Hoppa till huvudinnehåll

Knackkorv eller hummer - vad äter du på nyårsafton?

Helena håller i glaset medan Malin häller upp skumvin
Helena von Alfthan och Malin Valtonen är programvärdar på nyårsafton i Yle Vega Helena håller i glaset medan Malin häller upp skumvin Bild: Yle/Marcus Rosenlund helena von alfthan

Hur ser den perfekta nyårsaftonen ut enligt dig. Ska det serveras korv och potatissallad eller något riktigt snofsigt till nyårsmiddag? Är raketer ett måste eller en onödig plåga?

Helena von Alfthan och Malin Valtonen är programledare i Yle Vegas nyårssändning och de vill veta allt om ditt nyårsfirande!

- Det ska bli gott med knackkorvar och potatissallad på nyårsafton, tycker Malin Valtonen som till vardags är redaktör på Yle Västnyland.

- Va, det har jag aldrig hört talas om! Det är klart att man ska räkor och champagne på nyårsafton, säger Helena von Alfthan som jobbar på Yle Huvudstadsregionen.

Häng med med på nyårsfest i Yle Vega kl. 19.15-00.30. på nyårsafton! Du är välkommen att ringa in till sändningen på 0600 11 12 13, alternativt kan du berätta om ditt firande i formuläret längst ner i artikeln!

Nu på radio

Laddar program...

Låt som spelas

Laddar låt...
Senaste spelade låtar
Sångerskan Frida Andersson
Frida Andersson Sångerskan Frida Andersson Bild: Bildström Frida Andersson
Simon Zion.
Simon Zion. Simon Zion. Bild: Tv4 simon zion,Ekenäs
Peppe Öhman
Peppe Öhman Peppe Öhman Bild: ©Anna Maria Zunino Noellert peppe öhman

Under aftonen handlar det om nyårsfirandet både i Finland och ute i världen, det sias om framtiden och bjuds på livemusik av Simon Zion, som också blickar tillbaka på året som gått efter genombrottet i svenska Idol. Landslagskocken Samuel Mikander berättar om den perfekta nyårsmaten.

I Helsingfors invigs Finlands 100-årsjubileum. Vi pratar bland annat med artisten Frida Andersson och skådespelaren Oskar Pöysti som uppträder på festen.

Kaj Kunnas lyfter fram vilka finlandssvenska idrottare som lyckats bra i år och bokpoddaren Peppe Öhman berättar om sina favoritböcker från året som gått. Dessutom får du höra hur man firar nyår i Dubai, Ryssland och Thailand.

Hur firar du nyår?

Paljetter eller pyjamas? Champagne eller te? Nyårslyckor, sprakastickor, ring klocka ring? Hur ser den optimala nyårsaftonen ut för dig?

 • Vörås ekonomi ser bra ut

  "Följer samma positiva trend som ifjol".

  Vörå kommuns ekonomi ser bra ut. Delårsrapporten visar på ett bruttoresultat på drygt en miljon euro.

 • Tolvanen gjorde hattrick då Jokerit vände 0–2 till 5–2

  Jokerit tog sin nionde seger på elva försök.

  Jokerit gällde som storfavorit hemma mot Vitjaz men låg under med 0–2 i den första periodpausen. Därefter tände laget till och Eeli Tolvanen såg till att Jokerit tog sin sjunde raka vinst och nionde seger på elva försök.

 • Ny dramaserie visar barns vardag i 100 år

  Bygger på autentiska barndomsminnen som samlats in.

  På måndagen sändes det första avsnittet av dramaserien Barn i 100 år på Yle Fem. Under hösten får tittaren följa med på tidsresor till tio årtionden och uppleva dem genom ett barns ögon.

 • FC Inter besegrade JJK – HIFK:s aktier stärktes i bottenstriden

  1–3 mot Inter innebär att JJK är tre poäng efter HIFK.

  JJK ligger allt sämre till i botten av fotbollsligan. Måndagens 1–3-förlust hemma i Jyväskylä mot Inter innebär att laget fortfarande ligger tre poäng efter nästjumbon HIFK och hotas av direkt degradering vid säsongslutet.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje