländarna som har tillämpats tidigare och då gällde det Tyskland på 20-och 30-talet och nazisternas framfart gentemot judarna.

Man vill testa gränserna och se hur långt man kan gå innan samhället och rättsapparaten reagerar, säger Frostdahl.

- Sannfinländarna har gått över en gräns och finlandssvenskarna skall inte behöva utsättas för en sådan video i en rättsstat som Finland, säger Frostdahl som anser att ungdomsförbundet gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

- Det är viktigt att inte bara partier utan också vanliga finlandssvenskar reagerar.

Österbottens tidning var först med nyheten.