Hoppa till huvudinnehåll

Munther fick ett negativt asylbeslut

Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting
Munther al Assaf tänker kämpa för att få stanna i Finland. Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting Bild: Niclas Runeberg/Yle munther al assaf

Munther al Assaf tvingades vänta på sitt asylbeslut i ett år. När det äntligen kom var det negativt. Munther har ändå bestämt sig: han flyttar aldrig tillbaka till Irak.

Munther al Assaf kom till Finland från Irak för ungefär ett år sedan. Hela året har han gått och väntat på ett asylbeslut från Migrationsverket. För några veckor sedan kom beslutet, och det var negativt.

- Min advokat sade att baserat på min historia borde jag fått asyl, men de som gjorde beslutet sa att jag kan åka tillbaka. De sa att så länge jag håller mig hemma, inne i mitt hus, så är jag säker, berättar Munther.

Jag väntade hela den här tiden och jag trodde det skulle bli ett positivt beslut.

När Munther tog emot beskedet blev allt svart. Det kändes som om livet var över.

- Jag var så besviken. Jag väntade hela den här tiden och jag trodde det skulle bli ett positivt beslut, säger han.

Det tog ändå inte länge innan han accepterade beslutet och bestämde sig för att det inte ska få bryta ner honom.

- Jag försöker tänka positivt. Jag är fortfarande här och ingen kan sända iväg mig. Inte just nu i alla fall.

Kommer att överklaga beslutet

Munther har nu börjat med det massiva pappersarbetet som krävs för att överklaga beslutet.

- Jag och min advokat går igenom alla intervjuer och orsakerna till varför de gav ett negativt beslut. Vi försöker hitta tillräckliga bevis för att visa att beslutet är felaktigt.

Om jag får välja så kommer jag aldrig att återvända.

I början av nästa år kan överklagan lämnas in, och då börjar en ny väntan.

- Jag har många vänner här, jag har ett band, jag har en massa program. Jag har liksom ett liv här, så det känns svårt att kanske vara tvungen att lämna det.

Ifall Munther får ytterligare ett nej blir han papperslös och förlorar då nästan allt stöd han nu har rätt till. En sak är ändå säker: han vill inte tillbaka till Irak.

- Nej, om jag får välja så kommer jag aldrig att återvända.

Har förändrats under sitt år i Finland

Munther känner att han påverkats av den finländska mentaliteten. I början förstod han inte varför människorna här så sällan tittade varandra i ögonen och varför de inte pratade med varandra, men nu har han förstått att de bara behöver mycket av det egna utrymmet.

- Ibland känner jag faktiskt att jag också vill ha lite egentid och mitt eget utrymme. Så kände jag aldrig i Irak, där hade jag alltid folk runt omkring mig och pratade högt.

Är du glad att du kom hit fastän du fått ett negativt beslut?

- Jo, jag har mött fina människor, både från Finland och andra länder. Vädret är inte så trevligt här men människorna är desto finare, så jag är glad att jag är här.

Nyligen publicerat - X3M